Tre svenska rekord i Tybblelundshallen och fördel Dasler i Inneserien – och de vann kvällens drabbningar i Ullmax vinterserie och Tour de Kif

För en månad sedan jagades det världsrekord i Inneserien i Tybblelundshallen. När säsongens tredje deltävlingen avgjordes i kväll var det 2 000 meter på programmet, och då fick löparna nöja sig med att jaga svenska rekord eftersom det inte förs världsrekord på den distansen. Tre stycken blev det – bland annat till de två huvudkombattanterna om totalsegern i cupen som jag målat upp på förhand.
Både IF Starts Marie Dasler och Almby IK:s Bo Persson sänkte sina egna svenska rekord som de noterade i Inneseriens 2 000-meterslopp för två år sedan. Dasler i K50 från 7.08,81 till 7.05,95 (sänkning med nästan tre sekunder, alltså) och Persson i M70, från 7.55,36 till 7.46,20 (kross med över nio sekunder, alltså). Dasler går upp i K55 och Persson i M75 till nästa säsong, så kanske var det här deras sista putsningar på just den här rätt udda inomhusdistansen.
Allra största rekordförbättringen svarade dock 77-åriga Eskilstunalöpare Anders Hansson för när han sänkte svenska rekordet i M75-klassen med över 75 sekunder, till mycket respektabla 7.45,61 – vilket gav 90,08 procentpoäng i Inneserien (där varje löpares tid räknas om till en procent av ett tänkt världsrekord för respektive ålder). Därmed blev han tredje löparen genom alla tider att nå över 90 procent i Inneserien. Det här var Hanssons tionde svenska rekord i åldersklassen.
Och på tal om procentpoängen. Dasler noterade 87,50 och går därmed upp på 259,33 poäng efter tre deltävlingar. Persson noterade 85,63 vilket ger honom 171,15 efter två. Om Dasler inte lyckas förbättra sin poäng på 3 000 meter (bara de tre bästa av de fyra resultaten får räknas i sammandraget) måste Persson springa på 88,18 procentpoäng då. Det motsvarar, om jag räknat rätt, 12.01,21. Vilket är elva sekunder över vad han gjorde i Inneserien för två år sedan men nästan 22 sekunder under vad han presterade på inomhus-veteran-SM i november. Men visst, man kan spekulera ett steg längre: Skulle Persson springa lika snabbt som för två år sedan i Inneseriens final så skulle Daslar behöva göra 12.05,78 för att ändå vinna – och hon har sprungit nästan en minut snabbare än så i vinter. Så kommer Dasler bara till start den 17 mars talar allt för henne.
De tre nämnda var överlägset bäst på procentpoäng i kvällens tävling – de enda som tog sig över 80 procent av ett tänkt världsrekord för sin ålder – men Dasler var också snabbast på tid och vann sitt heat (eller ja, var tvåa i mål bakom haren Elias Zika som fullföljde hela vägen i både B- och C-heaten men som redan hade gjort sitt ”riktiga” lopp i de första heatet). Snabbaste herrlöparna var som väntat de båda 17-åringarna Hugo Örn (6.14,37) och Emil Larsson (6.19,30) även om Zika gav den senare en bra match med 6.20,68). På damsidan klev Maria Nagle av, så 13-åriga Ebba Fryxell, Dala-Järna (tidigare Garphyttans IF), och 14-åriga Ester Skoglund, Östansjö, blev tvåa och trea på 7.43,97 respektive 7.55,22.
Alla loppen (inklusive 600-meterstävlingen (som vanns av Rodney Hundermark på 1.36,69 och Tuva Frih på 1.47,01) går att se på Hugrunners youtube-kanal.

Kvällens deltävling i Ullmax vinterserie verkar ha varit något i hästväg och verkligen gjort skäl för det alternativa namnet Nattcupen: Bara fyra av de åtta startande i huvudklassen tog sig i mål, och inte ens segrande franske VM-löparen Quentin Rauturier klarade sig utan stora bommar, om man tittar på Livelox. Det ser helt enkelt ut som om det varit ruskigt svårt i skogarna strax utanför Askersund, vilket kilometertiden (räknat på fågelvägen) 8.27 på segraren vittnar om. En Tisaren-trio tog platserna bakom den Örebroboende fransmannen: Daniel Forsgren var drygt fyra minuter bakom, Lovisa Persson över 18 och Lilian Forsgren nästan 22 minuter efter. Men de hittade runt, till skillnad från övriga.
I damernas tävlingsklass, på mellanbanan, var det betydligt jämnare i den här masstarten, och sex löpare verkar i princip ha hållit ihop hela vägen – bara 15 sekunder skiljde dem åt i mål. Elsa Hedin (OK Linné-löpare som går första året på orienteringsgymnasiet i Hallsberg) vann två sekunder före Julia Forsgren före OK Tyrs Julia Forsgren med KFUM Örebro-duon Lovisa Gustafsson och Karin Lindgren som trea och femman, fem respektive elva sekunder bakom. Gustafsson stämplade först vid den åttonde kontrollen, därefter ledde Hedin tåget av löpare. Lindebygdens starka ungdomslöpare Axel Thybeck vann herrklassen på mellanbanan nio sekunder före Almbys Sixten Widmark och tolv före KFUM Örebros Edvin Halldin. Thybeck var också snabbast i en sprintträning i Nora i helgen.
I sammandraget innebär kvällens resultatet att Rauturier tar över totalledningen i herrklassen från Johan Mårtensson (som inte kom till start) medan Therese Korkeakoski som med sin åttondeplats i kväll med minsta marginal behåller ledningen i damklassen (en poäng för Gustafsson som tog in fem).
Flera av länets landslagsaktuella löpare är istället nere i Kristianstad på läger med förbundet: I går tränades det sprintstafett, och i dag var Martin Regborn trea och Jonatan Gustafsson femma (fyra respektive 18 sekunder bakom vinnaren Gustav Bergman) i finalen av en knockoutsprintträning där Gustafsson var tvåa i kvalet och fyra i kvartsfinalen medan Regborn vann kvalet, var tvåa i kvarten och trea i semifinalen. Andrea Svensson var fyra i kvalet men höll sedan till längre ned i resultatlistorna.
Det här var den sjätte av åtta deltävlingar i Ullmax vinterserie – de två sista går i Hallsberg och Örebro 2 respektive 13 mars.

Kvällens triss i deltävlingar i lokala cuper avslutas med Tour de Kif, där deltävling fyra av fem (plus en bonus, som inte räknas in i sammandraget), avgjordes på konstsnöspåret i Ånnaboda. Det bjöds på tio kilometer i klassisk stil med intervallstart, och tävlingen dubblerade som klubbmästerskap för arrangörsklubben Karlslunds IF. Jimmy Axelsson, som inte lyckades hänga på Robert Brundin i Engelbrektsloppet i helgen, fick något av en revansch när han vann kampen med 26 sekunders marginal Garphyttans Kevin Henriksson trea i deltävlingen, knappt 50 sekunder bakom Axelsson, och Karlslunds Oskar Ekholm trea i KM (och fyra i tävlingen), 1.15 bakom. 13 herrar men inga damer kom till start. Sista ordinarie deltävlingen är ett 20-kilometerslopp med masstart nästa onsdag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: