Andrén vann Trondheim maraton på 2.26 – och Gerdevåg gjorde comeback med veteran-SM-guld (plus Kilsbergen trailrun, natt-DM och en hel del annat!)

Det slogs till med en och annan riktigt fin löparprestation i dag.
** Först och främst sprang Oskar Andrén hem segern i Trondheim maraton (loppet där elitorienteraren för tre år sedan sensationsdebuterade på distansen med 2.34) till med överlägsen seger och dunderperset 2.26.43. Hade han som senast representerat moderklubben OK Tisaren (som han fortfarande springer för i orienteringssammanhang) så hade tiden gjort honom till den fjärde bästa maratonlöparen i Närke genom tiderna och den näst bästa, bakom Erik Anfält, de senaste 38 åren. Men nu valde Andrén i stället att tävla för Jämtlandsklubben Offerdals SK, så tiden kommer inte räknas i de lokala rullorna. En superprestation oavsett, som tar honom in på en 16:e-plats på den svenska årsbästalistan.
** Dessutom gjorde Josefin Gerdevåg, tidigare distriktsrekordhållare i maraton, comeback på den ädlaste av löpardistanser nästan tre år efter senaste starten och och gick under tre timmar för tolfte gången (om jag räknat rätt) när hon sprang på in på 2.58.36 för en andraplats i Helsingborg marathon (41 sekunder bakom Malmös Annie Sönnerborg-Wadenhorn) och seger i veteran-SM:s K40-klass med nästan elva minuters marginal. Gerdevågs gamla distriktsrekord är på 2.42.49 från 2018, men redan 2012 tog hon SM-guld i busvädret i Stockholm. Örebro AIK:s Christer Hansson stod för enda andra topp tio-placeringen av länslöpare i veteran-SM, som jag kunnat hitta, med en niondeplats i M55 på 3.57.00. Jo, Tisdagsklubbens Simon Karlsson blev fyra i hela tävlingen med 2.40.35 (två minuter från pers), men han får vänta sex år till innan han kan konkurrera om veteranmedaljer. Örebro AIK:s Julia Johnsson och Björn Engqvist slog för övrigt till med en tolfte- respektive en 16:e-plats på halvmaraton-tävlingen som avgjorde samtidigt, med 1.30.20 respektive 1.20.37.
** I Stockholm lockade Tjejmilen sedvanligt maffigt startfält (både bredd- och elitmässigt) och Hälleforsbördiga VM-löpare Louise Wiker, som tävlat sprasamt i år, tog en tiondeplats med 36.31. Starts Maria Nagle var 65:a på 42.25 medan Örebro AIK:s Ida Lilja blev 72:a på 42.55.
** I Ånnaboda avgjordes den tolfte och, om man tar arrangörerna på orden, sista upplagan av Kilsbergen trailrun. Föranmälda superfavoriten Filip Dahlgren kom inte till start, så därför blev segern på herrsidan en kamp mellan veteranen Villem Raudsepp (som i vanliga fall representerar IFK Nora men som nu sprang för företaget Epiroc) och fjunioren Alfons Wedin (Garphyttans IF). Wedin tog starten, men Raudsepp gick om tidigt och hade byggt en lucka på 1.40 till Suttarboda som han sedan förvaltade på vägen tillbaka för seger med 1.44. Andreas Wahlstedt startade lite mer avvaktande men var nästan ikapp Wedin på toppen av slalombacken, ett par kilometer från mål, men Wedin drog ifrån igen och säkrade andraplatsen med 25 sekunders marginal. Elina Larsson (antecknade som klubblös, från Örebro) hade också skapat sin avgörande lucka redan till Suttarboda: 1.17 bak till Sabina Månsson (också Örebro) där blev till 1.22 i mål. Elin Sjöberg Tisdagsklubben, tog tredjeplatsen, nästan sex minuter bakom Larsson. Själv blev jag femma, drygt tre minuter från pallen.
** Bara 36 löpare ”blev över” till Örebro parkrun (och då var väl inte morgonens regnskur till arrangemangets fördel), men bland dem fanns både Petra Hanaeus, som var snabbast för 48:e gången (det är hon så klart värst med), och Andreas Kjellin, som svarade för samma bedrift för tionde gången. I dag sprang de på 20.18 respektive 18.36.

Efter en rejält utmanande bana runt Gårdsjön kunde Tisarenduon Ellinor Tjernlund och Filip Jacobsson sent i går kväll krönas till årets distriktsmästare i nattorientering. Tjernlund vann en prestigeduell mot starka klubbkompisarna Lovisa Persson, Lilian Forsgren och Anna Hallmén, men hade till slut drygt tre minuters marginal i kampen om titeln (Stora Tunas Ronja Hugg, som bor i Örebro, tog andraplatsen i tävlingen, 1.14 bkaom Tjernlund, men var inte med i konkurrensen om DM-medaljer där silvret i stället gick till Persosn och bronset till Forsgren). På herrsidan utklassade Jacobsson konkurrenterna och var snabbast från början till slut, vann med nästan en kvart. Hagabys Jakob Wallenhammar blev tvåa, Tisarens Daniel Forsgren trea. I morgon avslutas DM-säsongen med stafetter.

Bröderna Ahlsson var i dag tillsammans med sitt semiprofessionella klubblag Motala AIF-Serneke-Allebike tillbaka på den internationella scenen och körde endagarsloppet Lillehammer GP med en helt brutal avslutning upp till Hafjelltoppen (typ 800 meter klättring på elva kilometer eller så). Det blev förstås inga klungor upp där utan totalt utspritt, och Jacob kämpade sig i mål som 33:a, 3.17 bakom segrande dansken Magnus Bak Klaris. Jonathan blev 45:a, 4.42 efter. Det gjorde dem till etta och fyra i laget.

Världsmästaren Marcus Jansson hade monterat kartställ på cykeln igen och slog till med en överlägsen seger i sprinttävlingen i svenska cupen i Nybro i dag, med nsätan 1,5 minuts marginal till tvåan (klubb- och landslagskompisen Karin E Gustafsson blev fyra, men mindre än minuten från segern, på damsidan). I sammandraget är de båda, som inte kört alla deltävlingar, trea respektive åtta inför morgondagens final, en masstart över långdistans.


2 svar till “Andrén vann Trondheim maraton på 2.26 – och Gerdevåg gjorde comeback med veteran-SM-guld (plus Kilsbergen trailrun, natt-DM och en hel del annat!)”

  1. Willem Raudsepp Vet inte om han bytt klubb, eftersom du skriver IFK Nora? Han har sprungit för Örebro AIK i cupen

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: