Fahlin klev av – när lagkompisen vann: ”Go seger – ingen bra dag för egen del” (Och så gick det för Ahlsson, Regborn, Tjernlund, Ekström och de andra stjärnorna)

Emilia Fahlin hade ingen toppdag i nederländska världstourloppet Amstel gold race och klev av ungefär halvvägs – men för hennes franska proffslag, FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope, blev det ändå säsongens största framgång när italienska Marta Cavalli tog hem säsongens första och största seger teamet (om man inte räknar Grace Browns vinst i de australiska tempomästerskapen). FDJ var som vanligt den här säsongen offensiva, och Stine Borgli var loss strax före den sista av de 19 namngivna backarna, Cauberg. Uppför den bildades en sjumannagrupp där trefaldiga världsmästaren Annemiek van Vleuten låg längst fram och bombade. När hon gick åt sidan uppstod ett vakum som Cavalli utnyttjade, och 1,5 kilometer före mål ryckte hon loss en lucka på några sekunder. Ashleigh Moolman fick göra hela jobbet i gruppen där bakom, men lyckades inte jaga ikapp, och Cavalli tog segern med fyra sekunders marginal.
”Sjukt go seger för laget”, skriver Fahlin i sms till bloggen, och fortsätter: ”Ingen bra dag för egen del, kroppen inte alls med. Är sjukdom hemma, så får se om det är något sådant som ligger i, men hoppas att jag klarar mig.”
Även i laget var det sjukdom, danska stjärnan Cecilie Uttrup Ludwig missade tävlingen på grund av covid, och Brodie Chapman blev sjuk på racemorgonen och ersattes av Jade Wiel.
För Fahlin handlar det nu om att försöka återhämta sig till Paris–Roubaix på lördag, hennes sista tävling den här vårsäsongen.

Jacob Ahlsson lyckades inte följa upp gårdagens seger i Östgötatempot med någon ny framgång i Östagötaloppet i dag, säsongens första nationella linjelopp i Sverige. I stället var det hans tidigare lagkompis Hugo Forssell, som i år kör för CK Hymer, som fick revansch för gårdagens andraplats och nu gick solo och vann 36 sekunder före en femmannagrupp där han hade tre lagkompisar. Ahlsson rullade i mål som 33:a, 4,5 minuter senare.

Valter Pettersson slog till med seger (delad seger, men det är ju också seger) i långdistansen som avslutade orienterings-elitseriens premiärhelg på gränsen mellan Skåne och Blekinge i helgen (Ryssbergsdubbeln). I söndagens långdistans kom han in på exakt samma sekund Växjös Noel Braun efter drygt 65 minuter orientering. Och det var alltså ingen masstart med någon spurtduell, utan intervallstart där där Braun startade 34 minuter efter Pettersson, som fick stå länge i målfållan och vänta innan segern bekräftades. Jag pratade med Pettersson efteråt, för en artikel ni kan läsa här.
I seniorklasserna blev Martin Regborn sexa och Josefin Tjernlund sjua i dag. Regborn drygt sex minuter bakom Gustav Bergman som tog en övertygande seger i dag också. ”Stabilt lopp men hade inget riktigt tryck i steget utan tuggade bara på. Får vara nöjd med helgen utifrån förutsättningarna i alla fall”, skriver Regborn i sin offentliga träningsdagbok på Strava. Bästa länslöpare, om man räknar sådana som bor här, blev ändå Anton Johansson, som för andra dagen i rad tog en pallplats. Nu trea, nästan fyra minuter bakom Bergman men drygt två före Regborn. Jonatan Gustafsson joggade bara delar av banan, tog hand om kroppen efter förkylningen.
Tjernlund var nästan åtta minuter bakom IFK Göteborgs danska Miri Thrane Ødum, som vann två minuter före Lisa Risby, men bara 3,5 minuter från pallen. Systern Ellinor Tjernlund, som var sjua i går, slutade på 17:e plats i dag, Lovisa Persson 26:a. Andrea Svensson kom inte till start i dag heller.
Landslagsorienterarna (vet inte om det är alla, men från länet i sådana fall Regborn, Gustafsson, Ellinor Tjernlund och Svensson) drar nu till Danmark för sprintläger inför VM.
Utöver Pettersson tog KFUM Örebros Lovisa Gustafsson och Karin Lindgren bästa läns-placeringarna på juniorsidan, som 21:a och 23:a i D20. Djerfs Ella Laine tvåa, knappt två minuter från segern, i äldsta ungdomsklassen D16.

Ludvig Berg försvarade sin sjätteplats i H20-klassen när Sverigecupen i längdskidor avslutades med jaktstart över 7,5 kilometer i klassisk stil i Sollefteå. Han åkte i ett ingenmansland på slutet, hade 21 sekunder fram till femman (41 till segraren Nils Bergström, Rehns BK) och 33 bak till gamle klubb- och träningskompisen Simon Nilsson (Granbergsdals IF). Berg och Nilsson var dessutom etta och tvåa av juniorerna födda 2003, som nästa år kommer vara äldst i H20-klassen – alla de fem framför blir seniorer till nästa säsong.
Garphyttans Elin Törnqvist och Anja Andersdotter körde upp sig två placeringar var i D20-klassen, till 13:e respektive 20:e. Därmed säkrade Törnqvist sin topp tio-placering i sammandraget, även om den uppdaterade poängställningen ännu inte finns publicerad på nätet (Berg verkar ha slutat just utanför topp tio).
Axel Ekström har inte fått det att fungera lika bra i klassisk stil som i fristil någon gång den här säsongen, och kunde inte följa upp gårdagens topp tio-placering med en ny i seniorernas lopp över 15 kilometer. I stället tappade han från 15:e startposition till en 17:e-plats i mål, efter att ha tappat 45 sekunder på Björn Sandström som höll undan till ny seger. Garphyttans Adam Gillman tappade från 22:a till 30:e plats.
Om två veckor avslutas längdskidsäsongen definitivt med Fjälltopphelgen i Bruksvallarna, med sprintstafett-SM.
I går avslutades långloppsvärldscupen med finska sjumilaloppet Ylläs–Levi, där Rickard Ericsson som enda länsåkare tog en 89:e-plats, 35 minuter bakom segrande Emil Persson.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: