Favoritsegrar, efteranmälda stjärnor och en jätteduell i stjärnspäckat Blodomlopp – och allt du behöver veta när Fahlin är tillbaka på världstouren

I morse släpptes veckans avsnitt av Konditionsbloggenpodden, med Noha Olsson som gäst. Den 21-årige löpare, som ihop med sina lagkompisar i KFUM Örebro tagit ungdoms-SM-guld på både bana och i terräng, berättar om var han står just nu i sin satsning, om hur han tog sig till ungdomfinnkampen på hinder trots att det inte ens fanns några hinder att träna på i Örebro, om sin ångest och löparfilosofi och insändare under pseudonym, om statusen på kampen för en ny friidrottsarena i Örebro, om sorgen efter legendariska tränaren Bo-Gunnar Bogges och vad som egentligen hänt med Mikael Kroons gamla träningsgrupp. Går att avlyssna på många ställen där poddar finns, bland annat på Spotify och i podcastappen på Iphone.

Vilken löparfest det blev på Väster i dag! Blodomloppet i Örebro 2023 var något utöver det vanliga. Startlistan såg naggande god ut redan när jag gick igenom den i går, men sedan tillkom efteranmälningar på Erica Lech, Wilhelm Bergentz och Tim Sundström – tre riktiga topplöpare.
Lech, som tog SM-silver i maraton i fjol, har haft lite sjukdomsstrul på slutet och var osäker på formen, men blev ganska snabbt ensam i dam i täten av tiokilometersloppet och vann på 36.16. Det var exakt en minut över hennes elva månader gamla svenska veteranrekord i K45-klassen (från Örebro AIK:s öppna KM på banvallen i fjol) men ändå ett mycket gott formbesked inför Stockholm marathon nästa helg (i fjol sprang hon tio sekunder långsammare än så, 36.26, i just Blodomloppet). Banans utformning (många knixiga kurvor här, en enda kurva på banvalls-loppet) och vinden (som var ganska tuff i dag) var faktorer som spelade in den här gången. Klubbkompisen Liduina van Sitteren, som haft ännu mer sjukdomsstrul (tre förkylningsomgångar sedan Rotterdam marathon i april, var bara 51 sekunder bakom (37.07). Vretstorps Vretstorps Ewa Pettersson – som inte springer så många tävlingar men som bland annat tog DM-silver på 5 000 meter 2021 – tog tredjeplatsen på 40.01. Hon var alltså nästan fyra minuter bakom Lech, men 36 sekunder före Tisdagsklubbens Kajsa Rosdal (40.37) och 49 före Tisarens Lovisa Persson (40.50).
Bergentz och Sundström utgjorde halva den tätgrupp i herrarnas lopp som fanns kvar när fyra kilometer återstod och de som försökt att följa hade åkt av (tråkigast för Andreas Ingberg som fick kliva av med magproblem) – den andra halvan utgjordes av förhandsfavoriterna Simon Karlsson (Tisdagsklubben) och Jonas Nilsson (Örebro AIK). De fyra var samlade ända in i svängen in på gräs-upploppet på Trängens IP, och trots att Karlsson försökte ge Bergentz en match kunde ingen matcha 21-åringens kick på slutet. Bergentz vann på 32.44, en sekund före Karlsson (32.45), tre före Nilsson (32.47) och fyra före Sundström (32.49). Tisdagsklubbens John Lundström femma på 33.31. Alla de där fem siktar härnäst mot Stockholm marathon (där det blir en väldigt spännande debut av Bergentz).
På femkilometersdistanserna blev det däremot favoritsegrar genom orienterarna Erik Berzell (16.11) och Josefin Tjernlund (18.07). Tjernlund hade för övrigt bara tre herrar före sig i mål. Finspångs Johannes Andersson (16.58) och Ludvikas David Glader (17.17) tog resten av pallplatserna på herrsidan medan Karlskogas Friidrotts Ella Laine (18.27) och KFUM Örebros Lisa Bergdahl (18.44) tog dem på damsidan (med Siri Englund precis bakom på 18.50).
Tjernlund siktar nu mot sprint-SM i helgen – där hon jagar en plats till sensommarens EM individuellt och en ny medalj i sprintstafett.
NA var på plats och sände hela tävlingen, med intervjuer med löparna (alla segrarna med flera) både före och efter. Se ikapp den sändningen här.

I morgon startar tredagarstävlingen Ride-London Classique, och då är Emilia Fahlin tillbaka på världstouren för första gången sedan Gent–Wevelgem den 26 mars. Sedan dess har hon hunnit med 13 tävlingsdagar på lägre nivå och hunnit samla på sig en hel del både tränings- och tävlingsmil i benen som ska göra att hon är på en annan nivå än senast.
Tävlingen inleds med två längre etapper med en hel del småbackar (men inga större, högsta punkten är på 113 meter över havet). Den första startar i pittoreska Saffron Walden och har 150 kilometer senare målgång i Colchester, allt nordöst om London. Den andra passerar inte så långt från just Colchester, men har både start och mål och varvningar i Maldon. Den inleds med en 66 kilometer lång sträcka innan cyklisterna kommer in på ett 21,5 kilometer långt slutvarv som ska avverkas tre gånger (plus lite).
På söndag avgörs sista etappen inne i centrala London, längs Themsen, runt parlamentet och St James’s park och på The Mall – över åtta varv på en platt, knappt 10,5 kilometer lång slinga för totalt 92 kilometer.
Fahlins franska proffslag FDJ-Suez är fortsatt lite skadeskjutet och vilar dessutom flera av de riktiga kanonerna – som Cecilie Uttrup Ludwig, Marta Cavalli och Grace Brown (australiern som var en bonussekund från att totalvinna Women’s tour i Storbritannien i fjol) – från den här tävlingen, vilket kan ge mer utrymme åt Fahlin. Med sig får hon franska kvartetten Eugénie Duval, Clara Copponi, Maëlle Grossetête och Gladys Verhulst. Verhulst är en stark spurtare och vann poängtävlingen i Tour de Noramndie, Copponi spurtade hem en etapp i Women’s tour i fjol och Duval var fyra i Paris–Roubaix.
Topprankade inför tävlingen är 2021 års världsmästare Elisa Balsamo (Italien/Trek-Segafredo), 22-åriga hemmalöftet Georgi Pfeiffer (Storbritannien/Team DSM) som vann Brugge–De Panne i mars och Chiara Consonni (Italien/UAE Team ADQ). Namn som Demi Vollering, Lorena Wiebes, Annemiek van Vleuten, Elisa Longo Borghini och Lotte Kopecky saknas dock.
Eurosport sänder alla tre etapperna, med start 14.15 på fredagen (starten går 12.04), 14.00 på lördagen (starten går 12.06) och 16.00 på söndagen (starten går 16.30, så då blir det uppsnack och hela tävlingen).


Ett svar till “Favoritsegrar, efteranmälda stjärnor och en jätteduell i stjärnspäckat Blodomlopp – och allt du behöver veta när Fahlin är tillbaka på världstouren”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: