Ny skrälljuniormedalj, Jansson blev totalfyra i världscupen, Schulstad och Rosdal persade och Dasler upp i topp i cupen (plus mycket mer!)

Det var – kanske ännu mer överraskande än i går – juniorerna som slog till på orienterings-SM i dag också, när det vankades stafetter. Överraskande eftersom länets två vassaste så här långt i år, Tisarens Valter Pettersson och Fredrik Glännefors, ju missade SM-helgen i Grönklitt på grund av sjukdom. I går var det Djerfs Rasmus Pettersson som slog till med ett silver, i dag följde KFUM Örebros tjejer upp med ett brons i D20-klassen. Karin Lindgren växlade som sexa efter förstasträckan (ihop med femteplacerade Västervik, knappt två minuter från täten). Lovisa Gustafsson sprang om just Västervik, Huskvarnas tredjelag och Tolered-Utby (men fick se Huskvarnas andralag gå förbi) och skickade ut Johanna Berg som trea, och hon häktade av Emma Ling (som gick i samma klass som Rasmus och Valter på Alléskolan) i Huskvarnas andralag och säkrade bronset med minutmarginal. Fram till Södertälje-Nykvarn på andraplatsen var det drygt en minut medan mästarna Huskvarna var drygt 14 minuter före.
På seniorsidan hade Ellinor Tjernlund, som ju bommade finalen på medeldistans-SM efter ett tufft kval i fredags men vann B-finalen i går, en ny tung dag och tappade 22 minuter på andrasträckan för Tisaren. Det kostade trots allt ”bara” nio placeringar (systern Josefin Tjernlund skickade ut henne som trea, minuten från täten) och Andrea Svensson kunde springa in sju av dem på sistasträckan för en femteplats (Tisaren har därmed placeringsraden 4–3–4–5 i de fyra senaste stafett-SM-loppen på damsidan – grymt starkt). Segrande IFK Göteborg var 26 minuter före, men det var trots allt mindre än fyra minuter upp till medalj.
På herrsidan var Hagaby best of the rest bakom de fem lagen som var i medaljkampen. Jakob Wallenhammar var 33:a på förstasträckan men Filip Dahlgren och Martin Regborn sprang upp laget 19 respektive åtta placeringar för en sjätteplats i mål. Örebro-fransmannen Quentin Rauturier tog SM-silver med Ravinens andralag (förstalaget med Gustav Bergman blev bara femma), fem minuter bakom segrande Stora Tuna. Anton Johansson sprang upp sitt Orion 16 placeringar på sistasträckan (från 24:e till åttonde) och Jonatan Gustafsson var tredje snabbast av alla, 14 sekunder från ledning, på förstasträckan (hans KFUM Örebro blev till slut 26:a).

Orienteringens veteran-SM i Vetlanda? Jo, det blev fem medaljer till länet där och Milans Per Eklöf stod för två av dem varav den ena var av guld. Han vann nämligen H40-klassen i lördagens medeldistans och följde upp med ett silver, 67 sekunder från en ny titel, i söndagens långdistans. Tisarens Lars-Åke Wall tog silver i den för dagen extrainsatta H72-klassen på lördagen (det var så många anmälda i H70 att klassen splittas i två, H72 var för dem som i år fyller 72, 73 eller 74 år), Lindebygdens Sofia Carlsson tog brons i D45 i fredagens sprint (61 sekunder från guld) och KFUM Örebros Weine Fredriksson tog brons efter en tät uppgörelse i H75-klassen i dagens långdistans.

Världsmästaren Marcus Jansson från Garphyttan avslutade mountainbikeorienteringssäsongen som fyra i världscupsammandraget, men det var örebroaren Karin E Gustafsson som var allra vassast svensk i världscupfinalen i Bulgarien i helgen. Hon gjorde sina allra bästa internationella resultat i karriären när hon när hon först blev 14:e i fredagens sprint och sedan följde upp med en niondeplats (bakom tre danskar och fyra finländskor, bland annat) i lördagens långdistans. Det gjorde att hon klättrade till 22:a plats i sammandraget. Jansson var delad 17:e på lördagen och nia på söndagen, knappt fem minuter bakom segrande tjecken Vojtech Ludvik i disciplinen han är världsmästare i. Ludvik avancerade därmed till andraplatsen i världscupsammandraget bakom landsmannen Krystof Bogar. Danska Camilla Camilla Sögaard vann på damsidan. På söndagen avslutades världscupsäsongen med en mixedstafett där Gustafsson ställdes över till fördel för Anna Tiderman. Jansson körde upp laget från tolfte till sjätte plats på sistasträckan, knappt åtta minuter bakom segrande Tjeckien (med både Ludvik och Bogar i laget).

Örebroaren Fanny Schulstad har slagit dubbla Närkerekord på maraton, men inte fått ut hela sin kapacitet på halvan distansen. I dag pers med i dag 1.18.29 för en 45:e-plats i Copenhagen half marathon och ett pers med 22 sekunder som tar henne från sjätte till femte plats i länets genom tiderna-statistik (förbi Erica Lech men fortfarande bakom Karin Sennvall Forsberg), men med tanke på att hon gjort maran på 2.41 borde kapaciteten vara ännu högre. Friidrotts-EM-löparen Linus Rosdal, med rötterna i Örebro, dunkade till med ett präktigt pers när han blev 44:a i den stenhårda konkurrensen på 1.03.55 (i snitt 3.02 per kilometer, alltså). Det är drygt en minut snabbare än han sprang för SM-bronset på Anderstorp i juli och gör honom till sexa på Sverigebästalistan i år (i maraton är han femma varav trea om man bara räknar dem som är kvalificerade att representera Sverige internationellt).

Liduina van Sitteren är en av de där fyra som sprungit snabbare än Schulstad på halvmaran, och hon hade en minst sagt udda löparupplevelse på lördagen då hon sprang Kretsloppet i Borås, en stor tiokilometerstävling på landsväg. Flaggvakterna lyckades ännu sämre än de i Stockholm marathon i somras och visade 238 löpare fel – bland annat van Sitteren som var på väg mot seger. I stället för att springa den sista slingan blev löparna anvisade att kuta direkt i mål efter 9,1 kilometer.
– Jag hade läst på och visste egentligen hur vi skulle springa, men det är klart att jag litar på en flaggvakt som säger annat. Jag förstår att misstag sker, men någonstans räknar man med att de åtminstone har koll på dam- och herrtäten. Kanske genom att ha en ledarcyklist längst fram eller något, sa van Sitteren till Borås Tidning efteråt.
Arrangörerna löste sin fadäs med att splitta löparna i två klasser och dela ut dubbla segerpremier, dels till de som ändå lyckats springa rätt (tio kilometer) och dels till de som vinkades fel (9,1 kilometer). van Sitteren vann den senare klassen på samma tid som tvåan Hanna Michaëlsson (Örgryte IS).
Hade det inte varit för örebroaren Rickard Ahlbergs sjuka berättelse om ett traillopp i Slovenien i fredags så hade jag tyckt att Kretsloppet-historien varit en rejäl skandal – men nu vet jag att det finns betydligt värre arrangörer. Läs ”racerapporten” här!

På hemmaplan avgjordes Tarstaborgsrundan, ett av länets mest klassiska terränglopp (och en ypperlig uppladdning inför Lidingöloppet) utanför Pålsboda. Det här var också den 18:e av 24 individuella deltävlingar i långloppscupen, och Marie Dasler (42.44) passade på att ta över ledningen för första gången i år när hon tog en andraplats, 23 sekunder bakom IF Start-klubbkompisen Antje Wiksten (42.21). IFK Noras Jenny Dollerup var trea, men över fyra minuter bakom. Jimmy Axelsson kände sig som hemma i Sydnärke och knep segern i herrklassen på 33.20 över nio rätt tuffa kilometer, och hade med det nästan tre minuters marginal till Oskar Hansson (36.12) på andraplatsen. Fredrik Johnsson (36.32) tog tredjeplatsen före tio år yngre klubbkompisen (i Örebro AIK) Martin Duberg (36.58). Per Arvidsson vann cupen på herrsidan redan i och med i och med segern i Norasjön runt förra helgen (missade att uppmärksamma det då) i och med att han nådde 66 poäng (tvåan Anton Öhman når vid seger i de sex kvarvarande tävlingarna bara 65).

Resultaten från gårdagens Bergslagsleden ultra (som ni kan läsa mer om i gårdagens blogginlägg, och i morgondagens då det kommer en racerapport om min upplevelse) trillade in sent i går kväll. Lisa Ring vann 45-kilometers-klassen 49 respektive 64 minuter före örebroarna Carina Gustavsson och Cecilia Jenslin, medan Örebro-fransmannen Thomas Chaillous segermarginal på herrsidan blev 34 minuter till tvåan Jonathan Kandelin (från Garphyttan och Örebro AIK) och 39 till trean Jeppe Skov-Andersen från Norge. Ida Nordin, från Tierp, vann 65-kilometersklassen med 39 minuters marginal till Kumlas Amanda Brunsson (bara två damer i mål där) medan Daniel Nordén, från Ulricehamnstrakten, vann en tät fajt i herrklassen på samma distans med 1,5 minuter till Fredrik Bredberg (som tävlar för Örebroklubben Nature Running men som jag tror bor i Eksjö), med stockholmaren Mikael Jansson över timmen bakom på tredjeplatsen. Och på den långa distansen, där bara herrar fullföljde, vann Karlstadslöparen Clarens Olsson på 8.48, sex minuter före mig och 37 före örebroaren Simon Janjam.
Varför inte bröderna Lundström dök upp på tävlingen i år (David var ju regerande mästare och John har ju varit ruskigt stark i år)? Jo, de sprang skotska Ring of Steall skyrace i stället, och gick i mål tillsammans som 13:e och 14:e man. Deras klubbkompis (i Tisdagsklubben) Simon Karlsson som också var så stark i fjol? Han lubbade Stockholm halvmarathon och blev nia på 1.12.20. Gamla Hagaby-orienteraren Beata Falk sjua med 1.20.07, för övrigt.

Det blev för övrigt ingen start för Jonathan Ahlsson i Gooikse pijl i dag. Sjukdom igen? Jag vet inte. Men han var på plats i Belgien men startade aldrig racet, där Richard Larsén blev bäste Motalacyklist i mitten av den 90-talet cyklister stora tätklungan. Säsongen lär därmed vara över för båda bröderna Ahlsson.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: