Johansson och Glännefors tog SM-brons i orientering – Hansson och Törnqvist silver i rullskidor

Dagens långdistans-SM i orientering uppe i Dalarna blev nästan en ultradistans. 90 minuter, ska den beräknade segertiden vara enligt statuterna. Det blev över 104 minuter på herrsidan och nästan 103 på damsidan – och för att ta plats på herrpallen räckte 112 minuter. Den tiden sprang örebroaren Anton Johansson in på, när han tog karriärens tredje SM-medalj. Jag snackade med honom om det sjuka loppet för en artikel ni kan läsa här. Gustav Berglund tog guld, Emil Svensk silver, och båda de har redan varsin plats till världscupfinalen i Schweiz om tre veckor (det har även örebroaren Martin Regborn, förstås), och EM-silvermedaljören Johanssons nya topplopp lär betyda att han får en av de tre kvarvarande svenska herrplatserna.
Regborn blev sexa, drygt tre minuter från medalj, efter en femminutersbom knappt halvvägs in i tävlingen. Jerker Lysell blev nia, Jonatan Gustafsson 24:a (därmed lär det inte bli någon världscupfinal) och Gustav Hindér 33:a. På damsidan vann Tove Alexandersson före Lisa Risby och Sanna Fasth medan Tisarenkvintetten Andrea Svensson, Lovisa Persson, Josefin Tjernlund, Ellinor Tjernlund och Anna Hallmén blev 13:e, 19:e, 20:e, 25:a och 36:a.
Tisarens Fredrik Glännefors tog SM-brons i äldsta juniorklassen, H20, där klubbkompisen Valter Pettersson blev sexa och Djerfs Rasmus Pettersson sjua. Glännefors var drygt 5,5 minuter bakom segrande Noel Braun, Växjö, men en knappt minuten bakom andraplacerade Jesper Johansson, OK Löftan.
Nästa helg avgörs medeldistans- och stafett-SM.
Ungdoms-SM utanför Stockholm avslutades med en distriktsstafett där Värmlands lag, med karlskogingarna Edvard Pelander och Ella Laine, slutade fyra, halvminuten från pallen där Stockholm hade två lag (etta och trea) och Göteborg ett. Örebros lag blev elva (åtta om man rensar listan på andra- och tredjelag) efter att Ella Kruse tappat åtta minuter på förstasträckan men Axel Thybeck sprungit in nästan två minuter på täten, och plockat 29 placeringar, på den andra. Julia Gustafsson och Viggo Holmberg avslutade stabilt, och laget var tio minuter från pallen. För löparna som inte tog plats i stafetten arrangerades en sidotävling, där Noraklubben Milans Edvin Lindh och Carl Sandin blev tvåa och trea på pojksidan (Lindh var bara en sekund från seger).

I går vann Olivia Hansson, länets främsta långlopps- och rullskidsåkare, Nybrorullen – ett 42 kilometer långt rullskidlopp i Småland, med över 20 minuters marginal. I dag följde Karlslundsåkaren upp med ett SM-silver, bara en sekund från guldet, i den 40 kilometer långa SM-avslutningen utanför Uppsala. Även i D20-klassen, som körde halva distansen, blev det länssilver. Garphyttans Elin Törnqvist vann däremot sin spurtduell. Östersunds Tova Andersson var drygt halvminuten före, men bakom sig hade Törnqvist två åkare inom 2,5 sekunder. Karlslunds Robert Brundin, kungen av Moto tour, spurtade också om medlaj men fick ge sig och blev åtta, knappt fyra sekunder från bronset, på herrsidan. Brundins klunga var drygt fyra minuter bakom segrande Andreas Svensson, Ulricehamn.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: