Fahlins världstourcomeback, distriktsmästarna i Nora, doldisens supertid för seger i Varvetloppet och mycket (MYCKET!) mer från helgen som gick

Kom lite annat emellan i går, så därför blev det inget blogginlägg varken med resultaten från tävlingarna (det kommer här nedan i stället) eller planerat förhands inför Emilia Fahlins världstourcomeback i Trofeo Alfredo Binda eller Varvetmilen i Örebro i dag (där går vi direkt på resultaten i stället).

Om vi börjar med Trofeo Alfredo Binda så är det verkligen ett obarmhärtigt lopp om man som Emilia Fahlin kommer in med lite för få tränings- och, framför allt, tävlingsmil i benen. Det är upp och ned och i dag var det i princip konstant hårdkörning (åtminstone under andra halvan, som man kunde se på Eurosport). Fahlins lag FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope var hela tiden uppe i tät och stötte, och Fahlin var framme och visade sig första gången tätgruppen rullade igenom Cittiglio där målet är beläget. Men i Orinostigningen, drygt fyra mil före mål, var sista gången man såg henne i tv, så förmodligen var hon klar med dagens jobb då. Någon gång därefter klev hon av, precis som 72 andra av de 139 startande, vilket väl säger en del om tuffheten. FDJ-stallet fortsatte attackera för att skapa något uppför sista backen, men de sista åtta kilometerna ned till mål samlades en 23 cyklister stor grupp och en sådan spurt är inte FDJ-kaptenen Cecilie Uttrup Ludwig styrka, och hon blev nionde (Marta Cavalli 23:a).
Det här var alltså Fahlins andra tävling efter comebacken. Tre återstår under vårsäsongen: Gent–Wevelgem i Belgien den 27 mars, Amstel gold race i Nederländerna den 10 april och Paris–Roubaix i Frankrike den 16 april.

Avslutningen på skidorienteringsmästerskapen i Finland blev inte alls lika bra som inledningen (när Elin Schagerström blev sjua på VM och etta i U23-världscupen och Nelly Mårtensson blev fyra på ungdoms-EM, båda i sprint) – Schagerström fick inte någon av de två svenska damplatserna i sprintstafetten och Mårtenssons lag växlades bort sig i ungdoms-EM-stafetten. Mårtensson hann dock köra sin sträcka, och fick själv en olycklig start – hon var sist av de sju lagen till första kontrollen (tappade drygt en minut till Schweiz som var först) – men kämpade sig upp till fjärdeplatsen vid växling, knappt två minuter bakom alltjämt ledande Schweiz. Men redan tidigt på andrasträckan gjorde Elsa Kaipe någon fadäs, och Sverige blev diskat. På det hela taget blev det ändå lyckade mästerskap för de två debutanterna från Garphyttans IF och Vintrosa.

I Nora korades de allra första distriktsmästarna i det nya, stora friidrottsdistriktet – men alla medaljer på seniorsidan och alla utom tre veteranguld gick ändå till Närke.
Ska man slå sig för bröstet så kan jag konstatera att jag tippade guld- och silvermedaljörer rätt på både herr- och damsidan (men det var ingen bragd) men att jag däremot bommade på bronsmedaljörerna. Följaktligen vann Erica Lech (på den urstarka tiden 2.55.55, pers med över tre minuter och det på en bana som innehåller över 500 höjdmeter och därtill bitar av både is och mjuk grusväg) och Per Arvidsson (på dito finfina 2.41.26 – mer än åtta minuter under tiden han gjorde på samma bana för två år sedan). Josefin Tjernlund gjorde sitt andra maraton och persade också, med 3.08.21, medan Therese Persson tog bronset på 3.41.10, drygt 7,5 minuter före Antje Wiksten som blev fyra. Andreas Ingberg var bara 55 sekunder bakom Arvidsson i kampen om herrguldet (tiden alltså 2.41.21). Jonathan Kandelin och min bronsfavorit Martin Duberg sprang länge ihop med Lech, men ingen av dem orkade matcha hela vägen in på sista varvet. Duberg släppte först och gick i mål som fyra på 2.59.04 (nästan ikapphunnen av Oskar Larsson som blev femma på 2.59.12) medan Jonathan Kandelin tog DM-bronset på nästperset 2.56.26.
Lech fick också med sig ett D45-guld – men några andra veteranguld delades inte ut på damsidan eftersom klasserna i övrigt var tomma.
Arvidsson fick också ett guld i M35 medan Ingberg tog hand om segern i M40. Stefan Sager (3.10.40) tog veteran-DM-guld i M45, Torbjörn Sjölander (3.47.49) i M60 och Per Börjesson (4.41.06) i M65 och Västerås Pär Muhr, Niclas Häggman och Jouko Mourujärvi vann DM i M50, M55 och M70 (Rodney Hundermark och Lars Lanneborn var bästa Närkelöpare som tvåor där på 3.21.55 och 4.06.34 i M50 och M55).
Det löptes också motionsklasser på halv- och kvartsmaraton. På 21,1 kilometer vann Lotta Nilsson tre sekunder före dottern Bibben Nordblom (1.57.55 respektive 1.57.58) – de båda har ju tagit två VM-guld tillsammas i swimrun – likosm Borlänges Jonas Gustad (1.24.12; Starts Pär Englund var bäste länslöpare där på 1.30.09). Och på 10,5 kilometer (alltså Sylvesterloppets bana plus en liten, liten slinga) vann Maria Nagle (46.54) och KFUM Örebros Håkan Andersson (43.29).

Och i dag var det alltså dags för Varvetmilen, Göteborgsvarvets seedningslopp Varvetmilen på Väster i Örebro. Jag vill inte klappa mig själv för mycket på axeln här (framför allt inte efter vad var det jag sa-segmentet i texten om Nora ovan), men jag vill påstå att det inte är ofta en länslöpare jag aldrig hört talas (och som aldrig nämnts på denna blogg) om dyker upp och vinner en tävling av sådan dignitet. Men Jonas Andersson är en sådan löpare, och trots att jag försökt höra mig för både här och där har jag ännu inte fått tag i någon som kan berätta mer. Allt jag vet är att han enligt resultatlistan tävlar för KFUM Örebro, är 23 år gammal och inte har en enda registrerad tävling i Svenska friidrottsförbundets officiella resultatdatabas. Tiden? För en debutant helt enorma 32.11 – vilket gör honom till 23:a genom alla tider på landsvägsmilen i det gamla Närkedistriktet och åtta under 2000-talet efter Martin Regborn, Linus Rosdal, Wilhelm Bergentz, Mathias Lidson, Per Sjögren, Erik Anfält och Albin Olausson. Jag får helt enkelt forska vidare i vem den här killen är.
Två av länets etablerade topplöpare sprang också tävlingen: Fanny Schulstad blev tvåa bland damerna med 36.18 (bakom Linköpings Carolina Johnson som gjorde 34.41) och Jonas Nilsson blev trea på herrsidan med 32.54 (bakom Andersson och Umeås Erik Linnér). Nilsson persade med två sekunder (trots litet tapp på andra halvan, 16.16/16.39) medan Schulstad var tolv sekunder från sin bästanotering (hon hade däremot negativ split med 18.15/18.04).
Varvetmilen är ju främst ett seedningslopp, men man kan inte seeda sig till elitfältet (där både Schulstad och Nilsson lär hamna). Till startled ett, som är det högsta man kan nå här, krävs 37.57 av herrarna och 40.38 av damerna, och det klarade totalt 17 löpare. Från länet utöver de tre nämnda även Patrik Jansson (36.14), Oskar Hansson (36.33), Björn Engqvist (36.51) och 16-åriga Karlskogalöparen Ella Laine (39.07), hon som var enda länslöpare att ta sig till final på inomhus-ungdoms-SM förra helgen (sexa på 1 500 meter, mindre än fyra sekunder från medalj). Det är inte många löpare i den åldern som ens testar landsvägsmilen, och det är en mycket respektabel tid som gav en femteplats i mål.

Trots att 118 löpare sprang i Nora och 142 sparade sig till Varvemilen blev det över 62 till Örebro parkrun – där Magnus Värnqvist (19.22) och Petra Hanaeus (21.41) var snabbast i den härliga vårsolen. Värnqvist var först i mål för allra första gången – Hanaeus för 40:e gången, flest av alla (Johan Ingjald har 30).

Efter att så många starka länsåkare kommit till start i Vasaloppet var det plötsligt bara Filip Danielsson som stod på startlinjen när det efterföljande loppet i långloppsvärldscupen ski classics avgjordes på lördagen, Birkebeinerrennet (Edwin Franzén blev sjuk på tävlingsdagen). Liksom i Vasaloppet fick Danielsson aldrig riktigt känna på tätgruppen, utan tvingades släppa ett par minuter i den inledande branten för att sedan aldrig komma ikapp när det blev åkning av ett slag som borde passat bättre. I mål var han 53:a, drygt nio minuter bakom segrande Andreas Nygard (de var 18 längst fram medan Danielsson var i någon sorts fjärdeklunga med 14 åkare där Vinjar Skogsholm var längst fram och knep 43:e-platsen.
Återstår att se om Danielsson väljer SM eller Årefjällsloppet kommande helg.

Adam Axelsson sänkte säsongsbästanoteringen med 23 hundradelar och var bara 14 från perset – men var ändå 1,12 sekunder ifrån den där världscupkvaltiden på 500 meter som han jagade under de säsongsavslutande tävlingarna i Calgary i helgen. 36,82 blev veckoslutets, och hela säsongens, bästa tid på 500 meter för den svenske mästaren från Kumla. Han körde också två 1 000-meterslopp (på 1.12,34 och 1.12,63 mot 1.12,02 förra helgen och 1.11,60 som är perset), ytterligare ett 500-meterslopp (på 36,94) och testade en start på 1 500 meter (men han avbröt). Men nu är säsongen alltså av allt att döma över, och Axelsson – som inledde säsongen med hjärtmuskelinflammation och gjort en på alla sätt remarkabel comeback till positionen som Sveriges bästa sprinter – får fortsätta jakten på världscupkvaltider till hösten.

Hemma i Behrn arenas skridskohall åktes också skridskotävling – SK Winners avslutningstävling. När tävlingen senast kunde genomföras (på grund av pandemin) för två år sedan klev Johan Röjler av det avslutande 10 000-metersloppet – men i år fullföljde den gamle trefaldige olympiern och blev liksom 2018 tvåa. Då bakom en viss Nils van der Poel, nu efter Hagaströms Gustav Arnell.
Tävlingen avgörs över 300 och 10 000 meter, där tiden på den något udda distansen 300 meter (som körs först) multipliceras med 1,67 och tiden på 10 000 meter (som körs strax efter) divideras med 20 så att båda motsvarar 500 meter. Därefter adderas dem till en totalsumma. Arnell var tvåa på sprinten, men 34 hundradelar (värt 0,57 poäng) före Röjler – och körde sedan ifrån med nästan 33 sekunder på 10 000 meter (värt 1,63 poäng) och vann på 89,05 mot Röjlers 91,25 (Nils har det förmodligen oslagbara tävlingsrekordet på 82,78 efter 24,70/13.52,22 på 250-metersbanan i Behrn arena). Sundsvalls Emil Klockar var trea den här gången. Elin Fryckberg, IK Wega, vann på damsidan med 106,17 poäng (30,83/18.15,77). Där kom inga länsåkare till start, men i olika ungdomsklassern blev både Eje Röjler, Viktor Ehrnström och Simon Ohlsson vinnare.

Tisarens världscuporienterare Andrea Svensson vann dubbelt i säsongsdebuten: Tolereds vårmedel på lördagen (nästan fem minuters marginal över 3,7 kilometer orientering med 45 startande!) och Laxträffen i Falkenberg på söndagen (seger med nästan sju minuters marginal över en långdistans på åtta kilometer).
OK Djerf och Degerfors OK arrangerade träningshelg med långdistans på lördagen och medeldistans på söndagen där de största namnen kutade i den senare: Örebroboende Anton Johansson och Quentin Rauturier var etta och tvåa med Djerfs Rasmus Pettersson och Tisarens Filip Jacobsson som trea och fyra och Ellinor Tjernlund som femma och bästa dam. Mest anmärkningsvärt kanske ändå att Josefin Tjernlund tog sig runt – dagen efter maran i Nora.


Ett svar till “Fahlins världstourcomeback, distriktsmästarna i Nora, doldisens supertid för seger i Varvetloppet och mycket (MYCKET!) mer från helgen som gick”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: