Johansson tog ny seger i swedish league, Englund pressad till banrekord av tioåring (!) och Högberg gjorde ny comeback

Tidigt i morse släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, där ultralöparen Jenny-Ann Ehrling är gäst. Hon vann brons i det som då hette riksmästerskapet (RM) men nu för tiden är ett officiellt svenskt mästerskap i 24-timmarslöpning 2020, och 2018 slog hon självaste Jonas Buud – förre världsmästaren i 100-kilometerslöpning som alltjämt har banrekordet på Ultravasan – i en backyard ultra-tävling. Hon berättar allt om det, men också om de långa träningslägren i Kenya och rabdomyolysen hon drabbades av efter bronsloppet 2020, och kampen för att komma tillbaka till löpning. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen på Iphone.

Anton Johansson har absolut inte gett upp kampen om de svenska VM-platserna. Det visade örebroaren, som tog EM-silver i medeldistans, med all önskvärd tydlighet när han sprang hem sin andra deltävling i elitserien i orientering, swedish league, i Skellefteå i dag. Medeldistanstävlingen är del av uppladdningen inför helgens Tiomila, om än i ett annat skogsområde. Johansson var tre sekunder bakom Gustav Bergmans tid vid sista mellantiden, på väg mot mål, men spurtade bäst och vann med två sekunder.
– Är nöjd med loppet. Brukar vara så hetsig i början och försökte få en lugnare start den här gången. Stod på ordentligt på slutet och var nära att göra en groda på en kontroll men det ordnade upp sig, säger Johansson till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Trean Viktor Svensk, Stora Tuna, var elva sekunder bakom medan Martin Regborn var 78 sekunder bakom på sjätteplatsen (som för övrigt utklassade motståndet i löptävlingen Hällomsloppet i Sundsvall, tio kilometer trail, i förrgår) och Jonatan Gustafsson 93 efter på åttonde. Bakom Gustafsson var det lite större luckor, och Quentin Rauturier på 17:e var drygt tre minuter bakom Johansson. Tisarens förstaårssenior Fredrik Glännefors tog en fin 37:e-plats.
På damsidan kom Andrea Svensson, som ledde sammandraget inför tävlingen inte till start (men hon på plats för att springa sistasträckan för Tisaren på lördag, så förmodligen handlar det om någon lättare sjukdomskänsla). I hennes frånvaro vann Tove Alexandersson 27 sekudner före Sara Hagström medan Josefin Tjernlund blev bästa länslöpare först på 34:e plats, över sju minuter bakom täten (Lovisa Persson 50:e, Ellinor Tjernlund 88:a).
Bland juniorerna var ingen länslöpare topp 25. KFUM Örebros Karin Lindgren bäst som 27:a i äldre juniorklassen (D20), 7,5 minuter bakom Linnés Pia Young Vik.
På ungdomssidan, som inte ingår i elitserien, var Axel Thybeck bara sju sekunder från segern, som finska Joakim Savinainen tog.

Siri Englund slog nytt banrekord och persade stort med 18.53 i rätt kuperade femkilometerstävlingen Vintrosaloppet i dag, men överskuggades ändå av Västeråslöparen Embla Allard som gick i mål fyra sekunder bakom (och också var under Liduina van Sitterens gamla rekordnotering; van Sitteren var för övrigt anmäld i dag också men lämnade återbud, förkyld). Varför? Därför att Allard bara är tio år gammal. Årsbästalistor och rekord noteras inte för så unga löpare – och på 5 000 meter eller fem kilometer finns inte årsbästalistor annat än för seniorer och 20–22-åringar: Men kollar man på fjolårets lista så hade den här tiden gjort Allard till sjätte snabbast i Sverige av alla löpare under 23 år. Och då är hon alltså tio … 18.57 på Allard var ändå en bit från hennes pers på 18.29, som är satt på en snällare bana. Vad man presterar som tioåring har sällan någon avgörande betydelse för hur duktig man blir som vuxen, men det är i varje fall lätt att konstatera att det finns potential hos den här tjejen.
Bara elva herrar lyckades slå henne, bland dem Simon Karlsson och Jonas Nilsson som duellerade i täten. Örebro AIK:s Nilsson ledde länge, men Tisdagsklubbens Karlsson var starkast i spurten och vann precis som Englund med fyra sekunders marginal – 15.53 (pers med 25 sekunder) mot 15.57. Även på herrsidan var de två i täten under banrekordet.
Segern gör att Karlsson, som var bästa länslöpare i Göteborgsvarvet i lördags, går upp på andra plats i långloppscupen, där det här var den sjätte deltävlingen i ordningen. Anton Öhman, som leder, sprang inte i dag.
På damsidan drygade Petra Hanaeus ut sin totalledning från sju till åtta poäng före nya tvåan Englund, genom att ta fjärdeplatsen på 20.22. Klubbkompisen, i IF Start, Emma Reinhed Liljeqvist tog tredjeplatsen i tävlingen på 19.39 medan 15-åriga Latorpslöparen Ebba Fryxell slutade femma på 20.27 efter att ha gått ut hårt och legat ihop med Englund under de första kilometerna. Karlskogas Camilla Bergdahl (20.38) tog sjätteplatsen i tävlingen medan Kumlas Malin Sjödin (22.11) tog den sista poängplatsen i långloppscupen.
På herrsidan var Tisdagsklubbens John Lundström (16.27) trea före Örebro AIK:s Andreas Ingberg (16.32), Starts Mattias Nätterlund (16.37) och KFUM Örebros 16-åring Linus Wedin (17.10, en sekund över pers.
Långloppscupen fortsätter med Hälleforsterrängen på lördag.

I dag avgjordes också lag-SM-kvalen i friidrott, där två platser per kön (en per kvaltävling) stod på spel till lag-SM-finalen (dit sex herr- och sex dam-föreningar redan finns inkvalade). KFUM Örebro hade för tredje gången i rad både herr- och damlag på den här näst högsta nivån i det svenska seriesystemet, och herrarna slutade trea och damerna fyra (herrarna har senaste åren varit tvåa–tvåa–trea–trea medan damerna varit trea–femma–fyra under de tre åren sedan avancemanget från division 1).
Tureberg dominerade herrarnas tävling och knep enkelt platsen till lag-SM-finalen med åtta segrar och fem andraplatser på 18 grenar – och vann samtliga medel- och långdistanslopp genom Andreas Almgren (1 500 och 5 000 meter), Habtom Asgede (800 meter) och Daniel Lundgren (3 000 meter hinder). Men därbakom var KFUM bara en ynka poäng från att ta andraplatsen före Hammarby – och KFUM:s löpare bidrog genom att slå Stockholmsklubben med 15–11 i de fyra grenarna.
Men faktum är att det på något sätt ändå där som andraplatsen försvann: Åtminstone var det på 800 meter det var närmast att KFUM tog den där poängen som saknades. I ett smälltajt heat var Henrik Franzén bara fem hundradelar från att slå Hammarbys Vilmer Karlsson till tredjeplatsen – vilket var vad som hade krävts för att plocka en placering i lagtävlingen (men det är egentligen bara av akademiskt intresse, en andra- eller tredjeplacering i tabellen gör ingen skillnad – inget av lagen går till lag-SM-final om det inte skulle bli något återbud).
Annars? Jo. Kevin Bodén tog en andraplats med 4.00,31 på 1 500 meter – förvisso nästan 13 sekunder bakom Almgren men över 19 sekunder före trean. Noha Olsson sprang sitt första banlopp sedan 2021 när han blev trea på 3 000 meter hinder med 10.11,30 (han har ett pers på 9.23). Och Lucas Asplund blev fyra på 5 000 meter med 17.50,90 i ett lopp där det blev stora luckor och varvningar (Almgren vann med 51 sekunder, sedan var luckorna mellan löparna 28–30–44–1 sekunder).
På damsidan gjorde Rebecca Högberg den comeback som hon annonserade i Konditionsbloggenpodden för ett par månader sedan. Den tidigare Finnkampen-löparen och svenska mästaren på 800 meter satsar numera främst på 400 meter häck (och veterantävlingar), men dubblerade i lag-SM-kvalet på båda de distanserna – och tog dubbla andraplatser. På 800 meter sprang hon på 2.24,70 och var knappt två sekunder bakom Täbys Maja Sund. Tindra Frykholm och Elin Freed tog fjärdeplatser på 400 meter (på 62,33; Hammarbys Matilda Borg vann på 56,69) respektive 5 000 meter (23.27,86; Hammarbys Filippa Ramberg vann på 17.49,16) medan Wera Falk blev femma på 1 500 (5.08,30; Täbys Greta Graziani vann på 4.51,16). Totalt sett slutade laget alltså på fjärde plats (efter grensegrar i tresteg – av comebackande, tidigare ungdomsstjärnan, Fanny Ernestam – och i diskus). Täby tog platsen till lag-SM som avgörs på samma arena – Sollentunavallen – den 8 juli.

Det blev DNS – ingen start – på både Matthias Wengelin och Team Norras Adam Pettersen när tredagarstävlingen Huskvarna MTB tour inleddes med en kort bergstempoprolog på torsdagseftermiddagen. Men brödern Edvin och Axel Lindh kom till start och var fyra och 16:e på 3.13 respektive 3.22 uppför backen. CK Sundets Noel Olsson var snabbast med 3.08, så Lindh-bröderna är fem respektive 14 sekunder bakom inför de längre etapperna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: