Anfält SM-fyra på svenskt veteranrekord, Karlsson bästa länslöpare i Göteborg, Fahlin fullföljde bragden i Bretagne, men Ahlsson fick ge sig i ett tempolopp (och Jansson tappade cuptröjan)

Ni lyssnade på Erik Anfälts prat inför 100-kilometers-SM i Konditionsbloggenpodden, va? Det finns annars bland annat på Spotify och i podcastappen, och funkar att lyssna på även efter att SM-tävlingen nu avgjorts, eftersom vi pratar mycket om hans träning och hans långa karriär.
Hur SM gick? Jo, Anfält höll sig till planen och rusade inte med de tre längst fram, som öppnade i väntat hård fart (Anton Gustafsson allra tuffast). Efter 50 kilometer började Anfält däremot röra på sig – eller rättare sagt så mattades hans tempo mindre än trean Linus Wiréns. Den rutinerade Hälle-löparen hade snittat 3.51 så långt, men tappade tempo och var runt 60-kilometersstrecket nere och lade sina kilometrar på 4.30, medan Anfält – som gjorde debut på 100-kilometerdistansen – som hade inlett med 50 kilometer i 3.58-snitt gjorde i det läget sina på 4.15. Anfält tog därmed in runt 15 sekunder per kilometer på bronset, och krympte avståndet uppåt från sex minuter vid 50 kilometer till 3,5 vid 75 kilometer.
Men i det läget hände det som inte fick hända. Anfält åkte på kramp i båda lårbaksidorna, och fick ägna resten av tävlingen åt att ens försöka ta sig i mål. Om det berättade han när jag pratade med honom efteråt, för en artikel ni kan läsa här.
I slutändan lyckades Anfält inte bara ta sig i mål, han lyckades dessutom hålla fjärdeplatsen, vinna veteran-SM-guld i M45-klassen och slå svenskt rekord i samma veteranklass med 7.11.14. Det är dessutom det näst bästa resultat av en Närkelöpare genom tiderna, knappt fyra minuter bakom Hugo Liss notering i Lejonbragden 1985.
Anfält poängterar i texten jag länkar till ovan att han trots inte var missnöjd, men att han däremot har fått blodad tand inför framtiden.

Även om det var på galoppbanan Bro park som SM på 100 kilometer avgjordes får man nog säga att lördagens stora löparfest ägde rum i Göteborg. Just nu funkar loppets sökfunktion inget vidare, så jag får återkomma med fler länsresultat i morgon, men Tisdagsklubbens Simon Karlsson blev som väntat bästa länslöpare som 15:e svensk och 22:a totalt med 1.12.24 (knappt minuten från perset från Örebro AIK:s halvmaraton i april). Edmond Kigngetich, Kenya, vann på 1.01.46 och Hässelbys Samuel Russom blev bäste svensk på 1.04.04. Örebro AIK:s Jonas Nilsson blev 39:a på 1.14.01 och Karlslunds Jimmy Axelsson 45:a på 1.41.37. Hagabys Elin Vinblad slutade på 50:e plats med 1.29.44. Kenyanska Susan Chembai vann på 1.10.40, Högbys Hanna Lindholm blev bästa svenska på sjunde plats med 1.16.17).

På hemmaplan fanns hela 62 löpare kvar som sprang Örebro parkrun. Petra Hanaeus var snabbast för 68:e gången, nu på 20.10. Med det var hon dessutom näst snabbast av alla, närmast bakom Tommy Theoren på 18.58.

Emilia Fahlin, Eugénie Duval och Grace Brown lyckades med något väldigt speciellt när de på blott tre cyklister (i stället för, som konkurrenterna, sex) över de tre sista etapperna i Tour de Bretagne lyckades säkra Browns totalseger i tävlingen. Allt handlade på sista etappen om att hålla sig kvar i tätgruppen, och det lyckades Brown med (första ”hålet” i tätgruppen kom redan efter 18 cyklister, så det var ingen jättelik grupp som höll ihop upp för sista backen … Nej, det här var en merit för alla tre i FDJ-Suez-laget. Valentine Forti (Frankrike, Cofidis) vann etappen, men Brown tog hem sammandraget med de 17 sekunders marginal hon redan hade till Coralie Dmeay (Frankrike, St Michel-Mavic-Auber93). Fahlin slutade 14:e i sammandraget, men körde ju inte för eget resultat, så det är endast av eget intresse.
Efter att på kort tid först ha varit med och hjälpt Jenny Rissveds till totalseger i Gracia Orlová och nu Brown till vinst i Bretagne återstår det att se var Fahlin dyker upp härnäst, men hon är i varje fall preliminär-anmäld till Världstourloppet Ride-London classique 26–28 maj.

Jacob Ahlsson gjorde säsongens andra tävlingsstart i dag, och efter segern i Östgötatempot så fick han faktiskt stryk i ett tempolopp på svensk mark i dag – men det var av en dansk. Martin Toft Madsen var nästan 1,5 minuter snabbare än Kumlacyklisten över 28,2 kilometer i Sverigecuptävlingen Giro Himledalen tempo, men Ahlsson var å andra sidan 25 sekunder snabbare än trean Hugo Forssell, CK Hymer, som senaste åren varit hans främsta utmanare på tempo-SM.
Eftersom Marcus Jansson – som tävlar i mountainbikeorientering för Garphyttan men på landsvägshoj för CK Hymer – slutade först på tolfte plats (två minuter bakom Ahlsson) tappade han sin totalledning i Sverigecupen med en poängs marginal, till klubbkompisen Forssell.
Redan i morgon väntar ny deltävling i cupen, Giro Himledalens linjelopp.

Josefin Tjernlund ställde upp i Närkedubbelns långdistans i Mogetorp i dag, och då tog Tisarens EM-orienterare så klart hem segern, om än bara 1,5 minuter före klubbkompisen Lovisa Persson (men nästan åtta minuter före alla andra).Finska toppklubben lett Rudolfs Zernis vann på herrsidan, 1.42 före Hagabys Jakob Wallenhammar som i sin tur hade minuten ned till klubbkompisen Viktor Larsson på tredjeplatsen (där bakom fanns också Erik Berzell och Rasmus Pettersson). I morgon avgörs en medeldistans med samma tävlingscentrum.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: