Fahlins lagkompis tappade ledartröjan, väntade guld och skrällartade silver i Nora marathon – och finfin uppställning på Nattcupens final

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden på Spotify och i podcast-appen på till exempel Iphone och på andra ställen där poddar finns. EM-orienteraren Andrea Svensson, OK Tisaren, är gäst den här veckan.

Först och främst. I morgon, med start 8.00, är det dags. Hallsbergssonen och OK Tisaren-löparen Oskar Andrén ska en gång för alla försöka slå Lars Hagbergs Närkerekord på maraton – 2.21.46 – som stått sig sedan Stockholm marathon den 4 juni 1983 (14 533 dagar, bara några månader kort om 40 år). Hagberg blev för övrigt 25:a i Stockholm den gången, elva av svenskarna (britten Hugh Jones vann på 2.11.37, Kjell-Erik Ståhl var femma och bästa svensk på 2.12.49 och bakom sig i resultatlistan hade KFUM Örebro-löparen profiler som Floyd Patterson, ”Ingo” Johansson och Bob Beamon).
Om jag tolkar Gunnar Johansson finfina Närkestatistik rätt är det första maratonresultatet som han hittat av en länslöpare ÖSK:aren Sven Håkanssons 2.36.38 från Göteborg den 28 oktober 1945 – vilket därmed också är det första Närkekordet. Och det har sedan bara bättrats tre gånger: Först stod det sig nio år tills IF Starts Bengt Rehnvall sprang 2.27.39 i Karlstad den 18 juli 1954 (det gav SM-guld med över tre minuters marginal!) och sedan överlevde det rekordet i 27 år till 1981 då Lars Hagberg sprang 2.23.23 i Linköping (den 14 november). Sedan bättrade Hagberg alltså sin egen tid med knappt två minuter.
Närmaste utmanare sedan dess är IF Starts Rolf Barr som året därpå bara var fyra sekunder från Hagbergs tid i (Väst-)Berlin marathon. Sedan dess har bara Erik Anfält gått under 2.25.
Ni följer Oskar Andrén i Rome marathons livetiming här – och har ni inte gjort det innan så lyssnar ni ikapp på min podd med honom inför rekordet här pronto!

Jag får vara ärlig och erkänna att jag inte såg särskilt mycket av den andra etappen av Tour de Normandie i dag, men jag har kollat lite snabbt i efterhand och kan konstatera att Emilia Fahlin liksom i går hade en hjälpryttarroll som gick ut på att ganska tidigt i racet vara med längst framme i klungan för att kontrollera så att inga favoriter gick iväg i utbrytning, typ.
Däremot lyckades hennes lag i slutändan inte med att försvara Gladys Verhulst ledartröja.
Cédrine Kerbaol (Frankrike/Ceratizit-WNT pro cycling) lyckades nämligen komma iväg från klungan i slutet och hålla undan till seger med åtta sekunders marginal, och ihop med tolv bonussekudner gjorde det att hon tog över totalledningen med fyra sekunders marginal till Verhulst (som fick en sekund från ett spurtpris tidigare på etappen).
Inför morgondagens avslutning är det alltså Kerbaol fyra sekunder före Verhulst som i sin tur är fyra sekunder före Cordon-Ragot. Övriga är tolv eller fler sekunder bakom, vilket gör att de inte helt och hållet har saken i egna händer om de inte lyckas bryta sig loss. Verhulst behåller ledningen i poängtävlingen och får därför köra i den gröna tröjan i morgon, men FDJ-Suez blev av med ledningen i lagtävlingen.
68 cyklister fanns i den samlade klungan bakom Kerbaol, men Fahlin – som alltså hade gjort klart jobbet tidigare, släppte en liten lucka fram och rullade i mål 1.13 bakom ledarna (men det är förstås bara av akademiskt intresse.
Även morgondagens tävling sänds på nätet, ni hittar sändningen här.

Det blev dubbla favoritsegrar i Nora marathon – långloppscupens premiär tillika distriktsmästerskap och veteran-DM på distansen i södra Svealands friidrottsdistrikt, om än inga banrekord på en bitvis isig bana. Erica Lech vann damtävlingen för andra året i rad, på 2.55.42 (13 sekunder snabbare än i fjol) och klubbkompisen Erik Anfält tog hem herrtävlingen på 2.38.46. Lech hade nästan en timmes marginal ned till tvåan Amanda Brunosson, Kumla, som var tvåa på Bergslagsleden ultras mellandistans i höstas men för mig var en liten silverskräll före Therese Persson och Carina Gustavsson som hade en tät fajt om bronset (stämmer mellantiderna tog Gustavsson in över sex minuter på sista kvarts-maravarvet men var till slut 47 sekunder bakom). Brunosson tog hur som helst silvret på 3.49.58, Persson bronset på 3.54.48 och Gustavsson fick nöja sig med en veteranmedalj på 3.55.35.
På herrsidan sprang Erik Anfält och Fredrik Häggmark (tävlandes för Göta Trängregementes IF i Skövde, och alltså inte med i DM-klass) tillsammans på första varvet. På andra tackade Anfält för sig och gick ifrån med en stadig minut per varv till seger med 2.50 i mål. KFUM Örebros gamle 1 500-metersess Tim Sundström, som gjorde sin ”andra maratondebut” efter att ha brutit halvvägs i Valencia i december, sprang ihop med Örebro AIK:s Andreas Ingberg halvvägs men gick sedan loss med 1,5 minuter och tog tredjeplatsen i tävlingen och DM-silvret på 2.41.57 medan Ingberg tog bronset på 2.43.18. Även femman (i tävlingen) Martin Duberg och sexan Ludvig Börjesson gick under tre timmar på den hårda banan med 2.55.55 respektive 2.58.04 (de två Örebro AIK-löparna sprang ihop nästan hela vägen).
Lech (K45), Anfält (M45), Duberg (M35), Ingberg (M40), Brunosson (K35), Gustavsson (K40) och Persson (K50) av de ovan nämnda belönades också med veteran-DM-guld. Övriga veteranmästare: Pär Muhr (Västerås LK, på 3.06.37 i M50 – Rodney Hundermark, IFK Nora, bästa länslöpare med DM-silver), Mats Andersson (Örebro AIK, på 3.29.23 i M55), Anders Blomgren (Åsbro Goif, på 4.51.23 i M60) och Göte Pettersson (Örebro AIK, på 4.15.13 i M65).
Petra Hanaeus följde upp sina 14 raka bästa-tider i Örebro parkrun med att vinna motionsklassen över halvmaraton i Nora på 1.32.03 (med drygt sex minuters marginal till Elin Stjärnlöf, Linköping, på andraplatsen). Borlänges Jonas Gustad vann herrklassen på 1.22.19 – där var Tisdagsklubbens Tommy Theoren på tredjeplatsen bästa länslöpare med 1.32.03. Men ännu hätigare namn var det på kvartsmaran där friidrotts-VM-löparen Lisa Ring dök upp och sprang på 45.15 (vann med nästan sex minuter framför unga hemmalöparen Kim Semstrand, IFK Nora, på 51.02) och IF Starts välmeriterade Mattias Nätterlund som gjorde sitt varv på 39.59 och därmed klöv mållinjen sekunden före Erik Anfälts första varvning (Anfält hade sina varv på 40.00/39.35/39.31/39.40; Lech sina på 44.31/44.19/43.41/43.11 – vilket gjorde att båda hade negativa splittar med 1.19.35/1.19.11 respektive 1.28.50/1.26.52).

I morgon avgörs sista deltävlingen i Ullmax vinterserie (Nattcupen, även om just den här deltävlingen går i dagsljus) i gammal SM-terräng (från 1986, om jag ”minns” rätt) utanför Laxå. Erik Berzell har ju redan avgjort herrklassen, men på damsidan är det först i mål som gäller mellan Tisaren-duon Anna Hallmén och Lovisa Persson – och båda är anmälda. Dessutom är mellanklassen – med många fler damer anmälda – vidöppen.
I startlistan finns regerande Europamästaren i långdistans, Martin Regborn, regerande VM-trean i knockoutsprint, Jonatan Gustafsson, klara mästaren Erik Berzell dubble regerande USM-mästaren Axel Thybeck. Bland många andra (ja, det blev få damer nämnda här, men Tisaren kommer med svag bemanning bakom Hallmén och Persson). Men det går att anmäla sig på plats, om andan faller på.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: