Fahlin avslutade i Normandie, Andrén missade rekordet och Gustafsson krossade i vinterserie-finalen

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden på Spotify och i podcast-appen på till exempel Iphone och på andra ställen där poddar finns. EM-orienteraren Andrea Svensson, OK Tisaren, är gäst den här veckan.

Emilia Fahlin ägnade ytterligare en dag åt att göra grovjobbet för FDJ-Suez-stallet och lagkompisen Gladys Verhulst när den tredje och sista etappen av Tour de Normandie avgjordes i dag. Det räckte nästan, nästan hela vägen. En sekund saknades, vilket var skillnaden mellan om Verhulst hade slutat fyra (vilket hon nu gjorde) eller trea i den avslutande klungspurten. Men nu blev Verhulst trea, och därmed tog Cédrine Kerbaol (Frankrike/Ceratizit-WNT proc cycling) i stället hem sin karriärs hittills största seger. Verhulst fick i stället nöja sig med andraplatsen i totalen och överlägsen seger i poängtävlingen.
Fahlin tävlar igen redan på torsdag, då i ett betydligt större sammanhang: 170 kilometer långa världstourtävlingen Brugge–De Panne.

Lars Hagberg, 67, får fortsätta kalla sig Närkerekordhållare ett tag till. Oskar Andrén gjorde ett tappert försök att slå den gamla maratontiden – som sattes i Stockholm marathon 1983 och därmed fyller 40 år till sommaren – i Run Rome the marathon i dag, men i slutändan var han ”bara” nära. Tiden att slå var 2.21.46, och Andrén var till slut 75 sekunder ifrån med 2.23.01 (vilket ändå gör honom till den tredje bästa maratonlöpare i distriktet någonsin och den bästa de senaste 38,5 åren).
Andrén passerade halvvägs på 1.10.44 och hade så långt nio sekunders marginal på rekordtempot. Så långt hade han snittat kilometerna på 3.21, och det höll han till 30-kilometerspasseringen. Men sedan började han successivt att tappa till 3.25–3.30 per kilometer. Det låter inte mycket, men marginaler fanns alltså inte med bara nio sekunders buffert från första halvan.
Arrangörens femkilometerstider visar att Andrén hade splittarna 16.45/16.42/16.47/16.50 (uppskattad tid)/16.50 (uppskattad tid)/17.14/17.05/17.16 (7.38 på sista 2,2 kilometerna). 16.47-snitt per kilometer hade krävts.
Andrén slutade elva i tävlingen och gick i mål sekunden före damsegraren Betty Chepkwony, Kenya, som kom starkt på slutet (vilket gjorde att Andrén fick lite extra tv-tid). Marockos Taoufik Allam vann på 2.07.42. Utöver honom hade Andrén tre kenyaner, två etiopier och fyra italienare före sig i mål.
Jag snackade med Andrén efteråt, för en artikel ni kan läsa här.

Själv kom jag vilse, kanske inte så konstigt (eftersom jag bara orienterare en gång per år …), men för eliten verkar inte finalen i Ullmax vinterserie, i skogarna mellan Laxå och Askersund, ha varit några som helst konstigheter. Allra värst var VM-bronsmedaljören Jonatan Gustafsson som, kanske pigg på att visa framfötterna efter att i fjol ha haft det lite tyngre i skogsorienteringen, distanserade resten av fältet med över fyra minuter över sju kilometer orientering (han sprang ”strax under långdistanstävlingsfart” enligt Strava). Eller ja, det var Filip Dahlgren som var drygt fyra minuter bakom, övriga var minst tio minuter efter Gustafsson. Då ska tilläggas att Martin Regborn inte riktigt sprang tävlingen, utan bara utnyttjade banan som en del i ett längre pass och inte loggade någon tid (han gjorde den på lite över 60 minuter mot Gustafssons 48.11, av gps-spåret att döma, men sprang alltså långt ifrån fullt). Valter Pettersson, Tisarens JVM-meriterade förstaårssenior, tog tredjeplatsen, alltså drygt tio minuter bakom Gustafsson.
Redan klara totalsegraren i cupen, Erik Berzell, fick nöja sig med en tiondeplats, nästan 24 minuter bakom Gustafsson, men han behövde ju inte heller gå fullt efter att redan ha säkrat vinsten genom tre första-, tre andra- och en tredjeplats under vintern. Regborn hade blivit tvåa i cupen om han hade stämplat ut sin genomlöpning av långa banan, men när han lät bli tog i stället KFUM Örebros Hugo Örn hem den med en poängs marginal före klubbkompisen Jacob Eriksson (Eriksson var fyra i finalen och nästan fem minuter före Örn, men eftersom Örn klarade femteplatsen med 1,5 minuters marginal räckte det för att hålla undan).
Men de riktigt spännande bataljerna fanns ju på damsidan. Först i mål av Tisaren-duon Lovisa Persson och Anna Hallmén skulle ta hem sammandraget, och trots att Persson kom snett till första kontrollen och var sist av alla fem där (men ”bara” 1,5 minuter från tät) redde hon ut det och sprang hem segern i både deltävlingen och tävlingen. Men det var betydligt tajtare än bland herrarna – KFUM Örebros Karin Lindgren var mindre än minuten bakom på andraplatsen och Hallmén mindre än tre minuter bakom i kampen om totalsegern. Ingen annan än de två sprang mer än två (av åtta) deltävlingar i klassen, men Örebroboende Linköpings OK-orienteraren Elisabeth Ahlgren var hur som helst den som samlade in tredje flest poäng (hon var fyra i dag).
På mellanbanan – med många fler damer startande hela vintern – blev det till slut en uppgörelse mellan Nora-systrarna Jessica och Therese Korkeakoski, där Therese vann slaget (hela deltävlingen, 3,5 minuter före tvåan, Almbys Emma Lindkvist) men förlorade kriget (Jessica säkrade via en fjärdeplats, nio minuter bakom, totalsegern med fem poängs marginal). Lindkvist tog tredjeplatsen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: