Andrén sprang upp Tisaren i topp på Tiomila – och Wengelin näst bäste svensk på NM

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden med ultralöparen Jenny-Ann Ehrling är gäst. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen på Iphone.

Vilken Tiomila det blev, även om Hagaby inte lyckades leva tupp till sina egna högt ställda förväntningar om bästa resultat under 2000-talet. Det var en 29:e-plats från 2001 och händelsevis blev det ett länslag just på 29:e-platsen i årets Tiomila som avgjordes i Skellefteå lördag–söndag – men inte Hagaby utan Hallsbergs- och Kumlaklubben OK Tisaren som försvarade titeln som bästa länsklubb. Och mycket mer än så: De ledde faktiskt hela tävlingen efter fyra sträckor, efter klassiska ”långa natten” där Gustav Hindér, Valter Pettersson och Johan Aronsson såg till att skicka ut Oskar Andrén i tätklungan och den löpstarke Hallsbergssonen, som sprungit världscup för Sverige och siktar mot höstens EM, bidade sin tid i kön bakom OK Linnés Lukas Liland och sedan dundrade ifrån allihop till sista skogskontrollen och skickade ut juniorlandslagsmeriterade förstaårssenioren Fredrik Glännefors i elvasekundersledning.
Om det berättar Andrén mycket mer i en text ni hittar här.
Ungefärs halvvägs in på sträckan tvingades Glännefors släppa tätgruppen, men vid nästa växling var han fortfarande sjua, en placering som Martin Gajda höll, och Mykyta Zviahin tappade bara två placeringar på sjunde. Men många av de andra topp 30-lagen var byggda på ett annat sätt, med de starkaste löparna i slutet, medan Tisaren var tunna i den änden (Daniel Attås och Erik Fernlund hade lämnat återbud på torsdagen, vilket bidrog). Anton Hallor (numera mer känd som skidåkare!) tappade åtta placeringar på åttonde, veteranen Tomas Hallmén fyra på den korta niondesträckan och Jan Gajda åtta placeringar till på sistasträckan. Men en 29:e-plats är verkligen inte fy skam.
Hagaby låg på 66:e plats när Oskar Eklöf på åttondesträckan råkade springa förbi en kontroll på en snitslad vägsträcka (alltså en kontroll som inte vållade några som helst problem), och 56:a (50 minuter bakom Tisaren) när Kalle Karlsson kom in efter nionde och fick reda på att laget var diskat. Martin Regborn sprang ändå sista, men det är väl tveksamt om han tog i för fullt när han visste att laget redan var diskat. Den insats han ändå lade in hade räckt till en 46:e-plats. Innan Eklöfs fadäs hade Filip Dahlgren sprungit upp laget från 46:e till 30:e plats på långa natten (12,5 minuter bakom Tisaren i det läget), men sedan hade Love Sintring, Sebastian Månsson och Andreas Yngström tappade placeringar på de följande sträckorna.
Näst bästa länslag blev i stället KFUM Örebro, med en 85:e-plats. I deras lag stack så klart VM-bronsmedaljören Jonatan Gustafsson ut, han sprang upp laget från 88:e till 21:a plats – och tog in över fyra minuter på täten – på andrasträckan. Även Tomas Rusý på sjättesträckan plockade placeringar, övriga tappade några var på vägen mot 85:e.
Norska NTNUI vann tävlingen efter att Eirik Langedal Breivik ryckt ifrån på åttonde sträckan och Jørgen Baklid och Elias Jonsson förvaltat läget på de två sista. Finska Tampereen Pyrintö var knappt två minuter bakom efter drygt tio timmars orientering, medan fjolårsvinnarna OK Linné, från Uppsala, tog tredjeplatsen, ytterligare 19 sekunder bakom.
Det fanns inga länslöpare i lagen på topp tio, men örebroaren Anton Johansson sprang sistasträckan för Blekingeklubben OK Orion, som blev elva, och Quentin Rauturier sprang långa natten för Stockholmsklubben OK Ravinen, som slutade på tolfte plats.
Och så måste förstås Axel Thybeck nämnas, Lindebygdens 16-åriga talang som fick testa förstasträckan. Han blev 87:a där, gick i mål i en grupp med Djerfs juniorlandslagsmeriterade förstaårsjunior Rasmus Pettersson (åtta sekunder före Thybeck) och KFUM Örebros startman Hugo Örn (tre sekunder bakom Thybeck).
Karlskogaklubben Djerf gick för övrigt samma öde till mötes som Hagaby och blev diskat efter någon kontrollmiss, men ännu lite grymmare eftersom deras miss kom på sistasträckan där unge Linus Bodin-Liliegren sprang. Laget låg 132:a efter nio sträckor och hade Bodin-Lilieegren hade fört upp laget till en 119:e-plats, vilket hade varit klubbens bästa placering i modern tid.
I gårdagens blogginlägg lovade jag också en uppdatering kring ungdomstävlingen: Där tog Lindebygdens Lovisa Thybeck, som sprang sistasträckan i ett kombinationslag, in drygt två minuter på Ella Kruse på sistasträckan, men Kruse höll ändå undan och såg till att KFUM Örebro blev bästa länslag med en 28:e-plats. Förutom henne ingick Ted Nilsson (femma på förstasträckan), Henning Janegren, Morris Fredriksson, Julia Ekdahl och Alva Nilsson i laget som var knappt 7,5 minuter bakom segrande IFK Göteborg i mål. Thybecks lag slutade 31:a, till slut drygt en minut bakom KFUM. Djerf blev 50:e.
Nästa helg blir det mer orientering och mer Oskar Andrén – då avgörs sprint- och sprintstafett-SM i Lund.

Örebroaren Matthias Wengelin och Edvin Lindh, som tävlar för Örebroklubben Team Norra, var tvåa och trea av svenskarna när nordiska mästerskapen i mountainbike (crosscountry, alltså OS-disciplinen) avgjordes i Göteborg i dag – men totalt sett fick de nöja sig med 14:e och 15:e plats i ett tufft startfält. Över 76 minuters cykling blev de slagna med nästan sex minuter av danske stjärnan Sebastian Fini Carstensen som tagit EM-silver två år i rad (och som har tre VM-medaljer i lagtävlingar). Bäste svensk var Varbergs André Eriksson på niondeplatsen. Bara 28 man lyckades hålla sig kvar på ledarvarvet och därmed slippa bli avplockade, varav tolv svenskar. Bland dem också örebroaren Axel Lindh, som var 22:a man i mål. På juniorsidan, där det också tävlades om NM-medaljer, tog David Stomberg en finfin 14:e-plats, sex minuter bakom Serneke-Allebikes Edvin Elofsson som fixade svenskt guld.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: