Bäst i Europa – men inte i Örebro län (plus: Ahlsson tillbaka i toppen, doldisens överlägsna SM-guld och helgens löptävlingar i länet)

Okej. Rubriken ljuger lite. Europamästaren Martin Regborn tog DM-guld i medeldistans i går – men vann tävlingen, i skogarna utanför Hallsberg, gjorde Jerker Lysell, den gamle sprintvärldsmästaren som ju med en hårsmån (och en felstämpling i SM-kvalet) missade att ta en plats i årets svenska VM-trupp. ”Högst medioker insats i dag. Fick inte alls grepp om kurvbilden och var inte på hugget med riktningen som backup heller”, skrev Regborn, som var 57 sekunder bakom Lysell, i sin träningsdabok på Strava. Regborn revanscherade sig med totalt överlägsen seger (men förstås inget DM-guld) i Östergötlands och Södermanlands långdistans-DM i skogarna söder om Finspång i dag.
I gårdagens lopp blev nyblivna EM-silvermedaljören i just medeldistans, Anton Johansson, trea, men han var över tre minuter bakom Lysell. Eftersom varken Lysell eller Johansson, som båda bor i Örebro, tävlar för länsklubbar, så DM-guldet fick Regborn medan silvret gick till KFUM Örebros Jacob Eriksson (som var femma i tävlingen) och bronset till Hagabys Johan Lindgren (Filip Dahlgren kom inte till start). På damsidan blev det favoritseger genom Hagabys Benita Månsson när Tisarens stjärnganityr fick avstå tävlan när klubben arrangerade. Karin Lindgren tog både silver och brons – ja, både Hagaby och KFUM har nämligen löpare med det namnet, och Hagaby-Karin var 24 sekunder före KFUM-Karin (båda var drygt fyra minuter bakom Månsson). Månsson följde upp med nytt guld i dagens långdistans i samma skog, nu med KFUM-Karin på silverplats och Hagabys Lovisa Eklöf som trea. På herrsidan vann Johansson en rafflande duell med Lysell (18 sekunder skilde dem åt efter 65 minuters orientering), men DM-medaljerna tog Samuel Andersson, Oskar Arlebo och William Segura.
På juniorsidan blev Johanna Berg (medel), Anton Kruse (medel) och Hugo Örn (lång) distriktsmästare, några damjuniorer kom inte till start i dag.

Efter comebacken i Cykelvasan förra helgen visade Jonathan Ahlsson den här helgen att han är att räkna med efter vårens och sommarens segdragna sjukdomsbekymmer. I Svanesunds tredagars dunkade Kumlacyklisten till med en andraplats, 30 sekunder bakom CK Hymers Hugo Forssell, i sammandraget efter en fjärdeplatser i fredagens prolog och lördagens tempolopp, en tredjeplats (bara 17 sekunder från segern) i lördagseftermiddagens tempolopp och en sjundeplats i söndagens avslutande linjeetapp. Marcus Jansson, världsmästaren i mountainbikeorientering från Garphyttan som i cykel tävlar för CK Hymer, hade åttondeplatser som bästa etappresultat men föll aldrig ur ramen och belönades med en femteplats i sammandraget.

Ella Laine från Svartå (en liten tätort i Degerfors kommun), som tävlar för Karlskoga Friidrott, är kanske mest känd som orienterare. Men i helgen korades hon till Sveriges bästa 16-åring över 3 000 meter när ungdoms-SM avgjordes i Uppsala. Och det blev en av tävlingens mest förkrossande segrar: Laine var ett halvt varv före konkurrenterna och vann med 43 sekunder på nya perset 10.31,00 (hon hade aldrig sprungit distansen innan). Det gör henne också till Sverigeetta i år. På 1 500 meter hinder var hon bara sekunden från att ta ett nytt guld, men där fick Laine nöja sig med ett silver på 5.23,29.
Även Linus Wedin, som gjort sådana succéartade resultat i seniorkonkurrens i länet (vann långa terräng-DM redan i fjol) tog SM-medalj – ett brons över 2 000 meter i P15-klassen, på 5.51,31 (han blev även åtta på 800 meter med 2.07,25).
Wilhelm Bergentz, länets stora hopp i junior-SM i Sollentuna som avgjordes samtidigt, kom inte till start. Men de båda tävlingarna bjöd ändå på ytterligare sex topp tio-placeringar i löpgrenar (totalt alltså tio sådana, med Laines och Wedin ovan nämnda): Karlskogas Thomas Ferletta blev fyra på 800 meter (2.04,50 i P15), Åsbros Albin Wallgren sexa på 1 500 meter hinder (5.21,97 i P15), Brevens Ebba Broms sjua på 1 500 meter (4.59,85 i F17-klassen), Starts Linus Wedin åtta på 800 meter (2.07,25 i P15), Karlskogas Anna Ferletta nia på 3 000 meter (10.43,95 i F17), Östansjös Ester Skoglund tia på 1 500 meter hinder (5.57,91 i F15) och KFUM:s Lucas Asplund tia på 3 000 meter (10.11,44 i P16).

På friidrottens veteran-SM i Kalmar Almbys Bo Persson trippla SM-guld i M70-klassen – alla på personbästa om man får tro statistiken. På 1 500 meter noterade han 5.42,63 och var elva sekunder före tvåan, på 5 000 meter dunkade han till med 20.36,71 och vann med över två minuter – och på 10 000 meter var marginalen nästa sex minuter när han sopade till med 42.24,83. Hans fru och klubbkompis Ljiljana Persson tog guld på 10 000 meter (65.39), silver på 1 500 meter (8.22,14), brons på 5 000 (30.06,76) och en fjärdeplats på 800 (4.00,50) i K65-klassen.
Även Starts Maria Nagle fick kliva överst på pallen, efter 42.31,75 på 10 000 meter (i K45-klassen). Hon tog också K45-brons på 5 000 meter med 19.59,04. Klubbkompisen Annica Sjölund tog brons på den längre distansen i K55, med 52.45,60.

Det var lite klent deltagande i helgens deltävling i långloppscupen, Östansjöloppet, men cupledaren Per Arvidsson kom och ställde skåpet i alla fall – vann med över fyra minuter på 34.45 över tio kilometer terräng. Pär Johansson tvåa, Johan Ingjald trea. Petra Hanaeus tog sin andra seger i cupen i år, 1.40 före klubbkompisen Antje Wiksten (44.36 respektive 46.16) medan Therese Persson tog tredjeplatsen. Therese behåller därmed ledningen i cupen fyra poäng före Hanaeus, som passerade Marie Dasler.
Medan damernas cuputgång fortfarande är mycket oviss är det nu bara Anton Öhman som kan passera Arvidsson i herrarnas (och det är mycket osannolikt – han behöver vinna sex av de åtta tävlingarna som återstår i cupen, och ta DM-guld i både halvmaraton och lång terräng samtidigt som Arvidsson inte blir tvåa i någon av DM-tävlingarna).
Nästa cuptävling är Spartacupsstafetten i Karlslundsspåret onsdagen den 7 september, men den ger bara poäng i klubbtävlingen.

Örebro AIK-löparna tog en dubbelseger i premiären av Rynningeviken längre, länets första sextimmarslopp på två år. Örebro AIK:s Märta Sjölander vann med drygt fem kilometers marginal (54 224 meter mot Degerfors Amanda Nyléns 49 083) och herrsegraren Daniel Linder hade mer än fyra till godo på välmeriterade KFUM Örebro-löparen Daniel Brånn (65 678 meter mot 61 118). Starts Anna Pettersson (32 446 meter) och klubblösa örebroaren Magnus Karlqvist (34 958 meter) sprang längst i tretimmarsloppet som avgjordes samtidigt.


3 svar till “Bäst i Europa – men inte i Örebro län (plus: Ahlsson tillbaka i toppen, doldisens överlägsna SM-guld och helgens löptävlingar i länet)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: