Minst tre, kanske fyra (eller fem?) länsorienterare till världscupen efter succépremiären – och så gick det för van Sitteren i Holland och Regborn i Norge

Jag hoppas att ni lyssnade på veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden (som finns till exempel på Spotify och i podcast-appen på Iphone), för i dag sprang Liduina van Sitteren tävlingen hon pratar om i programmet – Marathon Rotterdam. Hur det gick? Tja, det blev personligt rekord, men sannolikt inte med så mycket som van Sitteren hade hoppats på. Om jag läser så blev bruttotiden 2.48.57, vilket är en förbättring av perset från SM-maran i Stockholm 2020 med 39 sekunder (men fyra sekunder bakom Ann Sundström på femteplats i listan över bästa Närkelöparna genom tiderna). Men i verkligheten sprang van Sitteren på 2.48.57, vilket hade gett ett pers med nästan två minuter (men det tog 67 sekunder från startskottet tills hon passerade startlinjen på grund av trängseln och den dåliga startpositionen).
Nå, oavsett det startade van Sitteren mer offensivt än hon till slut lyckades slutföra.Hon smällde in de tre första femkilometerna på 18.58 (borträknat de 67 sekunder hon bestals på), 19.07 respektive 19.05 och snittade så långt 3.49 per kilometer, vilket är fart för 2.40.50 (vilket hade varit näst snabbaste maratiden av en Närkelöpare genom tiderna, bakom Erica Lechs prestation i Valencia i december). Men van Sitterens fart började bedarra redan där. Hon passerade halvvägs på 1.21.45 och gjorde andra halvan på 1.26.07 (där höll hon ändå ihop det bra med femmorna från 20 till 40 på 19.55–20.14–20.29–20.24 – starkt att inte falla igenom!). Addera de 67 sekunderna till första halvan för att få totaltiden att stämma med bruttotiden …
Jag såg att van Sitteren är anmäld till SM på tio kilometer landsväg nästa helg, men vi får väl se om hon – som förvisso är van att tävla varje helg – verkligen hinner återhämta sig till dess. I tävlingen i Rotterdam blev hon för övrigt 32:a, 17:e europé och bäste svensk. Kenya-födda bahrainaren Eunice Chumba vann på 2.20.31.
Klubbkompisen (i Örebro AIK) Andreas Ingberg gjorde sitt tredje maratonloppet i spannet 2.31–2.32 det senaste året, men återigen bommade han målet och drömgränsen 2.30. Han jagade sig fram till slagläge med 1.15.01 halvvägs (om man räknar nettotid, annars var det 1.15.16 eftersom Ingberg ”bara” tappade 15 sekunder i starten), men började sedan omgående tappa värdefulla sekunder och passerade mållinjen på 2.32.38 brutto (2.32.23 netto) för sin tredje bästa tid i karriären (och senaste året).
Björn Engqvist persade däremot stort när han i sitt andra maraton fick gruvlig revansch på distansen: 2.50.50 brutto (2.50.00 netto) efter halvor på 1.24.25/1.25.35. Det skickar upp honom på topp 150 genom tiderna i Närke (Ingberg är 19:e).

Löparna får ursäkta: Helgens stora begivenhet var ändå premiären i orienteringens elitserie, Swedish league, där lördagens medeldistans på söndagens följdes av en långdistans. Och jag tror faktiskt att vi fick se två länslöpare springa genom det lilla nålsöga som är uttagningen till den svenska truppen till världscuppremiären om två veckor. Örebroaren Anton Johansson, som tog EM-silver i medeldistans i fjol, följde nämligen upp lördagens andraplats i just medeldistans med en seger i den längre disciplinen, 48 sekunder före fyrfaldige världsmästaren Gustav Bergman.
– Två sköna kvitton med andraplatsen i går och segern idag. Det är mycket som fungerar nu och jag känner bara glädje. Det ser ljust ut att få en plats i laget och den här helgen är ett kvitto på att farten är bra. Sedan handlar det om att huvudet ska vara på rätt plats, säger Johansson till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Den andra? Jo, nästan säkert säkrade även gårdagstvåan Andrea Svensson, Tisaren, en plats i laget när hon följde upp med en fjärdeplats på söndagen (13 sekunder från pallen men drygt två minuter bakom Järlas Karolin Ohlsson som vann för andra dagen i rad). På damsidan finns sex världscupplatser att fördela, och då är såklart placeringsraden tvåa–fyra svår att gå förbi. På herrsidan handlar det bara om fyra lediga platser, och då återstår det att se hur det blir för örebroarna Jonatan Gustafsson och Jerker Lysell, som efter att ha varit lite längre ned i listan i går i dag slog till med delad fjärdeplats, 3,5 minuter bakom Johansson. För Gustafsson är det här förmodligen bästa resultatet på en stor skogstävling i seniorkarriären. ”Fokuserade på kontrolltagningarna i dag och klarade mig från större bommar. Nöjd med fjärdeplatsen i dag och fin revansch från i går”, skriver han på Strava. Alls omöjligt är det inte att det räcker till en världscupplats även för Gustafsson (det ser tuffare ut för Lysell, men man vet aldrig där heller!). Så med Regborns friplats inräknad lär det alltså bli minst tre, kanske fyra (möjligen fem!) länslöpare i världscuppremiären.
Totalt blev det fyra herr- och fem dam-löpare från länet topp 30 i Valdemarsvik, förutom de nämnda Josefin Tjernlund på 13:e (tio minuter bakom Ohlsson), Filip Dahlgren på 15:e (knappt nio minuter efter Johansson), Ida Hylander på 20:e (14 minuter bakom Ohlsson), Lovisa Persson på 27:e (knappt 18 efter) och Ellinor Tjernlund på 29:e (drygt 21 bakom).
I juniorklasserna blev Ella Laine återigen bästa länslöpare, men på söndagen fick Djerf-löparen – som på lördagen var på paleln – nöja sig med en 14:e-plats, knappt tolv minuter bakom segrande Alva Björk, Pan-Kristianstad, i D18-klassen. Näst bäst placeringsmässigt av juniorerna var Tisarens Alice Johansson med en 20:e-plats i den äldre klassen, D20.

I Norge, där det också sprangs långdistans (och med stora delar av världseliten på plats, utöver de svenska toppar som sprang i Sverige) bättrade redan världscuputtagna örebroaren Martin Regborn lördagens sjundeplats (som kunde varit något mycket bättre, om det inte varit för en bom) till en fjärdeplacering, tre minuter bakom segrande Emil Svensk. Mellan dem fanns flerfaldiga världsmästarna Kasper Harlem Fosser och Matthias Kyburz (från Norge respektive Schweiz). ”Fortsatt positiva besked. Kändes helt bra i låret och kunde hålla uppe en helt ok fart hela loppet. […] Får vara nöjd med helgen med tanke på hur senaste veckorna har varit och känns som att formen är uppåtgående nu in mot världscupen”, skriver Regborn på Strava där han också berättar om ett litet kompass-missöde som kostade en del: ”Strulade lite ett par kontroller, krossade luppen redan till ettan och fick kämpa rätt mycket med kartläsningen.”
Tisarens Oskar Andrén tog revansch för en tung lördag och hemförde en 28:e-plats i långdistansen knappt 11,5 minuter bakom Svensk.

Den svenska landsvägscyklingens premiärhelg fortsatte efter Östgötatempot på söndagen med linjeloppet Östgötaloppet, som hemmacyklisten Rasmus Mikiver, CK Hymer, spurtvann. Båda startande från länet fanns med i 59-mannagruppen in mot mål, men Marcus Jansson och Jonathan Ahlsson fick nöja sig med 34:e respektive 56:e plats.


Ett svar till “Minst tre, kanske fyra (eller fem?) länsorienterare till världscupen efter succépremiären – och så gick det för van Sitteren i Holland och Regborn i Norge”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: