Svensson vann i swedish league och närmar sig VM-truppen, Fahlin med i ny lagseger, försvarande mästare i kort terräng och SM-guld i ”rätt sport” för Jansson

Missa inte veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden (som finns där poddar finns, som på Spotify och i podcast-appen), där ultralöparen Leonora Johnson är gäst och berättar om sin 300-milavandring på Nya Zeeland. I skrivande stund springer hon, och ett 50-tal andra, Vinkbo backyard ultra i Karlskoga. Målgång någon gång under söndagen, troligen.

Andrea Svensson vann swedish league-medeldistansen i Eskilstuna i dag och fortsätter därmed att imponera stort i inledningen av den här orienteringssäsongen, och hon hugger på största allvar om en VM-plats. Sverige har tre platser till medeldistans respektive långdistans på VM i Schweiz – utöver Tove Alexanderssons friplatser på båda distanserna – och OK Tisarens landslagslöpare har nu varit tvåa–fyra–etta i elitseriedeltävlingarna och tredje och femte bästa svensk (båda gångerna med Alexandersson framför sig) i världscupen. Bortser man från Alexandersson, som hon alltså inte konkurrerar med, så har Svensson minusstatistik i inbördes möten mot Karolin Ohlsson (1–3) och Sara Hagström (0–2) och oavgjort mot Hanna Lundberg (1–1), och just nu känns det som att där de fyra som konkurrerar om platserna (där Svensson väl, om man ska vara ärlig, känns som nummer fyra just nu – men fyra löpare kan också gå åt till två distanser med tre på varje).
Dagens vinst, då? Jo, det var en högdramatisk sådan där Kåres Lisa Risby ledde (virtuellt, det var ju inte jaktstart) vid den med sex sekunder vid näst sista kontrollen och en sekund vid den sista, men där Svensson spurtade om och vann med två sekunders marginal.
– Jag gjorde ett bra lopp utan större bommar men sprang lite stressigt i början, snett ut och snett in till kontrollerna. Men jag höll ändå ihop det bra, säger Svensson till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Segern – som var Svenssons andra i swedish league-sammanhang i karriären – innebar också att hon går upp i topp i sammandraget, 56 poäng före tvåan Elin Månsson, IFK Göteborg, vilket kommer omvandlas till sekunder i jaktstarten som avslutar säsongen.
Bakom Svensson och Risby var det 1,5 minuter till Tisarens Josefin Tjernlund, som vann samma sorts spurtduell mot IFK Göteborgs Elin Månsson om sista pallplatsen: Månsson var sekunden före vid näst sista kontrollen, de hade exakt samma tid vid den sista, men i mål var Tjernlund två före. Ellinor Tjernlund såg till att det blev tre Tisaren-löpare på topp tio genom att ta just tiondeplatsen (hon var dock nia vid sista kontrollen och tappade en placering i spurten).
På herrsidan slutade redan VM-klara Martin Regborn trea, 43 sekunder bakom Ravinens Gustav Bergman och elva efter Bredaryds Axel Elmblad, medan Jonatan Gustafsson var femma, knappt två minuter bakom täten och drygt en minut bakom Regborn.
”Inga superpigga ben men är enligt plan. Tuggade på fint med dieselmotorn ändå och stabilt tekniskt genomförande”, skriver Regborn – som är mitt emellan världscuppremiär och viktigt landslagsläger – i sin träningdagbok på Strava.
”Gjorde ett parallellfel till tiaan och dåligt fokus i slutet där det blev några missar så kul att veta att det går att kapa mer med ett sånt här lopp”, skriver Gustafsson i sin.
Eftersom Regborn stod över första två deltävlingarna i elitserien (sprang i Norgecupen då, i stället) så är han ännu inte att räkna med i sammandraget som Bergman toppar. Örebroaren Anton Johansson, som står över den här helgen, är trea och Gustafsson femma.
På juniorsidan lyckades inte Djerfs Ella Laine upprepa succéresultaten från swedish league-premiären (då på pallen i ett av loppen, nu 26:a). I stället blev KFUM Örebros Karin Lindgren bästa länslöpare i juniorklass med en 13:e-plats, tre minuter bakom Eksjös Boglarka Czakó i den äldre klassen (D20). I H16, som inte ingår i swedish league, var Lindebygdens jättetalang Axel Thybeck fyra, 1.14 från segern.
I morgon avslutas orienteringshelgen i Eskilstuna – och Torfejden som tävlingen egentligen heter – med långdistans.

Emilia Fahlin var tillbaka i sitt franska klubblag FDJ-Suez i dag – och precis som med landslaget förra veckan var hon med och la grunden för en segern. Då var det Jenny Rissveds som fick kliva överst på pallen (och Fahlin blev trea), och den här gången var det australiska lagkompisen Grace Brown som vann solo, 20 sekunder före klungan, i franska Grand Prix du Morbihan, en endagarstävling på den tredje nivån inom internationell cykling (UCI 1.1).
Det handlade om knappt 96 kilometer via tre varv på en inledande, 13,5 kilometer lång loop, och sju varv på en avslutande, drygt 7,5 kilometer lång. Med en och samma 1,4 kilometer långa klättring (med 77 höjdmeter) på båda varven, som alltså skulle tas tio gånger (och målet låg på toppen).
Fahlin gjorde sitt jobb tidigt och kom i mål åtta minuter bakom täten (på sista korta varvet var det bara ett 30-tal cyklister med där framme).
Nu väntar snabb omladdning, för redan på tisdag ska Fahlin och gänget köra Tour de Bretagne, ett etapplopp över fem dagar där också Brown finns med i FDJ:s preliminära laguppställning. Jag återkommer till den tävlingen i måndagens blogginlägg.

Siri Englund och Anton Öhman försvarade DM-gulden i kort terräng från i fjol. För Englund, som är militär femkampare med förkärlek för den avslutande terränglöpningen, satt det betydligt hårdare åt den här gången. I fjol vann hon med en marginal på 100 sekunder på exakt samma fyrakilometersbana i Östansjö. I år blev Englund (som tävlar för Örebro AIK) tvungen att springa 35 sekunder snabbare för att hålla Hällefors LK:s 17-åring Mathilda Wiker (ett efternamn och en klubbadress som förpliktigar!) bakom sig med sex sekunder (15.45 mot 15.51). Starts Petra Hanaeus tog bronset (16.49), medan hennes klubbkompis Marie Dasler blev fyra (17.20), Karlskoga Friidrotts Rebecka Albinsson femma (17.37) och fjolårstvåan Ester Skoglund, Östansjö, sexa på 17.37 (vilket var en 23 sekunder bättre tid än hon tog silver på i fjol!). Dessutom blev Östansjös Maria Lithell sjua på 18.15 – och alla de sju första fick faktiskt guld: Englund i damklassen, Wiker i äldsta juniorklassen (F19), Hanaeus i veteranklassen K50, Dasler i K55, Albinsson i yngre ungdomsklassen F14, Skoglund i äldre ungdomsklassen F16 och Lithell i K40.
Fler mästare på damsidan: Starts Ann-Britt Eriksson (som sprang så fantastiskt fint i Inneseriens sprintserie i vintras) tog guld i K70 (22.46), klubbkompisen Catharina Wahlstedt i K75 (24.11), Storådalens Birgitta Jansson i K80 (27.28) och Karlskogas Elisa Östlin i F13 (8.58 över två kilometer). Start var enda klubben som fick ihop lag (alltså tre löpare) både på dam- och damveteransidan (samma tre på båda; Hanaeus, Dasler och Eriksson), och de fick alltså med sig två extra guldmedaljer var hem.
På herrsidan var Öhman sex sekunder snabbare än sin segertid från förra året (nu 13.26), och elva sekunder före tvåan Starts Per Arvidsson (13.37) som åter var på start efter skadekänningar under våren. Mattias Nätterlund tog bronset (13.42), bara 16 sekunder bakom Öhman och fem från Arvidsson, och Tisdagsklubbens John Lundström (13.57) var bara 15 sekunder efter Nätterlund. Det blev fyra löpare från Tisdagsklubben på topp sex när även Oskar Hansson 814.27) och David Lundström (14.42) tog plats där, och förstås solklar seger i lagtävlingen (där Öhman, John Lundström och Hansson fick kvittera ut medaljer; klubbens andralag kom faktiskt på tredjeplatsen, bara slagna av Start, vilket säger en hel del om vilken raketutveckling den här relativt nystartade klubben fått).
Arvidsson tog DM-guld i M35, men var ihop med jämngamla Nätterlund enda veteranen på topp sju på herrsidan. Fler mästare på herrsidan: Örebro AIK:s Kristofer Björkman i M40 (15.28), Åsbros Andreas Adolfsson i M45 (16.04), IFK Noras Rodney Hundermark i M50 (14.59), Örebro AIK:s Fredrik Hartman i M55 (16.52), Starts Mikael Hansson i M60 (18.10), Örebro AIK:s Göte Pettersson i M65 (20.17), Östansjös Hans Backström i M70 (19.17), Örebro AIK:s Bo Gustafson i M75 (26.55), Storådalens Arne Evertsson i M80 (37.33), Albin Wallgren (15.57 i P17), Viktor Ehrnström i P15 (16.11), IFK Noras William Sallros (17.49 i P13).
Arvidsson, Nätterlund och Johan Ingjald fixade segern i herrarnas lagklass för veteraner med nästan fem minuters marginal.
I långloppscupen, där det här var säsongens femte deltävling, drygar Anton Öhman ut försprånget i sammandraget till nio poäng före Tim Sundström medan Hanaeus går från att vara en till att vara sju poäng före Erica Lech.

Om det blev några löpare över till Örebro parkrun, som gick samtidigt? Ja, hela 66 stycken och god klass med Starts maratonlöpare Elias Zika som snabbaste herrlöpare på 17.29 och Karlslunds långlopps-skidåkare Olivia Hansson som bästa dam och fyra totalt på 21.20.

Garphyttans världsmästare Marcus Jansson, som mest ägnat sig åt landsvägscykel under våren, ställde skåpet när han var tillbaka med kartställ på cykeln, och vann SM-guld i medeldistans i mountainbikeorientering med nästan fyra minuter. Örebrofostrade Viktor Larsson (som är tillbaka i Hagaby när det gäller traditionell orientering i år) tog silvret och Marcus farbror (tror jag det är, reserverar mig här!) Thomas Jansson blev fyra (även om han var nästan tolv minuter bakom Jansosn och drygt sju från medalj). På damsidan blev Karin E Gustafsson, den enda av länets toppnamn som var med i EM förra veckan, också just fyra, knappt elva minuter bakom segrande Gabriella Gustafsson, IHKP, och knappt sex minuter från medalj. I morgon avslutas SM-helgen i Finspång med masstart.




Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: