Ekström tog karriärens första SM-medalj (en sekund från guld) – och Fahlin fastnade i kravallstaketet på Kemmelberg

Axel Ekström tog sin första SM-medalj i skidor i dag (om man inte räknar den typ av lagmedaljer som delas ut på totaltid för tre åkare i individuella tävlingar) – och det var riktigt nära att det till och med blev ett guld när stafetten över 3×10 kilometer i fristil avgjordes vid SM i Piteå i dag. Ekström, som kommer från Klockhammar utanför Örebro men tävlar för IFK Mora, har ju visat riktigt fin form just i den fria tekniken på slutet och gick upp och satte tempot direkt när klubbkompisen Gustaf Berglund skickade ut honom som tvåa i en stor grupp åkare (15 inom 15 sekunder) ut på den andra sträckan. Han anförde gruppen ihop med Jens Burman på det första av de tre 3,3-kilometersvarven, såg lite ansträngd ut på det andra men gled hela tiden ikapp i utförslöporna och attackerade sedan i backarna på det tredje. Växlade till Eric Rosjö (Vasaloppsåtta senast) som del av en tätkvartett som fått en liten lucka bakåt. Det samlade sig lite på de inledande varven på sistasträckan, men i sista långa backen gick Rosjö upp och tokkörde och fick bara med sig Åsarnas Edvin Anger, junioren som fick sitt stora genombrott med SM-guldet i sprint i går. Rosjö körde och körde hela vägen, viss om Angers spurtkapacitet, men lyckades inte hänga av honom och fick till slut ge sig med 1,1 sekunder över upploppet. Men bak till Falun-Borlänge på bronsplats var luckan vid det laget över 13 sekunder.
Garphyttans lag tog en 15:e-plats, 3,5 minuter bakom guldfajten. Lucas Lennartsson släppte bara 24 sekunder på förstasträckan, men var ändå bara 19:e åkare när han skickade ut Adam GIllman som hade 13:e bästa sträcktid på andrasträckan och förde upp laget till en 16:e-plats (men han tappade drygt en minut på täten) medan Marcus Lennartsson på sistasträckan plockade ytterligare en placering (han hade 14:e bästa åktid).
I morgon, måndag, avslutas SM med tremil och femmil med intervallstart. Det handlar om klassisk stil, så förväntningarna på Ekström ska nog tonas ned. Han går hur som helst ut sista av alla 73 startande, 9.08 på morgonen. Lucas Lennartson går ut 8.52 och Adam Gillman 8.58.

Emilia Fahlin hade inte flytet med sig i världstourtävlingen Gent–Wevelgem i dag, där hon körde för lagkompisen Clara Copponi. Fahlin kom in i vänstersvängen mot den första av de två klättringarna uppför Kemmelberg (drygt 50 kilometer från mål) lite långt bak i huvudgruppen, och blev inklämd i innerkanten, mellan andra cyklister och kravallstaketet. På tv-bilderna såg det inte ut som om hon var omkull, men det tog stopp och hon tvingades kliva av cykeln, och sedan kom hon aldrig tillbaka. I resultatlistan står hon antecknad som DNF (att hon brutit eller blivit avplockad), men tittar man i hennes träningsdagbok på Strava är det tydligt att hon fullföljde och cyklade hela vägen till målet i Wevelgem även om hon var runt en kvart bakom täten dit.
Copponi hade ändå Eugénie Duval, Grace Brown och Marta Cavalli med sig hela vägen i dne 47-mannagrupp som återsamlades under de sista 35 kilometerna efter den andra Kemmelberg-stigningen, därifrån är det snällt in mot mål. Brown kontrade på en attack och kom loss med 3,5 kilometer kvar men blev inhämtad med 1 500 meter kvar, och då stod FDJ:s hopp till Copponi – men för andra tävlingen den här veckan fick den 23-åriga franska cyklisten nöja sig med en tiondeplats efter en större spurtuppgörelse efter att tidigare under säsongen ha tagit fyra topp sex-placeringar (totalt sex topp tio-placeringar på sex tävlingar går ju ändå inte av för hackor). Regerande världsmästaren Elisa Balsamo spurtvann tredje tävlingen på en vecka närmast före mästarnas mästare Marianne Vos.
Tanken i utgångsläget var att Fahlin nu skulle vila till Amstel gold race den 10 april, men teamet har plockat in henne för en femte tävling inom loppet av två veckor: Dwars door Vlananderen (”Rakt genom Flandern”), en protourtävling (nivån under världsoturen) som avgörs på onsdag.

Andrea Svensson behöll sin perfekta svit av pallplatser i varenda tävling den här säsongen när hon sprang upp Tisaren fyra placeringar, från sjunde till tredje, på sistasträckan i Måsenstafetten, i skogarna utanför Oxelösund, i dag. Josefin Tjernlund släppte minuten på täten på förstasträckan och Lovisa Persson tappade ytterligare tre minuter på andrasträckan, men Svensson var näst snabbast av alla löpare på den sista, bara slagen av världsmästaren Karolin Ohlsson. På herrsidan var Jonatan Gustafsson snabbast av alla på förstasträckan och skickade ut KFUM Örebros andregubbe Melker Forsberg i ledning (som förvandlades till en 53:e-plats i mål). Tisaren blev till sist bästa länslag även på herrsidan, som 26:a trots en tung förstasträcka av Filip Jacobsson (han tappade elva minuter på Gustafsson, växlade som 61:a, men Fredrik Glännefors, Daniel Forsgren och Valter Pettersson räddade upp läget).

Veteran-SM i friidrott, inomhus, i Västerås avslutades med ytterligare två guld och två silver länets medeldistanslöpare när fredagens 3 000- och lördagens 1 500-meterslopp följdes av mästerskap på 800-metersdistansen. Gulden kom i samma heat, eftersom K45- och K50-klasserna sprang ihop. Dasler vann hela heatet trots att hon är på sista året i den äldre av klasserna, och sänkte sitt personliga rekord från SM i höstas med sekunden, till 2.36,90 (bara sex tiondelar över utomhusperset). Det är en bra bit från svenska rekordet i K50-klassen, men ”bara” 2,8 sekunder från rekordet i K55 där hon kommer att husera nästa vinter. Maria Nagle blev tvåa bakom Dasler på 2.47,37, och det räckte till guld i K45 med 2,2 sekunders marginal till Faluns Jenny Hellmark.
Starts Lars Lundegård tog silver i M55 (på 2.21,41, drygt 2,5 sekunder från guld) liksom Östansjös Jan Myrtorp i M80 (på 4.17,99).

Det var som bekant klena startfält på medeldistansen i Marsspelen (jättetävlingarna i Tybblelundshallen som ändå lockade till över 2 000 starter), men Starts Elias Zika vann i varje fall ett 3 000-meterslopp på nya personbästat 9.32,46 (och stockholmaren Theodor Broms vann ett 800-meterslopp på 2.04,28, inga seniordamer kom till start). Ungdomarna sprang 800 och 1 500 meter, av länslöparna utmärkte sig Östansjös Ester Skoglund (tvåa på 1 500 i F15 med 5.36,43 närmast före Noras Kim Semstrand på 5.44,04), Stocksäters Alice Lundström (trea på 800 meter i F15 på perset 2.37,91) och KFUM Örebros Sebastian Norlander (tvåa på 800 meter i P15 med 2.21,82) mest.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: