Fahlin kraschade och bröt Ronde van Drenthe, Schagerström får vänta på första SM-medaljen och se upp för Garphyttans stafettlag

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden där Emilia Fahlin gästar. Finns där poddar finns, som på Spotifty eller i podcastappen på Iphone.

Just Fahlin var mitt i en krasch precis när sändningen från världstourtävlingen Ronde van Drenthe drog igång på Discovery vid 15 i dag. Man såg henne stå vid sidan av vägen, och sedan såg man inte mer av henne. Efteråt fick jag tag i henne, och då berättade hon att det blivit en masskrasch framför henne, och att hon inte kunnat väja eller stanna utan kört rakt in i kaoset. Hon hade ingen jättefart och slog sig inte, men fastnade med i andra cyklar och blev stående för länge för att kunna jaga ikapp klungan igen, så tävlingen tog slut redan där, efter knappt 30 av 94 kilometer (tävlingen var rejält kortade och kördes på en 14 kilometer lång varvbana, på grund av snöovädret). Artikeln om Fahlin hittar ni här.
Tio cyklister kom loss efter kraschen, men hämtades in, och i mål var 52 cyklister inom 44 sekunder i en lätt uppbruten tätklunga. Lorena Wiebes var helt överlägsen på upploppet, till tredje raka segern, medan Vittoria Guazzini, som Fahlins lag FDJ-Suez körde för den här dagen, tog sjundeplatsen. Efter kraschen hade hon bara kvar Maëlle Grossetête som hjälpryttare (och hon var bland de där tio som köttade på längst fram i ett par mil). Förutom Fahlin tvingades nämligen också Stine Borgli och Gladys Verhulst att bryta (och Loes Adegeest hamnade hopplöst efter), liksom nästan 50 cyklister från andra lag.
Fahli får nu ladda om för tredagarstävlingen Tour de Normandie med start på fredag.

Hon må vara Europamästaren (och trefaldiga EM-medaljör), men Elin Schagerström får fortsätta vänta på första senior-SM-medaljen. När säsongens sista individuella SM-lopp avgjordes i Luleå i dag blev skidorienteraren från Latorp fyra, och därtill rejält akterseglad: Drygt fyra minuter bakom segrande Linda Lindkvsit och över 2,5 minuter från medalj över en medeldistans på drygt 40 minuter. Kanske inte så konstigt när hon senaste veckorna fokuserat på, och blivit bästa länsåkare i, Vasaloppet.
Dagen i Luleå, som är hemmaplan för Schagerström sedan några år (hon pluggar där) avslutades med en sprint som var final i årets svenska cupen i skidorientering, och även där blev hon fyra (men hon slog Lindkvist som slutade sist!), 1.30 bakom segrande Evelina Wickom och 56 sekunder från pallen. I sammandraget i cupen blev Schagerström, som missat fyra av åtta tävlingar (delvis på grund av Vasaloppet) sjua. I morgon avlutas SM-programmet med stafett, men där får Schagerströms Garphyttan inte ihop något tvåmannalag (eftersom Nelly Mårtensson prioriterar junior-SM i skidor en här helgen).

I det junior-SM:et, som NA sänder, slutade karlskogingen Simon Nilsson för andra tävlingen i rad sjua. Nu i distansloppet, som för de äldre herrjuniorerna gick över tio kilometer, där han var 47 sekunder bakom JVM-kollegan Anton Grahn som tog guldet, och 25 från medalj. Garphyttetrion Ida Bervenståhl (i D18), Elin Törnqvist (i D20) och Mårtensson (i D18) blev 15:e, 16:e och 18:e. När junior-SM i morgon avslutas med stafetter kör de i morgon tillsammans, med startnummer sex (Bervenståhl på första, Mårtensson på andra och Törnqvist på tredje över 3×3,3 kilometer i klasisk stil). NA sänder då också.

I inomhus-veteran-SM i friidrott i Uppsala tog Starts superveteran Marie Dasler på söndagen ett nytt guld i K55-klassen när 1 500-metersloppen avgjordes på lördagen. Och inte bara vann – hon varvade resten av löparna i en tävling över 7,5 varv! Hon noterades för 5.22,92 vilket gav en segermarginal på drygt 97 sekunder till klubbkompien Annica Sjölund som spurtade in andraplatsen på 7.00,17 (mindre än två sekunder före trean Lotta Ottosson, Uppsala LK). I K70-klassen sprang Almbys Ljiljana Persson hem andra raka silvret, precis som i fredagens 3 000-meterslopp närmast bakom Lidköpings Britt Hellmark. 9.02,27 blev tiden för Persson. Starts Maria Nagle hade bara behövt ta sig runt för att ta en medalj i K45-klassen, men valde för andra dagen i rad att kliva av, med strulande luftrör. Därmed blev det inget brons utdelat där.
I morgon avslutas veteran-SM med 800-metersloppen.

Petra Hanaeus var snabbast runt Örebro parkruns fem kilometer för 14:e gången i rad på lördagen (på 21.00 den här gången), men Andreas Kjellin verkar ha glömt streckkoden hemma och fick inte tillgodoräkna sig sin 13:e förstaplats (det står ”okänd” utan tid först i resultatlistan), så i stället fick Martin Hård sin första notering i rullorna med 20.33.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: