Brons till Gustafsson efter kvaldramatik – först VM-medaljen för länet under 2000-talet (och så gick det i 5 000-meters-DM)

Martin Regborn har varit nära minst tre gånger. Lilian Forsgren har fått springa i ett svenskt stafettlag, som normalt innebär given medalj, men inte lyckats. Och inte heller Filip Dahlgren har lyckats. Nej, det har faktiskt inte blivit en enda VM-medalj i orientering till någon länslöpare under hela 2000-talet. Men i dag smällde det till. Jonatan Gustafsson gjorde det, i sin debut, i knockoutstafetten i danska Fredericia i dag.
Efter att ha legat utanför topp tolv nästan hela sitt kvalheat – utan att veta om det, naturligtvis, för det är individuell start där – spurtade han in som elva och avancerade till kvartsfinalerna med sex sekunders marginal. Och väl där, i man mot man-löpningen, är han en av världens absolut bästa. Han vann både kvarts- och semifinal på samma smarta taktik. Ligg rätt i klungan, bomba på den lite längre sträckan till näst sista kontrollen och håll sedan luckan.
I finalen valde han fel just där, på den lite längre sträckan till näst sista kontrollen, och fick se Matthias Kyburz (ex-Tisaren-schweizaren) och August Mollén (barndomskompisen från Norrköping) dyka upp vid näst sista kontrollen retsamma fem sekunder före. Det gick inte att ta in på det korta upploppet, och Gustafsson fick nöja sig med tredjeplatsen. ”Nöja sig”? Ja, han var förstås överlycklig över att ta en VM-medalj på första försöket. Jösses, vilken debut.
Lika kul var det inte för Martin Regborn, som till skillnad från Gustafsson var säkerheten själv i kvalet och sedan dominerade sin kvartsfinalen fram till en liten, liten tabbe fram till just den näst sista kontrollen. I stället för att hålla vänster runt ett litet buskage (kontrollen satt på vänster sida), så gick han medsols runt buskaget och tappade någon sekund, tre placeringar och sin semifinalplats. De tre framför gick i mål på linje, en sekund före en vilt spurtande Regborn, och avancerade alla till semifinalen (lägg därtill att Regborn hade lottats in i den absolut svåraste kvartsfinalen). Där gick en möjlig första VM-medalj upp i rök för örebroaren, som gör sitt sjunde VM. Men på torsdag får han en ny chans, i den vanliga, individuella sprinten som är hans bästa disciplin. Han lär vara laddad av revanschlusta tills dess.
Gustafsson får däremot nöja sig med positionen som andrareserv, bakom Mollén, om Regborn, Gustav Bergman och/eller Max Peter Bejmer inte kan springa på torsdag.
Jag pratade med Gustafsson sent i kväll, och artikeln kommer ut på na.se i morgon bitti.

Marie Dasler var förstaseedad inför kvällens DM på 5 000 meter på Transtensvallen i Hallsberg och hade också ledningen ut det sista av de 12,5 varven – men fick tilll slut ge sig mot klubbkompisen Petra Hanaeus som spurtade förbi och blev ensam under 20 minuter med 19.58,28. Dasler på 20.03,24 medan Maria Nagle gick in som trea på 20.12,27. Med det var Nagle 83 hundradelar före Emma Reinhed Liljeqvist (20.13,10) som hade gått i heatet innan. Det hade förstås blivit ännu mer intressant om de fått mötas, men nu blev det i stället Nagles kamp mot klockan – och den vann hon. Alla fyra tävlar för IF Start, och alla utom Reinhed Liljeqvist (som fyller 30 i år) är veteraner. Hanaeus och Dasler tog guld och silver både i elitklassen och och i K50 medan Nagle, som tävlar i veteran-VM i Helsingfors på smama distans redan på söndag, kompletterade sitt brons med ett guld i K45.
På herrsidan vann Per Arvidsson som väntat med betryggande marginal. Den blev nästan en halvminut när han sprang in på 15.34,17, att jämföra med tvåan Anton Öhmans 16.03,92. Han hade dessutom över 46 sekunder till trean Oskar Hansson (16.50,40). De tre tävlar för Start, Örebro AIK respektive KFUM Örebro. Även fyran Villem Raudsepp (16.56,89) och femman Fredrik Johnsson (16.56,89), som båda tävlar för Örebro AIK, gick under 17 minuter. Arvidsson, Raudsepp och Johnsson tog också veteran-DM-guld i M35, M40 respektive M45.
Segern var Arvidssons andra i DM i år (han har tidigare vunnit maraton) och femte på sex starter i långloppscupen som han toppar helt överlägset före just Öhman (Hansson gick upp på tredjeplatsen i dag; Linus Wedin som är med och skuggar kom inte till start trots att han var anmäld). På damsidan tog Hanaeus sin första seger i cupen för året, och seglar därmed upp som ny fyra, på samma poäng som Nagle men bakom Erica Lech, Therese Persson och Liduina van Sitteren som inte sprang i dag.
Veteranguldmedaljörer blev, förutom de redan nämnda, också Maria Lithell (Östansjö, K35, 23.02,15), Rodney Hundermark (IFK Nora, M50, 17.43,79), Annica Sjölund (Start, K55, 24.21,61), Mikael Hansson (Start, M55, 19.12,33), Jan Ermefjäll (Örebro AIK, M65, 22.36,41), Eric Malm (IFK Nora, M70, 25.20,90), Sven-Olof Olofsson (Östansjö, M75, 24.29,15), Birgitta Jansson (Storådalen, K80, 29.31,01) och Arne Evertsson (Storådalen, M80, 43.21,0),


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: