Skrällsilvret, väntade medaljerna och Wikers bästa lopp i år – allt från terräng-SM (och lite om Regborns ”perfekta storm”)

Sjua på 1 500 meter på ungdoms-SM och tia på samma distans på Sverigebästalistan med 4.44.19 (efter att aldrig officiellt tävlat på distansen före i år, och successivt persat med tio sekunder under året). Men enda gången Ebba Broms fått något större utrymme på bloggen var när hon spurtade ned självaste Liduina van Sitteren i Dalenrundan i fjol. Med det ursäktar jag mig att jag förbisåg 17-åringen inför i min förhandstext inför terräng-SM, men jag fattade ärligt talat inte att hon var en medaljkandidat. Men facit på Grimstafältet i dag var var att hon är näst bäst i Sverige, och tog SM-silver 16 sekunder bakom Upsala IF:s Elsa Sundqvist över fyra kilometer på en lätt kuperad men rätt sugande gräsmatta (det tog Broms 14.16). Av folkbokföringen att döma bor Broms i Stockholm snarare än i Brevens bruk, men hon tävlar likafullt för Brevens IF.
Mer förväntat var att Starts 15-åriga jättetalang Linus Wedin i terräng-SM-debuten i dag. Mölndals Wilmer Grahn och Sävedalens Noah Svedberg var tio respektive fyra sekunder snabbare, men Wedin grejade karriärens andra USM-medalj (den första var också ett brons på 2 000 meter på friidrotts-USM i augusti) med tio sekunders marginal till fyran. I samma fyrakilometerslopp sprang också 16- och 17-åringarna, och vara tolv av dem var före Wedin som blev 14:e totalt 66 startande killar. Tiden blev 13.00.
Bland de 52 bakom fanns bland andra KFUM Örebro-trion Lucas Asplund (13.42), Folke Eriksson (14.17) och Viggo Olsson (15.33) som tillsammans blev elva i lagtävlingen som Hälle vann. Ex-örebroaren Albert Ziegler, som flyttat till Sollentuna och tävlar för Tureberg, tog ett lagbrons som andralänk i nya klubben, och han ar dessutom sexa i P16-klassen (och tolva totalt) med sina 12.53, sju sekudner före Wedin. Asplund, Eriksson och Olsson blev 13:e, 17:e respektive 24:a i P16.
I F16-klassen lyckades inte Svartås och Karlskoga Friidrotts Ella Laine följa upp höstens medaljklirr på bana och i orientering, och slutade sexa på 15.25, 16 sekunder från medalj (men drygt en minut bakom överlägsna segraren Cajsa Alenius, Nyköping, på 14.21). Julia Gustafsson 16:e där, på 17.20. Noras Kim Semstrand 21:a i F15 (17.17).
Seniorerna sprang korta terräng-SM i dag, över fyra kilometer (i morgon väntar tiokilometersdistansen), där gjorde Hälleforsfostrade Hässelbylöparen Louise Wiker säsongens kanske vassaste prestation när hon tog en åttondeplats på 14.01, 36 sekunder bakom segrande Samrawit Mengsteab men bara 20 från medalj. Som bästa Hässelbylöpare ledde hon dessutom laget till lag-SM-silver, 15 poäng bakom Hälle. Det var Wikers sjunde lag-SM-medalj i terräng (hon har tre individuella också) i morgon kan det bli en åttonde. Liduina van Sitteren slutade 23:a på 14.52 och Rasmus Ahlgren blev 29:a på herrsidan med 12.20 (där vann Andreas Almgren igen, på 11.10).
På veteransidan blev det som väntat överlägset guld till Almbys superveteran Bo Persson (med 17.12 drygt 2,5 minuter före tvåan) medan Start-duon Marie Dasler (35.02 i K50, drygt två minuter för guld) och Maria Nagle (35.25 i K45, nästan fem minuter från guld) fixade silver. Tillsammans med Annica Sjölund tog de dessutom ett lagbrons i en veteranklass som inkluderade alla löpare från 35 till 59 år.
I morgon avgörs alltså seniorernas tiokilometerslopp, men också juniortävlingarna (utan länsdeltagande om ingen efteranmäler sig).

Martin Regborn som brukar vara stark i terräng-SM, valde ju att springa elitseriefinalen i orientering i Strängnäs i helgen i stället (naturligt eftersom han främst är orienterare …), och var i ledningen efter 13 av 20 kontrollerna på medeldistansen som inledde tävlingarna i dag. Men sedan bommade han den 14:e med nästan två minuter och var exakt två minuter bakom täten i mål – på en 14:e-plats. I sin träningsdagbok på Strava berättar Regborn själv om misstaget som han kallar för ”en perfekt storm”: ”Tror jag är längre ner i sluttningen än vad jag är och en sten som är bortskrapad från trycket av min karta i kombination med en beståndsgräns som var extremt otydlig i verkligheten gör att det tar lång tid innan jag kan läsa in mig. Kände mig väldigt pigg fysiskt så gick lite fortare än vad jag hängde med tekniskt i dag.” Bäst länslöpare på herrsidan blev i stället Anton Johansson med en sjundeplats (1.10 bakom skrällvinnaren Jonas Gustafsson, OK Kåre) följd av Jerker Lysell på nionde (en sekund bakom Johansson) och Jonatan Gustafsson på tionde (ytterligare sju sekunder bakom. De mest framskjutna placeringarna kom i stället på damsidan där Tisaren-trion Andrea Svensson, josefin Tjernlund och Ellinor Tjernlund alla var topp åtta, som femma, sjua och åtta (3.14, 4.23 respektive 4.31 bakom segrande Sara Hagström).
Valter Pettersson tog säsongens andra seger i H20-klassen, 27 sekunder före duon Kornelius Kriszat-Løvfald (Norge) och Axel Elmblad (Bredaryd) med Tisaren-klubbkompisen Fredrik Glännefors och Djerfs Rasmus Pettersson som sjua och åtta, drygt tre minuter bakom. Axel Thybeck blev tvåa i H16 (som inte ingår i elitserien).
I morgon avslutas orienteringssäsongen med jaktstart över förkortad långdistans. Tiderna för jaktstarten är inte uppdaterad när jag skriver detta vid 21-tiden på lördagen, men sådana som Anton Johansson och Valter Pettersson lär ha pallplatser att försvara, och bland andra Andrea Svensson och Regborn ska inte vara alltför långt från att kunna utmana om sådana. U23-cupen avslutades i dag, men den är heller inte uppdaterad.

64 löpare sprang Örebro parkrun i gråvädret, Oskar Hansson var snabbast för andra veckan i rad (och 14:e totalt) med 19.11, närmast före debutanten Lars Furunäs. Debuterade gjorde också Maria Oktay, som var snabbaste kvinna med 22.27.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: