Svenssons SM-brons, van Sitterens andra raka i cupen och allt annat som hände under intensiva lördagen

Det blev inget nytt guld – men väl ännu en natt-SM-medalj för Tisarens Andrea Svensson, som tog brons efter viss dramatik i fredagskvällens tävling i Godegård. Dels var hon inte alls nöjd med sitt lopp, där hon var över tre minuter bakom segrande IFK Göteborg-löparen Elin Månsson och var 13 sekunder kort på gamla världsmästaren Helena Bergman. Dels såg det ut som om hon blivit fyra, eftersom det var placeringen hon gick i mål på. Men IKHP:s danska Annika Simonsen på andraplatsen uppfyllde inte kriterierna för att få tävla om svenska mästerskap, vilka bland annat inbegriper att man måste ha varit folkbokförd i Sverige vid årsskiftet för att få tävla om SM-placeringar, och därför flyttades Svensson upp till tredjeplatsen och fick en medalj med sig hem. Om det skrev jag en liten text i natt, som ni hittar här.
Från Tisaren blev Lovisa Persson 22:a och Anna Hallmén 25:a, och på herrsidan blev Örebroboende fransmannen Quentin Rauturier, som tävlar för Stockholmsklubben OK Ravinen, nia. KFUM Örebros Jonatan Gustafsson, som liksom Andrea Svensson tillhör utvecklingslandslaget och som imponerat i löpartävlingar under våren, bröt.
På juniorsidan blev Tisaren-duon Fredrik Glännefors och Valter Pettersson fyra och femma i H20, den äldre juniorklassen, fem respektive 27 sekunder från medalj. Djerfs Rasmus Pettersson blev elva i samma klass, KFUM Örebros Karin Lindgren 13:e i D20 och Djrefs Ellen Pelander 14:e i yngre juniorklassen D18.
Natt-SM var ju också säsongens tredje deltävling i elitserien, swedish league, där Martin Regborn dalade från tredje till åttonde plats genom att inte ställa upp. I morgon är det dags för Zinkgruvanmedeln, säsongens fjärde deltävling i elitserien och den första i länet sedan natt-SM i Östansjö 2017 – och det är totalt 1 268 löpare anmälda varav 82 damer och 81 herrar springer i elitklasserna. Martin Regborn och Ellinor Tjernlund går ut näst sist av alla i de båda klasserna, vid 12.47 respektive 12.48. Av länslöpare med topp tio-potential finns också Andrea Svensson (12.24), Josefin Tjernlund (12.12), Jonatan Gustafsson (10.19), Lilian Forsgren (12.30) och, i juniorklass, Valter Pettersson (11.55).

I onsdags tog Liduina van Sitteren sin första seger för säsongen i långloppscupen – och redan på lördagen var det dags för den andra: Kumla stadslopp. I torsdags spurtade hon om Erica Lech precis i slutet av en halvmara, nu vann hon femkilometersloppet med komfortabla 1.40 före Karlskoga FIF:s 17-åriga talang Anna Ferletta (som ju från och med den här säsongen får vara med och samla poäng i cupen, tack var det nya distriktet) – 18.07 respektive 19.47. Maria Nagle tog tredjeplatsen på 20.33, så så långt var det stora avstånd, men där bakom ett getingbo: fyra löpare inom tolv sekunder från fjärde till sjunde plats, där långloppsskidåkaren Olivia Hansson drog längsta strået före Marie Dasler och Therese Persson som knep sista pinnen i cupen där van Sitteren nu bara är tre poäng bakom dubbla DM-segraren Lech (Lech har 21 poäng, van Sitteren 18, Persson nio som distanserad trea).
På herrsidan vann Örebro AIK:s Anton Öhman, en doldis jag får erkänna att jag inte hade hört talas om innan han dunkade in tider under 35 minuter respektive 1.17 på Startmilen och ÖAIK:s halvmaraton. Nu gjorde han 16.40 för seger med sex sekunders marginal före Tisdagsklubbens Simon Karlsson. David Lundström (17.18) och Oskar Hansson (17.41) gick också under 18 minuter medan Hannes Andersson (ytterligare en löpare som representerar Tisdagsklubben i år) och Pär Johansson som tog de sista poängen i cupen på 18.02 respektive 18.04. Resultaten gör att Öhman går upp som tvåa och Karlsson som trea i cupen, båda på tio poäng (lika många har även Andreas Ingberg, antalet segrar och därefter antalet andraplatser skiljer dem åt), men Per Arvidsson (som liksom Lech stod över i dag) toppar på 19.
Nästa deltävling i cupen är korta terräng-DM i Östansjö den 7 maj.

63 löpare valde istället Örebro parkrun, som för dagen hade en specialare för att uppmräksamma Blomdomloppet som i år bytt sensommar mot försommmar som tävlingsdatum (något NA skrivit om här). Malmölöparen Anna Lepisova (22.45) dök upp och var snabbast i parkrundebuten medan Magnus Värnqvist (19.26) sprang fortast för andra gången på fem veckor.

Motala AIF:s första Sverigecuptävling sedan laget fick UCI continental-status blev en flopp, där åtta av tio man i laget bröt (Jacob Ahlsson väldigt tidigt, om han ens kom till start – det är lite oklart när man läser resultatlistan) och bästa placeringen blev en 26:e-plats i Kinnekulleloppet. I stället var det Linköpingsklubben CK Hymer som visade framfötterna – och deras Garphyttefostrade cyklist Marcus Jansson (han som är regerande Europamästare i mountainbikeorientering) blev bäste svensk i tävlingen som tvåa bakom dansken Marckus Njor. Start och mål var på toppen av Kinnekulle (det bjöds på fem varv på en 29,5 kilometer lång bana för totalt 147,5 kilometer, så backen togs fem gånger), och i den avslutande uppförsbacken blev det stora avstånd. Jansson var tre sekunder bakom Njor men 22 före alla andra. I morgon avgörs Kinnekulle cyclassic på en något snällare bana, som förvisso innehåller fyra bestigningar av Kinnekulle och totalt 180 kilometer men som avslutas nere på platten.

Axel Ekström kom till slut ändå till start i Fjälltopploppet, säsongens avslutande längdskidtävling, och tog en 14:e-plats över fjället i Bruksvallarna, drygt 3,5 minuter bakom Piteås Fredrik Andersson som fixade en dubbelseger åt familjen (systern Ebba Andersson vann på damsidan). I den mycket lilla (åtta åkare) klassen för de som bara ville staka de 35 kilometerna var Zinkgruvanfostrade Markus Johansson starkast av alla, med hela tre minuters marginal. Men det tog 20 minuter längre att staka än att åka fristil, som Ekström.

Siri Englund inledde den svenska hinderbanesäsongen med en andraplats i Tough viking Göteborg, 1.40 bakom gamla Finnkamps-löparen Yoie Bohlin som numera satsar helhjärtat på OCR (Englund ser hyfsat nöjd ut på sin instagram, där hon skriver att hon var den ende i topp tre som klarade målrampen och slapp straff). Ex-örebroaren Martin Bäckström vann herrklassen 1.05 före norrmannen Jörgen Tresselt.

Och i sprinten som inledde den svenska mountainbikeorienteringscupen tog Garphyttans Karin E Gustafsson och Thomas Jansson varsin niondeplats, Viktor Larsson kom inte till start och Marcus Jansson körde ju landsvägshoj istället.


Ett svar till “Svenssons SM-brons, van Sitterens andra raka i cupen och allt annat som hände under intensiva lördagen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: