Fahlin med och fixade seger på kaosetapp – och nykomlingen vann i långloppscupen

Det blev en smakstart för Emilia Fahlin och FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope-stallet i världstouretapploppet Women’s tour i England i dag – men det blev också en väldigt märklig etapp. Ett polisfordon före täten i loppet var inblandat i en krock, och skadade poliser behövde föras till sjukhus. Loppet pausades i en timme, med 35 av 142 kilometer kvar. När cyklisterna kurat ihop sig i teambilarna i en timme, för att undkomma kylan och regnet (det var engelskt väder …) släpptes fältet iväg igen, och Cams-Basso-stallets Danielle Shrosbree fick tillbaka sin enminutersutbrytning. Hon hämtades in med 13 kilometer kvar, och sedan var det klungspurt som gällde – och då gick Team DSM:s Lorena Wiebes, en av förhandsfavoriterna, gick omkull i näst sista kurvan och drog med sig en lagkompis och två andra spurtare. Det öppnade förstås upp för andra, och FDJ:s Clara Copponi tog vara på läget och fixade FDJ:s tredje seger på världstouren i år efter Marta Cavallis dubbel i Amstel gold race och Vallonska pilen. Fahlin var med där framme och hjälpte till med uppdraget, rullade i mål som 20:e cyklist och såg därmed till att FDJ även toppar lagtävlingen (segerjublet kan ni se här). Alltihop sändes på Eurosport, från start till mål (inklusive en timmes uppehåll mitt i …), men i morgon får man nöja sig med sista timmen.
I morgon väntar 92 kilometer med start och mål i Harlow (Men inte på samma ställe), två spurtpriser tidigt och tre kategoriserade backar två sista milen (men sista milen är lätt utför mot målet). Sjätte och sista etappen körs på lördag.

Emma Reinhed Liljeqvist är uppenbarligen ett nytt namn man får lägga på minnet. IF Start-löparen blev första gången omskriven i bloggen när hon var tvåa i Rallarrundan för några veckor sedan, och följde i dag upp med seger i nio kilometer långa långloppscupstävlingen Lindesjönloppet, runt just Lindesjön (med start och mål i Lindesberg). Den 29-åriga örebroaren avverkade sträckan på 38 minuter och 6 sekunder (4.13-tempo), och vann tre sekunder före betydligt mer rutinerade klubbkompisen Petra Hanaeus och nästan två minuter före Marie Dasler (40.02) som såg till att det blev en ren IF Start-pall på damsidan – liksom på herrsidan där Per Arvidsson hade nummerlapp på för första gången sedan segern i ÖAIK:s halvmaraton i april. Med sin tredje seger i cupen för året återtog han totalledningen i cupen från Anton Öhman, som inte sprang i dag. Arvidsson kutade på 30.21 och var helt överlägsen, vann med mer än 3,5 minuters marginal till Pär Englund (34.00) på andraplatsen och drygt fem minuter före trean Johan Ingjald (35.43). Totalt hade Reinhed Liljeqvist bara fem herrar före sig. På damsidan räckte Therese Perssons (40.46) fjärdeplats till att ta över totalledningen i cupen från nyblivna SM-silvermedaljören Erica Lech.

106 löpare sprang i Lindesgberg, men 73 valde i stället Örebro parkruns speciella nationaldagsupplaga – och av dem var faktiskt min kollega Anna Mendelsson snabbast (för andra gången) med 22.09 medan en löpare med pseudonymen Austin Powers löpte snabbast av herrarna (19.48; 13-årige walesaren Vaughn Hughes, som var på besök, noterades för samma tid men dömdes som tvåa).

Efter lördagens ultralånga SM och söndagens medeldistans avslutades Ösaträffen i skogarna söder om Edsbyn på måndagen med ytterligare en medeldistans, och även om det var omöjligt att upprepa måndagens succé (fyra Tisaren-löpare på pallen i damklassen) så blev det ändå två – Göteborg-Majornas Moa Enmark, som tog SM-guldet i lördags men var långt bakom Tisaren-löparna i går, tog revansch med seger medan Ellinor Tjernlund grejade andraplatsen och Andrea Svensson tredjeplatsen (knappt respektive drygt en minut bakom). Josefin Tjernlund blev femma, Lovisa Persson sexa, Lilian Forsgren elva. Örebroaren Anton Johansson, som tävlar för Blekingeklubben OK Orion, vann för andra dagen i rad på herrsidan; nu sex sekunder före Stora Tunas Joakim Svensk (i går 23 sekunder före VM-uttagne Max Peter Bejmer, IFK Göteborg; däremot avstod han start i SM-tävlingen i lördags). Tisarens Valter Pettersson flyttade upp i seniorklass för dagen och tog en sjätteplats, knappt tre minuter bakom Johansson. Jag får för övrigt erkänna att jag missade att det också arrangerades veteran-SM i ultralång distans i lördags, men några medaljer till länslöparna blev det ändå inte. Per Eklöf var närmast placeringsmässigt, i H40. Han var fyra, men förvisso nästan tio minuter bakom bronsmedaljören.

Nere i Danmark finns inga resultat för de svenska lagen (förutom för Karolin Ohlsson på andralagets förstasträcka), men av Strava att döma så blev det omkastningar i lagen och Regborn och Gustafsson sprang ihop, i ledning. Vad jag förstår det. Vi snackar alltså danska mästerskapen i orientering, sprintstafett, där svenskarna deltog utom tävlan (i går vann Regborn den individuella sprinten närmast före Gustafsson).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: