Reflektioner från Tiomila (inklusive en träff med Filip Danielsson) – och så gick Grisrundan

Jag tillbringade ganska exakt ett dygn uppe i Ånnaboda för bevakningen av Tiomila, och det blev rätt många intryck. Några noteringar:
** Det är förstås en skandal att damerna alltjämt, 2022, springer fem dagsträckor medan herrarna får springa tio med natt och gryning (ja, jag vet att det är fritt fram med damer i herrstafetten, men så länge den officiella damklassen körs på lördagseftermiddagen kommer just den detaljen bara bli kuriosa). Jag har hört alla argument om att det inte finns lika många kvinnliga orienterare som manliga och att det skulle vara omöjligt för många klubbar att få ihop tiomannalag – men vad vet man innan man provat? Och varför vore det fel med fler kombinationslag och klubböverskridande samarbeten? Att det går om vilja finns är jag helt övertygad om.
** Att se de drygt 300 löparna i herrstafetten dundra uppför Främjandebacken med pannlamporna tända direkt efter startskottet på lördagskvällen är en av de häftigaste idrottsupplevelserna jag varit med om på svensk mark. Inte riktigt i paritet med en Vasaloppsstart eller en natt i ett Novemberkåsaträsk (när Joakim Ljunggren dundrar förbi de hundratals eldarna), men snudd på.
** Till slut fick jag mig ett snack med fransmannen Quentin Rauturier, som jag skrivit om många gånger på bloggen, och det visade sig att han trots knappt två år i Sverige pratade snudd på flytande svenska. Väldigt imponerande. Han blev bäste länslöpare i Tiomila med en andraplats, som förstasträckeslöpare i OK Ravinen vars ankare Gustav Bergman hämtade in mer än två av det treminutersförsprång som OK Linnés Albin Ridefelt hade med sig ut på sistasträckan. Av personer som bor i Örebro men tävlar för klubbar utanför distriktet visade också Jerker Lysell (som vann förstasträckan för Rehns BK), Anton Johansson (som sprang stabilt på topp 15 på långa natten för Orion, som till slut blev 22:a) och Jonas Andersson (som hade 18:e bästa tid på långa natten och sprang upp Kils OK från 33:e till 27:e plats där; de blev till slut 39:a).
** Bästa länslag blev trots allt Tisarens damer, men chanserna till en topplacering försvann redan på förstasträckan, där Lilian Forsgren tappade över 5,5 minuter på täten. Hon orienterade stensäkert, enligt egen utsago, men hade inte mer i kroppen för dagen, efter förkylningar. Supersurt för laget, så klart. En 23:e-plats är långt ifrån potentialen. Lovisa Persson fick ingen lätt uppgift när hon skickades ut som 47:a på andrasträckan, och på den tredje, långa och raka sträckan – damernas motsvarighet till herrarnas långa natten – var det hopplöst för Josefin Tjernlund eftersom det där nästan enbart handlar om att hamna i en bra klunga, och hon gick ut som 59:a. Trots det plockade hon 23 placeringar, och Ellinor Tjernlund, som hade tionde bästa löptiden på fjärdesträckan, tog sex till innan Andrea Svensson löpte upp laget från 30:e till 23:e på sista.
** Tisarens herrlag blev, när Hagaby som arrangör inte kunde ställa upp, förstås enkelt bästa länslag. De satsade framtungt, med tre starkaste namnen på tre första sträckorna. Oskar Andrén hängde med i samma klunga som Jonatan Gustafsson (som sprang KFUM Örebros förstasträcka) på förstasträckan, rutinerade Daniel Attås förde upp laget till niondeplatsen med sjunde bästa tid på andrasträckan och junioren Valter Pettersson låg sjua (i klungan som kämpade om tredjeplatsen) vid en mellantid på tredjesträckan (han växlade till slut som 15:e man). Till slut blev det en 33:e-plats, efter en rätt odramatisk avslutning med stora luckor uppåt och nedåt.
** Tisarens andralag blev med marginal näst bästa länslag från länet, med en 65:e-plats före KFUM Örebro på 97:e, Djerf på 132:a (bästa Värmlandslag!) och KFUM:s andralag på 161:a. På herrsidan var KFUM, anförda av Gustafsson, 67:a, Tisarens andralag 126:a, Djerf 162:a, KFUM:s andralag (där Per Sjögren såg ut att ha en rätt tuff förstasträcka) 166:a, och Milans och Lindebygdens gemensamma lag 186:a.
** Ungdomstävlingen missade jag, men där gjorde Djerf sitt bästa resultat någonsin och knep en 48:e-plats och blev bästa länslag, en kvart från segern (så tajt var det). 15-årige Edvard Pelander hade 30:e bästa sträcktid på förstasträckan, och ställde sedan klockan på fem och gick upp och sprang sjättesträckan, den efter långa natten, i Djerfs herrlag. KFUM Örebro ungdomar blev 54:a, Lindebygdes kombinationslag med Emmaboda 63:a, Almbys andralag 66:a, Tisaren 116:e, Milan 129:a, Garphyttan 133:a, Djerfs andralag (i kombination med IK Viking) 166:a, Almbys förstalag 167:a, Tisarens andralag 168:a (det skiljde 42 sekunder mellan de tre lagen), KFUM:s andralag 185:a och Tisarens tredjelag 195:a.
** Jag sprang också på Filip Danielsson, som var kamerman åt tv-produktionen på Tiomila, uppe i Ånnaboda. Vi snackade lite om hans nya helhjärtade satsning på långlopp i moderklubben Wedevågs IF, som vi alltså skrivit om på na.se men som jag inte riktigt hunnit beröra på bloggen. Hans plan är att köra alla de stora nationella långloppen (inklusive Vasaloppet) krydda med Birkebeinerrennet och möjligen ytterligare någon nordisk deltävling i långloppsvärldscupen ski classics.

I dag avgjordes första upplagan av Grisrundan efter pandemin. Det är ett rålerigt traillopp som har start och mål i Motorp/Tripphult mellan Östansjö och Hallsberg, och arrangeras av polisen i Sydnärke. Många av löparna som sprang korta terräng-DM just i Östansjö i går dubblerade, och Siri Englund vann stort för andra dagen i rad. Den här gången var distansen runt en mil (med en hel del höjdmeter och mycket ”löpning” i bäckar och diken), och segermarginalen tio minuter (sånär som på fyra sekunder) till värmländska 15-åringen Juni Rudström på andraplatsen (och ytterligare nästan 6,5 minuter till tredjeplacerade Enköpingslöparen Emma Ytterbom). Tiderna 48.42, 58.38 respektive 1.05.01.
På herrsidan kom gårdagssegraren Anton Öhman inte till start, så då passade gårdagstvåan Linus Wedin, 15-åringen som imponerar så stort, på att ta en segern. Därtill med nästan fyra minuters marginal till jämngamle värmlänningen Hugo Ekström. Gårdagssjuan Janne Werner var trea, ytterligare ett par minuter bakom (utöver dem var det bara en Joakim Jansson, av herrar, som klämde sig in framför Englund). Tiderna på topp tre var 42.21, 46.06 respektive 48.00.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: