Wengelin vann äntligen åp hemmaplan, Ahlsson bäste svensk i SM-genrepet, Örebroduo snabbast på Munkastigen och van Sitteren slog fyra år gammalt banrekord

Fick lite sjukdomskänsla i går kväll, så pallade inte att blogga. Därför kommer här en lite kvickare summering av helgens händelser:
** Inflyttade örebroaren Matthias Wengelin fick till slut vinna även hemma i Säter, i Sverigecuppremiären Klippingracet. Det är väl typ den enda mounatinbiketävlingen i Sverige som den flerfaldige och regerande svenska mästaren aldrig tidigare vunnit, men nu kom han loss ihop med Emil Lindgren och höll undan med två sekunder i spurten. Örebrokollegan Axel Lindh blev sexa.
** Jacob Ahlsson studsade tillbaka efter sjukdom förra helgen (alltså ingen start då, och inte DNF som det stod i resultatlistan) och blev tvåa och bäste svensk i Giro Himledalens tempolopp i går, ett genrep inför SM där han slog regerande svenska mästaren Hugo Forssell med 13 sekunder och bara hade danske VM-tian Martin Toft Madsen före sig (förvisso drygt en minut framför, men ändå). 49,35 kilometer i timmen snittade Ahlsson under 34 minuters cykling. Riktigt starkt. I dag följde Kumlakillen upp med en elfteplats i linjeloppet, som var en del av Sverigecupen, där Hugo Lennartsson var Motalas man i gruppen längst fram (han tog tredjeplatsen). Västboloppet om två veckor är nästa stopp för Sverigecupen.
** Örebroaren Linda Harradine, som tog veteran-SM-guld i maraton 2016 och då tävlade för Örebro AIK men som nu representerar den för mig okända föreningen 4FV IK, och betydligt mer bloggbekante Jonathan Kandelin vann Munkastigen trailrun. Harradine kämpade sig under fyra timmar och vann med nästan 37 minuters marginal före min förhandsfavorit, Carina Gustavsson (stockholmaren Natalia Ossipova blev trea). ÖAIK:s Kandelin fick jobba lite mer för segern, med John Lundström, Tisdagsklubben, hack i häl – det skiljde 16 sekunder efter första milen och 59 efter andra, men på den tredje drygade Kandelin ut till en fyraminutersledning som blev 5.15 i segermarginal i målet i Laxå. Mathias Viktorsson trea efter att Björn Eriksson stumnat på det avslutade elljusspåret och tappat till femte plats. Däremellan Erik Drotz.
** Utan andra löpartävlingar än just Munkastigen trailrun i länet i helgen ställde några riktigt snabba löpare upp i Örebro parkrun på lördagen – och Liduina van Sitteren passade på att slå till med nytt banrekord. 17.43 var 29 sekunder snabbare än hon själv gjort på banan tidigare och 27 sekunder snabbare än det rekord som Karin Sennvall Forsberg satte 2018. Därtill bara drygt halvminuten från van Sitterens femkilometerspers. Två herrar gick ännu snabbare: Fredrik Johnsson (17.27) som ska springa tolvtimmars på parkrunbanan nästa lördag och skidåkaren Kevin Henriksson (17.29). Maria Nagle var näst snabbaste dam på 20.26. van Sitteren har sprungit parkrun elva gånger och varit snabbast samtliga.
** Efter förra veckans framgångar på landsvägshojen var Garphyttans Marcus Jansson tillbaka i svenska mountainbikeorienteringscupen och krossade de svenska konkurrenterna där. Seger med över fyra minuter i lördagens långdistans och bästa svensk med nästan 2,5 minuters marginal i söndagens medeldistans, där han dock var 18 sekunder bakom danske Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen. Karin E Gustafsson tog två topp tio-placeringar.
** Jonatan Gustafsson tog revansch på elitserietävlingen i Zinkgruvan när han sprang hem Tisarträffens medeldistans på lördagen. Inte alls lika bra motstånd, så klart, men bakom fanns namn som Vojtech Kral, Erik Berzell, Filip Dahlgren (femma, knappt två minuter bakom) och Quentin Rauturier. Gustafssons klubbkompis (i KFUM Örebro) Saga Sander tog andraplatsen bakom överlägsna Denisa Kosová, IFK Mora, på lördagen (30 sekunder före Hagabys Elin Vinblad). Örebroboende Emma Ling (som tävlar för IKHP) och Anton Johansson (som tävlar för OK Orion) vann söndagens långdistans med över tio minuter respektive med 38 sekunder. På damsidan tog Karlskogafostrade veteranen Åsa Zetterberg Eriksson andraplatsen, på herrsidan var Djerfs junior Rasmus Pettersson näst bästa länslöpare med en femteplats. Tävlingen ingick, liksom Zinkgruvemedeln, i Ullmax och ÖLOF:s ungdomsserie, och där fortsatte KFUM:s Ella Kruse och Lindebygdens Axel Thybeck att göra rent hus i äldsta klassen, för 15- och 16-åringar. Nästa tävling i den serien är KFUM-träffen 14–15 maj.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: