Tisaren sekunder från bästa icke-Niggli-resultatet på 33 år – trots katastrofstart (och Karlsson upp i cuptopp efter andra segern på tre dagar + mycket mer)

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden med ultralöparen Jenny-Ann Ehrling är gäst. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen på Iphone.

1990 var Tisarens åtta i damstafetten i Tiomila, 2019 var laget tia. Undantar man de tre åren med schweiziska Simone Niggli – världens då bästa orienterare – i laget är det klubbens två enda topp tio-placeringar genom tiderna (med Niggli var laget tvåa–trea–trea 2012–2014). I dag kom Tisaren extremt nära en ny topp tio-placering – till slut skiljde nio sekunder – trots att stafetten inleddes med en riktig mardrömssträcka för Ellinor Tjernlund. Dels hade Tjernlund, som sprang EM för Sverige i somras och är en mycket habil orienterare, dragits med förkylning i veckan, dels tappade hon nästan fem minuter på en tidig bom och hamnade långt, långt bak i den långa kö av orienterare som bildas i skogen på när drygt 200 Tiomilalag ger sig ut i en masstart. Till första mellantiden var hon 136:a – och allt såg kört ut. Men efter 4,5 sträckor av vild jakt var Tisaren elva i mål.
Ellinor tog själv 25 placeringar in till första växlingen där hon var 111:a. Linnea Claesdotter tog 61 placeringar på andrasträckan och skickade ut Josefin Tjernlund som 50:e. Josefin passerade i sin tur tog 28 lag och växlade ut Lovisa Persson som 22:a – och klättrade till 16:e plats innan det var dags för Andrea Svensson att avsluta. Och Svensson fortsatte att jaga ned lag för lag och berättade efteråt att det nästan svartnade för ögonen när hon tömde allt i en vild spurt (läs min intervju med henne här). Hon lyckades passera Göteborg-Majorna, Södertälje-Nykvarn och finska Lahden Suunistajat-37, men nådde inte OK Linné (Johanna Ridefelt) och Haldens (Elena Roos) som höll undan med nio respektive elva sekunder. Så nära en nionde- eller tiondeplats alltså, trots att laget var 111:a vid första växlingen – men ändå en upplöpning av episka mått.
I mål var Kumla- och Hallsbergsklubben 17 minuter bakom segrande IFK Göteborg (som vann16 sekunder före sitt eget andralag – medan fjolårsvinnarna Nydalen på tredjeplatsen var sex minuter bakom. 10,5 av de minuterna tappade Tisaren på förstasträckan. KFUM Örebros Karin Lindgren var bästa länslöpare på förstasträckan, åtta minuter från täten men drygt två före Tjernlund. Och Tisarens egen backup Anna Hallmén, som nu sprang i ett kombinationslag, växlade som 96:a, nästan två minuter före förstalaget. I mål var KFUM näst bästa länslag på 89:e plats, medan det där kombinationslaget (som också bestod av löpare från KFUM, Lidnebygden och Djerf) slutade 121:a, Djerf 128:a och Hagaby 136:a.
Herrtävlingen startade på lördagen, men den återkommer jag till efter målgång i morgon. Hur det gick i ungdomsklassen får jag också återkomma till då, för resultattjänsten vill inte samarbeta just nu.

Tisdagsklubbens Simon Karlsson tog andra segern i långloppscupen på tre dagar, och klev därmed upp i totalledning i cupen, när han vann Hälleforsterrängen med 45 sekunders marginal till Starts Mattias Nätterlund och 54 till IF Götas Fredrik Häggmark på tredjeplatsen. Segertiden blev 34.59 på det krävande terrängloppet över tio kilometer, där Tisdagsklubbens David Lundström blev fyra på 37.06 och arrangörsklubben Hällefors LK lade beslag på femte- och sjättepltaserna i form av Fredrik Rådström (38.03) och Brian Nilsson (39.38).
Starts Petra Hanaeus vann damklassen på 43.50 – 55 sekunder före klubbkompisen Marie Dasler – och drygade därmed ut sin redan stora ledning i cupen, där Dasler är ny tvåa, från åtta till elva poäng. Få har förvisso tävlat lika flitigt som Hanaeus, vilket bidrar till den stora marginalen så tidigt på säsongen (i slutändan får man bara räkna sina tio bästa resultat, så andra kommer närma sig), men det här var andra vinsten, och de är viktiga att samla. Östansjös Maria Lithell (49.51) var trea, IFK Noras Kim Semstrand fyra (50.32), Starts Annica Sjölund femma (57.55) och Hällefors egen Marie Bergkvist sexa (1.04.24).
Noterbart också att Hällefors egen Mathilda Wiker (bra efternamn på en Hälleforslöpare!) som skrällde till sig en silvermedalj i korta terräng-DM för ett par veckor sedan nu var överlägset snabbast av alla, herrar som damer, i motionsloppet över 5,6 kilometer (som i hennes ålderskategori, F19, också var tävlingsklass), med tiden 23.50.

Hanaeus kom av förklarliga skäl inte till start i dagens upplaga av Örebro parkrun, som i fint väder lockade 85 löpare (högsta deltagarantalet femårsjubileet sedan april i fjol!), men hade hon varit med hade det sannolikt blivit en tuff kamp om snabbaste damtiden mot Kajsa Rosdal, som persade (på banan) med 20.00 (Ida Rosdal debuterade med en tid på 20.56 och Olivia Hansson sprang på 21.21). Oskar Hansson var snabbast av herrarna på 17.17, närmast före KFUM Örebro-talangen Folke Eriksson på parkrunperset 18.01.

Edvin Lindh, som tävlar för Örebroklubben Team Norra, säkrade totalsegern i Huskvarna MTB-tour med nästan en minuts marginal när han på lördagen slutade tvåa i den avslutande etappen, en shorttrack där han fick ge sig mot Team Vostroblock Evolites Jakob Söderqvist i spurten. Brorsan, klubbkompisen och örebroaren Axel Lindh blev fyra, tolv sekunder bakom Lindh och 17 från segern, på sista etappen och femma i sammandraget.
I morgon avgörs nordiska mästerskapen i mountainbike i Göteborg, med bland andra Matthias Wengelin på startlinjen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: