Thybeck tog andra SM-guldet på två dagar, alla topporienterarna vidare i SM-kvalet och alla vinnarna i lördagens löpningsbonanza

Man ska inte utropa 15-åringar som blivande stjärnor. Det är skitdumt, i all idrott, eftersom så mycket händer under de där fem-tio åren som är kvar innan ungdomarna är seniorer. Men man kan i varje fall slå fast att Lindebygden fått fram en riktigt präktig stortalang i Axel Thybeck. I somras dominerade han O-ringen, i går tog han ungdoms-SM-guld i sprint och i dag följde han upp med SM-guld i långdistans – dubbla segrar i sitt livs två första SM-tävlingar, alltså. Segern i dag fixade han med över 1,5 minuters marginal i ett startfält med över 120 startande (även om han var hjälpt av Huskvarana-Emil Lings bom på tredje sista kontrollen, annars hade det blivit tajt och kanske ett silver).
KFUM Örebros Ella Kruse och Julia Gustafsson slog till med sjunde- respektive åttondeplatser i D15 och D16, Djerfs Edvard Pelander var elva i H15 (7,5 minuter bakom Thybeck) och hans klubbkompis Ella Laine, som tog brons i sprinten i går, var 17:e i D16.
I morgon avslutas ungdoms-SM med en distriktsstafett där Kruse tar förstasträckan, Thybeck den andra, Gustafsson den tredje och Tylöskogs Viggo Holmberg den fjärde i Örebros länslag. Pelander och Laine springer andra- och tredjesträckorna för Värmland.

I kvalet till morgondagens långdistans-SM för seniorerna, som också är sista chansen att imponera på förbundsledningen inför uttagningen av de sista platserna till världscupfinalen i Schweiz, tog sig alla de tunga länsnamnen vidare till final: Andrea Svensson, Josefin Tjernlund, Lovisa Persson, Ellinor Tjernlund, Jerker Lysell, Jonatan Gustafsson, Martin Regborn, Gustav Hindér och Anton Johansson på seniorsidan (Lilian Forsgren kom inte till start) samt Valter Pettersson, Fredrik Glännefors, Rasmus Pettersson och Martin Gajda bland juniorerna. Johansson såg allra mest taggad ut och vann sin kvalgrupp, och får därmed starta tredje sist i finalen i morgon.

Karlskogingen Regina Johnson och degerforsaren (och svärsonen) Filip Andersson höll som väntat undan till seger i Viadal ultra six days. De har varit i ledning sedan dag två, och över sex dagars löpning på en 675-metersbana i Skåne. Johnson landade på 558 339 meter (seger med nästan elva mil, motsvarande 162 varv runt banan), Andersson på 683 638 (seger med knappt fem mil). Andersson var den enda som lyckades passera 1 000 varv på banan, 1 013 mot tvåan Tommy Tedelunds 944. Lindesbergsbördiga Elin Engström landade på fjärde plats med 411 391 meter.

Det bjöds ju också på löpningsbonanza hemma i länet på lördagen:
** Förhandsfavoriterna Erica Lech och Per Arvidsson vann Norasjön runt, på 1.20.03 respektive 1.11.00. Båda var knappt en minut från att nå sina tider från samma tävling i fjol, då Lech också vann och Arvidsson blev tvåa bakom Wilhelm Bergentz, men i gengäld helt ohotade: Lech var över 13 minuter före tvåan Marie Dasler (1.33.18; hon hade i sin tur hade 1,5 minuter till Petra Hanaeus, Antje Wiksten och Theerse Persson som kom in inom tio sekunder på 1.34.48–1.34.52–1.34.58) medan Arvidsson hade över tre minuter bak till Karlstadslöparen Fredrik Häggmark (IF Göta). Örebro AIK:s Jonas Nilsson (1.14.25) och Andreas Ingberg (1.14.29) och Karlslunds Jimmy Axelsson (1.14.51) gick också under 1.15 (ingen annan var under 1.19).
Resultaten gör att Hanaeus nu tar över ledningen i långloppscupen (på lika många poäng men med fler segrar än Therese Persson) medan Dasler bara är en och Lech fyra poäng bakom. Med i ekvationen finns också Liduina van Sitteren, som inte sprang i dag. Arvidsson ökar sin ledning med en poäng (han har nått maxantalet tio deltävlingar att räkna, men byter ut sin enda andraplats mot idel segrar). Två kvarvarande DM-tävlingar gör dock att Anton Öhman på andraplatsen fortfarande, rent teoretiskt, kan komma ikapp. Nästa deltävling är klassiska Tarstaborgsrundan i Pålsboda på söndag.
** Linköpings-triathleten Jimmy Thörnberg (även doktor i fysik!) vann Run of Mine (tio kilometer varav drygt sex i en gruva) knappt en minut före min förhandsfavorit Villem Raudsepp. Linda Westerlund (även hon från Östergötland, tror jag) vann damklassen där jag gtror att Örebro AIK:s Märta Sjölander på sjundeplatsen var bästa länslöpare (men alla löpare i listan hade inte klubbtillhörigheter noterade). De riktigt stora kanonerna, som ibland dykt upp i Zinkgruvan, lyste med sin frånvaro i år.
** Milans Therese Korkeakoski trivdes som orienterare bäst i de obanade delarna på banan under första upplagan av tiokilometersloppet Granbergsdalsterrängen (som bjöd på mycket stig, lite grusväg och elljusspår och någon kilometer just obanat) och ryckte ifrån systern Jessica Korkeakoski till seger med nästan fem minuters marginal (IFK Noras Kim Semstrand tog tredjeplatsen, fyra sekunder bakom Jessica). På herrsidan vann Filipstads 17-åriga skidtalang Hjalmar Wilhelmsson drygt 2,5 minuter före Djerfs Håkan Pettersson medan undertecknad tog tredjeplatsen (jag blev omsprungen av Håkan efter ungefär en kilometer och kunde inte hänga, var 46 sekunder bakom i mål).
** Hela 45 löpare valde Örebro parkrun, och där var Carl Grundel (19.49) och Ida Lilja (21.25) snabbast (det var tredje gången för båda).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: