Fahlin avslutade girot som vinnare (i lagtävlingen), Glans glänste i Närkeracet och allt annat som hände i helgen

Haft fullt upp med andra åtaganden i helgen, så här kommer en liten summering av vad som hänt i konditionsidrotten:
** Emilia Fahlin avslutade Giro d’Italia med att först överleva lördagens tuffa alp-etapp med god marginal (hon rullade i mål i en större grupp, 33 minuter bakom amerikanska Kristen Faulkner som var minuten före Fahlins lagkompis Marta Cavalli i mål; Cavalli stretade ifrån van Vleuten i slutet, men lyckades ”bara” få 15 sekunder på totalledaren, och där avgjordes girot) och sedan genom att återigen försöka leda fram lagkompisen Clara Copponi i en spurt som blev rätt stökig. Franskan tog sjundeplatsen (Fahlin rullade i mål som 18:e efter avslutat uppdrags-uppdrag), och Fahlins stall FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope (som från och med på fredag byter namn till FDJ-Suez-Futuroscope) fick därmed lämna girot utan etappseger men med en andraplats i sammandraget (Cavalli 1.52 bakom van Vleuten) och en överlägsen seger i lagtävlingen (där lagets tre bästa tider på respektive sträcka adderas – FDJ var där nästan 33 minuter bättre än tvåan Cancyon/SRAM).
Fahlin stannar kvar i Italien för läger på hög höjd, och vad jag förstår blir hennes nästa tävling Vårgårda GP den 7 augusti.
** Anton Johansson, Josefin Tjernlund och Andrea Svensson. I den ordningen ska man nog ranka länsorienterarnas EM-chanser efter helgens testtävlingar i Småland. Johansson, som tävlar för Blekingeklubben OK Orion men bor i Örebro, tog en tredjeplats i lördagens medeldistans, fröe namn som Albin Ridefelt och Eskil Kinneberg och bara slagen av två bröder svensk (med 46 respektive 32 sekunder; Viktor före Emil i mål) och följde upp med en sjätteplats i söndagens tajta långdistans (bara två minuter bakom Emil Svensk, som var snabbaste broder för dagen). Josefin Tjernlund var femma respektive sexa båda dagarna (och det är sex svenska damer, utöver de tre world games-uttagna, som ska tas ut). På lördagen var de drygt 2,5 respektive drygt 3,5 minuter bakom segrande Lisa Risby och på söndagen drygt tio respektive drygt tolv minuter bakom vinnaren Sanna Fasth. Risby, Fasth och Johanna Öberg var trio på pallen båda dagarna, även gamla Europamästaren Lena Eliasson-Lööf (på lördagen) och Elin Månsson (på söndagen) var före Tisarduon i resultatlistorna. Ellinor Tjernlund var åtta på lördagen men tog sig inte runt på söndagen medan Jonatan Gustafsson (elva på medeldistans, 24:a på långdistans) och Oskar Andrén (31:a och 28:a), hade tyngre helger och kan nog glömma EM, Jerker Lysell kom inte till start.
** Det var inte den vassaste startlistan som skådats på förhand – men det blev ändå rätt bra klass på Närkeracet på Transtensvallen på söndagskvällen (som NA sände, min kollega Andreas Lundskog filmade till speakerljudet (se det i efterhand här) när Malmös Jonas Glans (han som tidigare hette Leandersson och främst är känd som 1 500-meterslöpare) kom och smällde till med 13.36,10 på herrarnas 5 000 meter, ett nytt personligt rekord som gör honom till Sverigefyra på distansen i år (även Hälles Olle Ahlberg tog sig under 14 minuter med 13.56,63, men han har gjort 13.48 tidigare i år. Wilhelm Bergentz, persade i sin första bantävlingen för året (efter lite sedvanliga skadebekymmer), förbättrade fjolårets 14.36,90 med drygt en sekund till 14.35,72, och var med den tiden nia i mål, närmast före förre klubbkompisen Jack Karlsson på 14.39,05, även det pers (Karlsson tävlar fortfarande för KFUM Örebro, Bergentz numera för Hälle IF). KFUM:s Eric Westberg vann dessutom B-heatet på 14.50,88 (elva totalt, just bakom Bergentz och Karlsson) – och för honom var det dessutom första gången under 16 minuter (!) efter att tidigare som bäst gjort 16.00,22. Nu alltså pers med nästan 70 sekunder, om statistiken stämmer. Tidigare KFUM-löparen Albert Ziegler vann B-heatet på 800 meter på 2.02,88 och Siri Englund gjorde 2.28,37 i någon typ av träningspass med nummerlapp.
Örgrytes Wilma Nielsen vann damernas 800 på 2.03,62 och Upsala IF:s Alva Malmsten Nilsson damernas 5 000 på 17.26,21 sedan Mölndals Elin Brink avbrutit sin jakt på en tid nedåt 16.20 (hon var drygt 20 sekunder före Malmsten Nilsson vid 3 000 meter). Och Upsala IF:s Björn Seifert vann herrarnas 800 meter på 1.51,71.
** I går kväll gjorde Fanny Schulstad och Per Arvidsson det förväntade och vann Semesterhalvmaran, långloppscupstävlingen utanför Kumla, i stort stil. Schulstad på 1.20.28, med över elva minuters marginal, och Arvidsson på 1.10.35, med över sex minuter ned till tvåan. På herrsidan var det roligaste ändå att Erik Anfält var tillbaka efter senaste skadeuppehållet, som gjorde att han missade Stockholm marathon (nu satsar han mot Ultravasan). Han blev trea på 1.18.16, nästan tio minuter från pers, men ett stort steg på rätt väg. Anton Öhman (1.16.45) klämde sig in mellan Arvidsson och Anfält, Ville Raudsepp (1.20.18), Martin Duberg (1.20.43) och Oskar Hansson (1.20.49) tog övriga poäng i herrarnas cup.
På damsidan var Petra Hanaeus (1.31.34) tvåa före Marie Dasler (1.33.21), Therese Fjordäng (1.37.46), Therese Persson (1.37.53) och Sigrid Josefsson (1.40.03), men eftersom den sistnämnda tävlar för en Gällivareklubb (Nilivaara IS) gick den sista cuppoängen på damsidan till Lotta Milton Frykholm (1.46.11).
I cupen tar Therese Persson via andraplatsen över ledningen i cupen (före Erica Lech, som varit snabbast i länet i år men bara deltagit i fyra cuptävlingar hittills) medan Petra Hanaeus och Marie Dasler klättrar till tredje respektive fjärde plats. På herrsidan drygar Per Arvidsson, Anton Öhman och Oskar Hansson ut sina första-, andra- och tredjeplatsen.
Samtidigt avgjordes som vanligt också tiokilometersloppet Sommarmilen, och där vann Antje Wiksten på 45.31 (före klubblösa örebroaren Maria Oktay på 46.12 och långloppskidåkaren Olivia Hansson på 46.47) och Malungs fransman Adrien Fradet på 33.18 (före klubbkompisen Dag Stridh på 33.47 och med Garphyttans Kevin Henriksson som bästa länslöpare på 35.16).
** Förra veckan tog örebroaren Axel Lindh sin första seger i långloppscupen i på många år. I dag återtog Örebrokollegan Matthias Wengelin tronen när han vann en tätt spurt mot just Lindh, ML Sports David Risberg och Serneke Allebikes Emil Lindgren i Mörksuggejakten i Rättvik (de fyra var inom 0,8 sekunder efter 72 kilometer mountainbike).
– Senast vi körde här fick jag stryk av Emil i spurten. Nu var det lite svårt att bestämma sig. Ska jag försöka dra igång före honom nu? Sedan vet jag att Axel är vass eftersom vi tränar ihop hemma i Örebro. Det blev en kamp sista 1.5 kilometern. Det blev armbåge mot armbåge och axel mot axel. Det var hårt, sa Wengelin till Falu Kuriren efteråt (en artikel man kan läsa med sina vanliga inloggningsuppgifter för NA).
Wengelin, som är regerande svensk mästare både i crosscountry (OS-disciplinen) och maraton (långlopp) leder långloppscupen med bred marginal eftersom det här var tredje segern på fyra lopp i hittills (enda plumpen var i Ränneslättsturen förra helgen, då han blev trea). Tre tävlingar återstår.
** Två debutanter var snabbast i Örebro parkrun i går. 37-åriga örebroaren Sigrid Bernling (25.11) och unge Axel Hensley (21.19) var först när många andra uppenbarligen prioriterade loppen i Kumla senare på kvällen. Hensley har jag ingen koll på alls, men enligt parkrun-statistiken är han mellan elva och 14 år gammal. 45 löpare var med den här veckan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: