Fjärde tävlingen på tolv dagar för Fahlin, Hansson i mål för sjätte gången i världens längsta lopp och nytt medaljregn i veteran-SM

I morgon eftermiddag är Emilia Fahlin i elden igen, för fjärde gången på tolv dagar under comebacken. Hjälpryttarinsatsen i Brugge–De Panne i torsdags var imponerande och skvallrade om att hon rätt snabbt håller på att ta sig tillbaka till gammalt gott slag, och nu väntar en ny dag där jobbet ska göras åt lagkompisarna Grace Brown, Marta Cavalli och Clara Copponi (jag är lite osäker på vem lagledningen FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope väljer att satsa mest på just i det här loppet). Det handlar om Gent–Wevelgem, ett 159 kilometer långt lopp i Flandern (Belgien) med en platt första halvan och en snäll avslutning men med ett gäng elaka backar under den tredje fjärdedelen: Bland annat ska klassiska Kemmelberg bestigas från två håll, och andra gången via den mest extrema vägen som tar 70 höjdmeter på 600 meter cykelåkning vilket ger en snittlutning på nästan tolv procent men där den brutalaste delen lutar mer än 20. Dessutom ska Scherpenberg, Baneberg och Monteberg besegras i samma sekvens, fem namngivna kullar på 30 kilometer cykelåkning (efter toppen på Kemmelberg, andra gången, är det 35 kilometer till mål, och ska man komma ikapp täten därefter kan man av erfarenhet inte vara särskilt långt efter).
Utöver de redan nämnda har FDJ också med Stine Borgli och Eugénie Duval i laget. Världens genom tidernas bästa och mest vinstrika cyklist, Marianne Vos, är regerande mästare och kör för sitt Team Jumbo-Visma. Andra namn som måste nämnas är regerande världsmästaren Elisa Balsamo, Elisa Longo Borghini, Lotte Kopecky och Lorena Wiebes.
Tävlingen startar 13.50 och har beräknad målgång 18.10, Eurosport sänder från 16.15.

Olivia Hansson körde Nordenskiöldsloppet, världens längsta skidtävling, för sjätte gången (det är samtliga som körts om man räknar bort 1884 års tävling med samma namn) – och tog passande nog en sjätteplats. I de fem föregående har Karlslundsåkaren varit topp fyra med en andra- och två tredjeplatser som bästa resultat – men i vinter har hon slitit mer än vanligt och av uppdateringar i sociala medier att döma var hon mycket nöjd med att ha klarat de 20 milen (nedkortat från normala 22 på grund av mildväder) på just under 14,5 timmar (14.29.29 skrevs tiden officiellt till – Åsarnas Frida Hallquist, som vann med 20 minuters marginal till tvåan, hade 11.42.37).
Ytterligare fyra Karlslundsåkare deltog: Anton Hallor blev 34:a med 12.15, Mattias Fritz 49:a på 12.38, Lennart Frommegård 73:a på 13.25 och Larz Andersson åkte med Hansson och blev 127:e av herrarna på samma tid. På herrsidan vann Johan Lövgren, TTGU IF, på 10.36 – startfältet var rejält uttunnat vad gäller elitåkare eftersom långloppsvärldscupstävlingen Årefjällsloppet avgjordes samtidigt (dock helt utan länsåkare).

Elin Schagerström hade en betydligt bättre dag på lördagen, och avancerade från åttondeplatsen i prologen hela vägen upp till fjärdeplatsen när skidorienteringens jaktstarts-SM avgjordes i Piteå. Men upp till medalj var det nästan två minuter (till segrande Linda Lindkvist 3.20), och Schagerström får därmed vänta till nästa säsong på att få kliva upp på en senior-SM-pall, trots att hon redan i vinter varit VM-sjua. Det här var nämligen den sista större skidorienteringstävlingen för säsongen.

I längdskidtävlingarna, som avgjordes tidigare på dagen i Piteå (det var sprint i fristil på programmet i dag), gjorde Zinkgruvanfostrade Markus Johansson en fin kvartsfinal u tufft motstånd och tog sig kontrollerat vidare som tvåa före namn som Olof Jonsson och Adam Persson. I semifinalen gick Johansson ut hårt och låg bredvid eller kloss i rygg på Edvin Anger (Åsarnas superjunior som sedermera tog SM-guldet), men in i andra backen strulade det rejält mellan Johansson, Gustaf Berglund och Karl-Johan Westberg som kom bakifrån, och Johansson tappade allt momentum, all fart, hamnade sist och lyckades aldrig komma tillbaka i det uppskruvade tempot. ”Perfekt kvart. [I] semin kände jag mig ännu bättre och låg perfekt fram till andra backen där jag blev ifråntagen mina chanser att slåss om finalplatser”, konstaterade Johansson själv i sin träningsdagbok på Strava.
Inga andra länsåkare tog sig vidare från kvalet, en sån som Axel Ekström var drygt fem sekunder ifrån med en 49:e-plats.
I morgondagens stafett, där herrarna kör 3×10 kilometer i fristil, kör Johansson sistasträckan för Offerdal medan Ekström kör mittensträckan för IFK Moras lag som tillhör medaljfavoriterna. Garphyttan ställer upp med Lucas Lennartsson/Adam Gillman/Marcus Lennartsson.

Andrea Svensson, som öppnade säsongen med dubbla pallplatser förra helgen, slog till med en ny när hon blev trea i ett brett startfält i Nyköpingsorienteringen på lördagen. Förvisso över sex minuter bakom helt överlägsna segraren Johanna Öberg, OK Linné, men före ett gäng meriterade namn. Lovisa Persson nia, Lilian Forsgren elva, Josefin Tjernlund 13:e på damsidan, Jonatan Gustafsson åtta på herrsidan (3,5 minuter bakom inflyttade örebroaren Anton Johansson, OK Orion, som vann med nästan två minuters marginal). Dessutom vann Tisarens Valter Pettersson herrarnas juniorklass (med Djerfs Rasmus Pettersson på fjärdeplatsen).
I morgon avslutas veckoslutet i Södermanland med Måsenstafetten där Tisaren sätter lördagens två främsta – Persson och Svensson – på andra- och tredjesträckan i tremannalaget men väljer Tjernlund före Forsgren på första. Forsgren blir i stället ankare i ett andralag med Moa Alsiö och Anna Hallmén på de två första.

Det blev tre guld, ett silver och ett brons till länet när 1 500-metersloppen avgjordes vid veteranernas inomhus-SM i Västerås – och mest imponerade återigen Marie Dasler. 54-åringen, som till nästa inomhussäsong kommer gå upp i K55, tog inte bara SM-guld med jättemarginal för andra dagen i rad (i går med 55 sekunder på 3 000 meter, i dag med 34 på 1 500 meter) utan gjorde dessutom sitt livs snabbaste inomhuslopp på distansen med tiden 5.15,62 – trots att hon fick göra loppet själv, i en lucka mellan K40-segraren Sara Liljegren (som sprang på 4.42) och K55-vinnaren Nina Willén Holgersson (som kom i mål på 5.35,89). Tiden är ett par sekunder bättre än Dasler gjort inomhus tidigare, och bara två sekunder från utomhusperset.
Klubbkompisen (i IF Start) Maria Nagle sprang i samma heat och tog guldet i K45-klassen på 5.41,79, och i ett annat heat sprang Almbys Ljiljana Persson hem sitt andra guld på två dagar i K65 med 8.05,79. Silver i K55 till Annica Sjölund (6.53,19) och brons i M55 till Lars Lundegård (4.52,76), båda IF Start.
I morgon avslutas veteran-SM med 800 meter.

Petra Hanaeus avstod veteran-SM och sprang i stället Örebro parkrun, där hon för andra veckan i rad (och 41:a gången totalt) var snabbast runt de fem kilometerna. Nu på 21.16. Oskar Hansson var snabbast av herrarna (för nionde gången) på 19.05.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: