Örebroaren kör VM – och favoritfall bland länslöparna på orienterings-SM (plus: favoriterna inför Bergslagsleden ultra)

När örebroaren Axel Lindh vann Ränneslättsturen i Eksjö i början av juli var det hans första seger i den svenska långloppscupen på sju år. Det, plus ett gäng andra starka resultat under året (framför allt i vanliga crosscountrytävlingar) gör att han nu blivit uttagen till mountainbikens långlopps-VM som avgörs redan i morgon, i Danmark. Lindh, som tävlar för Team Ormsalva, är en av två svenska herrar som i morgon ger sig på den 120 kilometer långa tävlingen på en varvbana (tre 40-kilometersvarv med 500 höjdmeter) i danska Haderslev.
– Både Erik (Mattelin, från Eksjö) och Axel började långloppsåret fint med starka resultat både internationellt och nationellt. Sedan har de stött på lite farthinder under säsongen i form av sjukdomar. Men båda anser sig nu vara back on track och skall bjuda upp till race i Danmark, säger förbundskapten Petter Mattsson till Svenska cykelförbundets hemsida.

Det blev ett visst manfall när kvalet till morgondagens medeldistans-SM i orientering i orientering avgjordes i Orsa-Grönklitt i dag. Det började med att Tisarens landslagsjuniorer Valter Pettersson och Fredrik Glännefors, som båda hade medaljchans tvingades slänga in handduken på grund av sjukdom. Sedan åkte både Ellinor Tjernlund (EM-löpare i somras), Lilian Forsgren (med ett antal SM-medaljer och EM och VM på meritlistan) och Oskar Andrén (som också sprungit i landslagsdress, i världscupen) ut i kvalet. Tjernlund efter en fyraminutersbom till fjärde kontrollen (hon var till slut 1.20 från att gå vidare), Forsgren efter ett lopp som helt enkelt gick för långsamt (hon var 1.45 från att avancera) och Andrén efter att ha lagt bort den minut som skiljde till final på en bom till den 13:e kontrollen.
Men andra länslöpare imponerade: Martin Regborn, Europamästaren i långdistans, vann sitt kvalheat med nästan 1,5 minuter, Anton Johansson, som i söndags tog SM-brons i långdistans, och Andrea Svensson, som är reserv till världscupfinalen (dit Regborn och Johansson är uttagna), var båda tvåa i sina. Jerker Lysell gick vidare till final som fyra i sitt heat, Jonatan Gustafsson som femma, Lovisa Persson och Gustav Hindér (en liten skräll) som sexor och Josefin Tjernlund som sjua. Och på juniorsidan vann Djerfs Rasmus Pettersson, som ju precis blivit uttagen till landslagsdebut i Europacupen för juniorer, sitt kvalheat i H20. Vidare till final på juniorsidan är också KFUM Örebros Lovisa Gustafsson, Karin Lindgren (båda i D20) och Anton Kruse (i H18), samt Garphyttans Nelly Mårtensson (i D18) och Måns Bergqvist (i H18).
Finalerna löps i morgon. På söndag är det stafett-SM.

I morgon är det dags för årets sista av de tre stora ultratrailtävlingarna i länet, Bergslagsleden ultra. Det blir nionde upplagan totalt och den andra på den nya bansträckningen, med tre olika längder. Tidigare avgjordes loppet från Digerberget till Ånnaboda, nu går det från Ånnaboda söderut med tre olika vändpunkter, i Lekhyttan (45 kilometer), vid Lillsjöstrand (62 kilometer) och i Sixtorp (82 kilometer).
I går kväll stängde anmälan, och startlistan är uppdaterad nu på morgonen. Den kortaste klassen blir onekligen den med bäst och bredast startfält: Här finns fjolårsvinnarna Kajsa Rosdal och David Lundström plus löpare som Lisa Ring (friidrotts-VM-löpare som numera bara bor 100 meter från Örebro län, men i Östergötland, söder om Zinkgruvan), Carina Gustavsson (som var tvåa på längsta distansen i fjol) och Thererse Persson på damsidan och Thomas Chaillou (en av länets bästa maratonlöpare genom tiderna, som inte tävlat så mycket på senare år), Jonathan Kandelin (som vann längsta distansen i fjol) och amerikanen David Brabham som i fjol klarade sig i mål på Barkley fall classic (på delar av Barkley marathon-banan) på herrsidan.
På 65-kilometaren är fem damer, som jag inte alls har koll på, anmälda, men på herrsidan finns starka löpare som Janne Werner och Daniel Wärnelid med i listan.
Och på den längsta, 82-kilometaren, finns fjolårsvinnaren Emeli Grafström (från Sollentuna) anmäld liksom tvåan och trean på herrsidan (18-årige Tranås-killen Alfons Enell som är Sveriges största ultra-talang och så undertecknad).
Starten går 8.00 i morgon bitti och målet stänger 19 (i fjol var sista målgången 18.58.26!).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: