Regborn vann världscupen – och Fahlin längst fram när laget tappade toppåkaren i London (plus nya distriktsmästare i orientering och överraskande cykelresultat)

Efter en åttondeplats i den individuella sprinten och en femteplats i knockoutsprinten avslutade Martin Regborn världscuppremiärhelgen i Borås på bästa sätt: Genom att kliva högst upp på pallen som vinnare i mixedsprintstafetten (det var hans tredje seger i världscupkarriären). Regborn var ju petad ur förstalaget, men andralagets starter Lina Strand sprang ifrån förstalagets Hanna Lundberg och alla andra och resten av laget en lucka som aldrig täpptes (Gustav Bergman var när i kamp mot Emil Svensk på tredjesträckan, men bommade precis i slutet bort mycket mer än han tjänat). Regborn gjorde en superstark insats på andrasträckan, helt solo i tät mot en jagande trio, och hade stor del i segern som Karolin Ohlsson defilerade hem på sistasträckan. Min intervju med Regborn efteråt finns att läsa här, och VM-uttagningen presenteras, vad jag förstår, på tisdag. Där är Regborn förstås given, frågan är bara vilken eller vilka distanser han kommer att få springa.
Jonatan Gustafsson, som var 14:e i individuella sprinten i torsdags och åkte ut i semifinal i lördagens knockoutsprint, sprang andrasträckan i tredjelaget som slutade åtta. Han sprang upp laget från åttonde till sjätte plats. Jerker Lysell, som åkte ut i samma semifinal som Gustafsson i lördagens knockout, sprang tredjesträckan för svenska fjärdelaget och tog upp dem från nionde till sjunde plats, en placering som Tilda Östberg på sista kunde hålla i mål. Och Anton Johansson, som var 22:a i sprinten i torsdags, sprang upp ett svenskschweiziskt kombinationslag från 23:e till 18:e plats på tredjesträckan.

På hemmaplan – eller i varje fall i Degerfors – avgjordes både Värmlands och Örebro läns sprint- och sprintstafett-DM och SM för döva i samma discipliner i ett kombinationsarrangemang. Förstås utan alla världscuplöparna, och därtill utan både Tisarens alla orienterare av svensk elitklass och Hagabyduon Filip Dahlgren och Oskar Eklöf, som skulle hämta hem gulden. stället är Örebro läns nya distriktsmästare i orientering Hagabys Benita Månsson (som vann med drygt två minuters marginal till systrarna Korkeakoski, Therese lite före Jessica, som sedan tillsammans tog silvret i sprintstafetten) och Almbys Johan Alpberg (som vann tio sekunder före Milans veteran Per Eklöf och KFUM Örebros påläggskalv William Segura). Ingen av dem lyckades dubbla med guld i sprintstafetten – där vann i stället KFUM (Johanna Berg och Johanna Nordström) respektive Garphyttan (Måns Bergqvist och Rasmus Doering).
I Värmlands-DM tog Djerfs Rasmus Pettersson en favoritseger på herrsidan (på en tid som var drygt 1,5 minuter snabbare än Örebrosegraren Alpbergs på samma sträckning) medan klubbkompisen Lina Persson tog ett mer skrällartat guld på damsidan.
Även i döv-SM blev det två medaljer till länet, båda på herrsidan: Almbys Rihards Darzins tog silvret och Garphyttans Jesper Melin bronset, knappt två respektive drygt tre minuter bakom IFK Enskedes Nils Forsberg Rundström som vann.

Emilia Fahlin tog sin näst mest framskjutna placering under comebacken när hon slutade 21:a i tredje och sista etappen av världstsourloppet Ride-London classique. Tävlingen sändes på Eurosport, men eftersom jag befinner mig i USA och sändningen är geo-blockerad så har jag inte kunant se den. Men på något sätt verkar Fahlin ha hamnat längst fram av cyklisterna i FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope-stallet i en klungspurt där Team DSM:s Lorena Wiebes lyckades hålla sig framme och vinna för tredje dagen i rad. Orsaken till att Fahlin var med där framme var sannolikt att FDJ:s italienska stjärnskott Vittoria Guazzini tvingades kliva av tidigt efter att ha haft ont efter att ha kraschat på lördagen, och då fanns det ingen riktigt kvar att köra för (Guazzini ledde ungdomstävlingen och var med på topp tio i sammandraget). Nu blev det inga topplaceringar någonstans för FDJ (om man inte räknar en fjärdeplats i lagtävlingen eller en sjundeplats i ungdomstävlingen för Jade Wiel), men Fahlin fick i varje fall bra kilometer i kroppen under comebacken som går vidare.

Redan i fredags körde Jacob Ahlsson hem sin första (?!) seger i ett linjelopp för året: Göteborgsgirot grand prix med start och mål på Avenyn och en 1,1 kilometer lång slinga i centrala stan som körde 50 minuter plus tre varv. Ahlssons proffslag Motala AIF-Serneke-Allebike körde för Ahlsson, som fick en liten lucka längst fram in på upploppet och höll undan till seger med sekundmarginal till tvåan Erik Karlsson-Landén. Totalt hanns 34 varv, 37,4 kilometer, med på de 55 minuterna racet tog.
Själva Göteborgsgirot avgjordes på lördagen, och där fick Karlsson-Landén revansch och vann närmast före Lukas Vernersson, som ar Motalas man för dagen. Ahlsson körde för honom, och rullade i mål som 29:a. Lillebror Jonathan håller fortfarande på att jobba sig tillbaka efter vårens stora sjukdomsbekymmer, och tävlade inte i helgen helger.

Det otänkbara denna vår har hänt att Matthias Wengelin startat en mountainbiketävling utan att vinna. I det kortkorta ”bergstempot” under Huskvarna mtb tour slutade han först på sjunde plats (13 sekunder bakom Viktor Lindquist över en tävlingstid på lite drygt tre minuter), och samma placering tog han i fredagens crosscoutry-tävling (nästan tre minuter baom segrande norsken Mats Tubaas Glende och drygt två minuter bakom bästa svensk, Emil Lindgren). Där blev istället Axel Lindh bästa örebroaren med en tredjeplats. Wengelin strök sig helt sonika från start i lördagens shorttrack-lopp, som Lindgren vann sekunden före Lindh som återigen var trea. Det räckte för totalseger för Lindgren medan Lindh hade varit tvåa om han inte hade dragit av kedjan och tappat två minuter i bergstempot, vilket skickade ned honom på femteplatsen i sammandraget.

Otänkbart också att Marcus Jansson, som förra veckan tog dubbla EM-medaljer, för andra gången på tre dagar inte tar SM-guld är det kanske också egentligen, men så var det en finländare som snuvade honom. I varje fall förstår jag resultatlistan från Leksand som att Miika Nurmi, som tävlar för IFK Göteborg, är behörig för att köra om SM-tecken, och därför tog guldet i dagens medeldistans 66 sekunder för Jansson (men helt säker är jag inte). Samme Nurmi var en av två som var före Jansson i sprinten i fredags, men i långdistansen i går blev det ju guld. Karin E Gustafsson följde upp lördagens fjärdeplats med att bli femma i medeldistansen, 2.20 från guldet och mindre än 1,5 minuter från medalj. Efter sju av elva deltävlingar i svenska cupen ligger Jansson tvåa och Gustafsson fyra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: