Dramatik när bommar i dagsljus avgjorde kampen om slutsegern i Nattcupen, JSM-silver till Berg och halvmaradebut av Sundström

Snacka om att det blev en riktig kamp om slutsegern i Ullmax vinterserie (även känd som Nattcupen – även om just finalen gick i dagsljus). Inte i herrklassen – den var redan avgjord, så totalsegeraren Quentin Rauturier sprang inte ens i tävlingsklassen i finalen i Karlslund i dag – men väl på damsidan. Först i mål av KFUM Örebros Lovisa Gustafsson och OK Milans Therese Korkeakoski, som delade ledningen på 81 poäng var, skulle ta hem sammandraget – och etta och tvåa var de också hela vägen (trots att det inte var någon masstart i dag – Gustafsson startade en halvtimme före Korkeakoski). Korkeakoski inledde starkast och var ett tag över 5,5 minuter före Gustafsson – men bommade bort nästan fyra minuter till sjätte kontrollen (en punkthöjd i ett tätväxande skogsparti) och ytterligare över 2,5 minuter till sjuan (en sten) och var plötsligt 79 sekunder bakom. Noralöparen tog in hälften, men var 37 sekunde bakom i mål – och därmed är Lovisa Gustafsson vinnare av årets Ullmax vinterserie. Tisarens Anna Hallmén blev trea i tävlingen, knappt 2,5 minuter bakom, men Milans Jessica Korkeakoski, femma för dagen, tog tredjeplatsen i sammandraget.
På herrsidan blev Johan Mårtensson tvåa bakom Rauturier utan att springa på söndagen medan Milans Tom Korkeakoski klättrade till tredjeplatsen genom en tredjeplats i deltävlingen, bakom KFUM:s Oskar Arlebo och Tisarens Johan Aronsson.
Rauturier var klart snabbast i Örebro läns orienteringsförbunds elitträning som avgjordes samtidigt (Jonatan Gustafsson gick inte för fullt) medan Lovisa Persson var enda kvinna som fullföljde den klassen. Systrarna Tjernlund tyckte 80 minuter räckte och klev av inför sista slingan.

Efter det individuella bronset i sprinten tog Karlskogakillen Ludvig Berg i dag också silver i stafett med sitt Rehns BK när junior-SM i längdskidor avslutades i Åsarna (det blev förresten också ett lagbrons i lördagens distanslopp för Berg och kompani). Berg körde förstasträckan och fick släppa sex lag (Carl Rune skickade ut Täby i ledning, 17 sekunder före Bollnäsklubben som Berg kör för), men Nils Bergström körde upp laget till en tredjeplats innan han skickade ut Erik Bergström på sistasträckan – och han gick (liksom 15 andra lag) om Åsarnas olycklige avslutare Wilhelm Daabach och fixade andraplatsen 37 sekunder bakom segrande IFK Mora och 14 före värmländska Grava SK på tredjeplatsen.
Av länslagen var Garphyttan vassast med en sjundeplats efter att Elin Törnqvist – sexa på distansloppet i går – varit tredje snabbast av alla på tredje sträckan och fört upp laget från den 13:e-plats som Anja Andersdotter och Nelly Mårtensson lämnade över. Granbergsdal blev 29:e lag (av 42) på pojksidan.

Adam Axelsson sänkte säsongsbästat på 1 000 meter med ytterligare en halv sekund när han förbättrade gårdagens 1.12,50 till 1.12,02 i GP-tävlingen i Calgary. Ned till världscupkvaltiden, som han jagar, återstår dock fortfarande 1,02 sekunder (han körde också ett 500-meterslopp på 37,15 i dag). Med start på torsdag får Örebroskrinnaren en sista chans att nå sitt mål för säsongen – då körs 1 000 meter på torsdagen, 500 och 1 000 meter på lördagen och ett lagtempo (som jag inte vet om svenskarna kommer ställa upp i, men Wilhelm Ekenskär, David Karlingsjö och Oskar Nilsson är i varje fall på plats) på söndagen.

KFUM Örebro-löparen Tim Sundström (som har distriktsrekordet på 1 500 meter inomhus men som legat lite lågt senaste året) var nere i Belgien i dag och hälsade på gamla träningskompisen, och exil-örebroaren Tomas Bjurström när båda sprang halvmaratonloppet i belgiska Gentbrugge, som går under sponsornamnet Runners’ Lab halve marathon. Det kan ha varit Sundströms allra första försök på distansen – han har åtminstone inte något officiellt resultat noterat i statistiken sedan tidigare – sprang in på 52:a plats i ett starkt startfält med tiden 1.10.47 (bara 22 Närkelöpare genom tiderna har sprungit fortare) efter 33.28 på första milen. Bjurström gjorde 1.12.01 för en 69:e-plats, ett pers med runt minutmarginal även om förhoppningen om en tid under 72 minuter grusades med två sekunders marginal.

Karlskogalöparen Ella Laine tog sig till final på 1 500 meter i F16-klassen vid ungdomarnas inomhus-SM i friidrott på personbästatiden 4.50,30 på lördagen (jag missade henne i listan då). På söndagen sprang hon nästan exakt lika fort (61 hundradelar långsammare) för en sjätteplats, drygt 13 sekunder från medalj men bara 3,8 från medalj. Till kategorin på lördagen missade Karlskogalöpare fanns också Thomas Ferlatta som var elva sekunder från final på 1 000 meter i P15-klassen med en tid på 3.01,16.

Och nere i Hallandspremiärens långdistans slog Djerfs Rasmus Pettersson till med en andraplats i juniorernas elitklass, 42 sekunder från segern. I seniorklassen var hans klubbkompis Maja Welander bäst av länslöparna med en 17:e-plats.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: