Ny vurpa av Fahlin (men ingen fara), Nilsson trea i Sverigecupen, sex JSM-medaljer till Winners 16-åringar och Svensson och Rauturier imponerade

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Rebecca Högberg som gäst. Finns där poddar finns, som på Spotify och i podcastappen på Ihpone.

I slutändan blev det ingen rolig dag för Emilia Fahlin – eller för FDJ-Suez-stallet i stort – när världstourtävlingen Gent–Wevelgem avgjordes i dag. Efter att redan ha varit i backen i UAE Tour (en våldsam krasch i 55 kilometer i timmen) och i Ronde van Drenthe (där hon i lägre fart inte kunde undvika cyklar och cyklister som redan låg på vägen) var det dags för säsongens tredje vurpa. Med 62 kilometer kvar, i en kullerstensbeklädd vänstersväng genom en liten by, blev det tumult framför och örebroaren gick in i cyklister som redan gått omkull. Ingen fara med kroppen, men cykeln funkade inte att fortsätta med, och hon tvingades bryta.
Över huvud taget var det många vurpor i tävlingen, beroende av det dåliga vädret i kombination med de tajta vägarna, och flera av Fahlins lagkamrater var också omkull. Många av favoriter gick ned i en våldsam högfartskrasch med tre mil kvar, och då hade redan schweiziska tempostjärnan Marle Reusser (Team SD Worx) kommit loss i tät (uppför sista backen, Kemmelberg med 45 kilometer kvar). Jakten på henne blev totalt oorganiserad, och hon vann till slut med nästan tre minuters marginal. FDJ:s Clara Copponi var sjua i klungspurten om andraplatsen, åtta totalt.
För Fahlin väntar nu en tävlingsledig vecka. Nästa helg, den 9 april, är det sedan dags för hennes debut i Paris–Roubaix.

Både karlskogingen Simon Nilsson och Garphyttans Ida Bervenståhl körde upp sig rejält när tävlingshelgen – och hela Sverigecup-säsongen – avslutades i Boden i dag. Nilsson från 22:a till tolfte plats i herrarnas äldre juniorklass (H20) genom att åka jämnt med Elias Danielsson i täten och snabbare än i princip alla andra över 15 kilometer fristil (till exempel tappade tvåan Anton Grahn, IFK Mora, långt över en minut på Danielsson). Därmed var Nilsson i slutändan bara 22 sekunder från pallen, efter att ha varit 1.41 från topp tre från start. Resultatet räckte dessutom för att han skulle säkra tredjeplatsen i sammandraget bakom just Danielsson och Grahn. Framför allt var ju inledningen på säsongen strålande för Nilsson, det var den som tog honom till junior-VM.
Bervenståhl körde upp sig från 20:e till 16:e plats, och tappade bara drygt en minut på täten (där Sofia Pedersen, Järpens SK, körde in 18 sekunders lucka och vann) över tio kilometer. Klubbkompisen Nelly Mårtensson behöll den 24:e-plats hon startade på. Bervenståhl är den av länsåkarna på damsidan som åkt full säsong i Sverigecupen i år (Mårtensson missade en del på grund av skidorienterings-JVM, liksom Elin Törnqvist, som stod över i dag, på grund av skada och långloppssatsning) och slutade på 15:e plats i sammandraget.

Det blev en åttondeplats för SK Winners Ola Röjler på 1 500 meter när skridsko-SM – i sprint, allround och distans – avgjordes i nya hallen i Karlstad i helgen (med 2.19,16 – Wilhelm Ekensskär tog guldet på 1.59,09). Det var enda resultatet som noterades av en länsskrinnare i huvudklasserna. Men på juniorsidan fick blott 16-åriga örebroaren David Stomberg med sig fem medaljer hem: Silver på både 3 000 och 5 000 meter och brons på 500, 1 500 och i allround. Han gjorde 45,98 på 500, 2.20,86 på 1 500, 4.51,05 på 3 000 och 8.23,93 på 5 000 – personliga rekord på samtliga distanser.
Dessutom knep lika unga (eller, hon är född 2007 och Stomberg 2006, men båda är just nu 16) Cornelia Appelgren, från Skyllberg, SM-brons på 1 000 meter med 1.51,32 (hon var fyra på alla övriga distanser, men bara två hundradelar från ett brons även på 500). Säkert extra skönt med en medalj för Appelgren eftersom hon var fyra på samtliga distanser och i sammandraget på sitt sista ungdoms-SM, i Västerås i februari. Nu persade hon på 3 000 meter, med 5.58,60. Övriga tider 53,12 på 500 meter och 2.49,90 på 1 500.
På veteransidan delas bara en uppsättning medaljer ut, och där blev Lars-Erik Larsson fyra i M55-klassen – men han var faktiskt snabbast av alla på 500 meter (44,49) och trea på 1 500 (2.25,80).

Måsenstafetten utanför Nyköping (eller kanske egentligen utanför Oxelösund?) brukar vara första genomköraren inför Tiomila, men med stora delar av länets orienteringselit på läger i Frankrike var det främst Tisarens damlag som fick sig någon typ av genomkörare i dag.
De matchade systrarna Tjernlund, en säsongsdebuterande Andrea Svensson och Nina Hallor. Josefin Tjernlund på förstasträckan tvingades släppa drygt en minut till Malungs tjeckiska VM-löpare Vendula Horcickova och två andra löpare på försatsträckan, men skickade ut Hallor som fyra. Hon, som är rätt oerfaren på den här nivån, tappade drygt drygt nio minuter mot täten och fick se 15 lag försvinna förbi, men Ellinor Tjernlund sprang in tio placeringar på sin sträcka (där hon gick jämnt med täten) och Svensson plockade ytterligare tre genom att vara snabbast av alla på sistasträckan. Det gav en sjätteplats i mål, drygt fem minuter bakom Linköping OK.
På herrsidan blev det en elfteplats för ett Tisaren-lag med Fredrik Glännefors, Johan Aronsson, Daniel Forsgren och Valter Pettersson. Förstaårssenior Pettersson imponerade mest med sjunde bästa löptid på sistasträckan, där han plockade två placeringar. Örebroboende fransmannen Quentin Rauturier vann förstasträckan för Stockholmsklubben OK Ravinen, som vann hela stafetten med över sex minuters marginal efter kross av Gustav Bergman på sistasträckan.

I helgen avgjordes också Marsspelen, en av säsongens största friidrottstävlingar, i Tybblelundshallen – för första gången med inomhus-veteran-DM som en integrerad del av programmet. På löparsidan bjöds på 800 och 3 000 meter, och följande länslöpare blev distriktsmästare: Starts Annica Sjölund (i K55, på både 800 och 3 000 meter, med 3.15,47 respektive 14.24,43), Örebro AIK:s Pär Johansson (i M45, med 2.15,40 på 800 meter), IFK Noras Rodney Hundermark (i M50, på både 800 och 3 000 meter med 2.16,87 respektive 10.16,03), Örebro AIK:s Mikael Waldenborg (i M40, på både 800 och 3 000 meter med 2.25,58 respektive 10.54,87), Starts Mikael Hansson (i M60 på både 800 och 3 000 meter med 2.35,72 respektive 11.22,77), Örebro AIK:s Henrik Hellborg (i M45, med 11.25,66 på 3 000 meter) och Starts Roger Sköldqvist (i M55, med 12.13,44 på 3 000 meter). Den ende som fick nöja sig med ett silver var Starts Lars Lanneborg som blev tvåa på 3 000 meter i M55-klassen, större var inte startfälten.
Seniorerna sprang 800 meter, men där fanns inte en enda länslöpare till start. Men Åsbros Albin Wallgren var snabbast på 800 meter (2.25,13) och tvåa på 1 500 (5.01,51) i P17-klassen, KFUM Örebros Wera Falk var tvåa på 800 meter i F17 (2.29,12) och Östansjös Ester Skoglund trea på 1 500 meter i samma klass (5.34,07).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: